Jedna z posledných tajničiek pred prezidentskými voľbami. Koho podporí SNS? “Slniečkár” to vraj nebude. Hrnko vysvetľuje, koho pod tým chápe

Jedna z posledných tajničiek pred prezidentskými voľbami. Koho podporí SNS? “Slniečkár” to vraj nebude. Hrnko vysvetľuje, koho pod tým chápe

Bratislava 5. februára 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Slovenská národná strana a jej predseda Andrej Danko nedávno oznámili, že do prezidentských volieb nepôjdu s vlastným kandidátom a navyše koncom januára vyhlásili, že si neželajú, aby sa prezidentom stal slniečkár. Keďže tento ľudový pojem nie je nijako presne špecifikovaný, poslanec Anton Hrnko (SNS) na svojom facebookovom profile priblížil, aké osoby sú “slniečkami” podľa jeho názoru

Na snímke Anton Hrnko

Andrej Danko koncom januára vyhlásil, že SNS má jasné predstavy, aký by mal byť budúci prezident Slovenska a aké by mal mať vlastnosti ako osobnosti slovenských dejín.

Reklama

“Strana na základe rozhodnutia predsedníctva SNS nepostaví v prezidentských voľbách žiadneho kandidáta. Myslíme si, že by sa nemali trieštiť národné hlasy.”

“Žasnem nad tým, že sa objavujem tak vysoko v prieskumoch. Nikdy som totiž nehovoril, že budem kandidovať na prezidenta,” poznamenal v tom čase predseda SNS a Národnej Rady Danko, pričom názov jeho príspevku na sociálne sieti znel: “Nechceme prezidenta slniečkára”.

Reklama

 

Aktuálne poslanec Anton Hrnko na sociálnej sieti vysvetlil chápanie pojmu slniečkár: “Dovolím si pripojiť vlastnú definíciu tohto pojmu, lebo sa mi zdá, že ide o to, ako by sa radi nositelia tohto označenia videli. Teda podľa môjho názoru – ako by sa dali charakterizovať nositelia označení ako slniečkári, teda, čo pod týmto termínom vidí SNS.”

Vysvetľuje, že najľudovejšie opísanie klasického slniečkára podáva známy prostonárodný vtip o tom, keď manžel nachytá manželku inflagranti a ona mu na svoju obhajobu hovorí: “Mužu, tak komu veríš? Mne alebo svojim očiam?”

“Áno ide o ľudí, ktorí vám budú z ideologických dôvodov tvrdiť, že nie je pravda, čo vy vidíte, cítite alebo počujete, ale to, čo vám oni prostredníctvom médií nazývanými tiež mainstream tvrdia.”

Reklama

Slniečkáru sú podľa Hrnka presne podobní ľuďom, čo za starého režimu tvrdili, že keď sa fakty nezhodujú s našou ideológiou, tak beda faktom. “Takú kurióznu situáciu v tomto duchu som zažil na snemovaní Slovenskej historickej spoločnosti roku 1985, keď známy marxistický historik vyhlásil, že on nemôže chodiť do archívu, lebo archívy by ho pomýlili (teda v ideologickom slova zmysle). Takže slniečkár nie je nič nového pod slnkom, len klon ideologického bojovníka dnes už nie za krajšie zajtrajšky, ale za “globálny záujem ľudstva”, čo nie je nič iné len záujem tých najsilnejších a najbohatších ľudí na svete.”

“To by bol taký najzákladnejší charakteristický prvok, ktorým by sme mohli označiť slniečkára. Z neho potom vyplýva jeho nepriateľstvo voči všetkému, čo protirečí záujmom krajších a globalistickejších zajtrajškov. Predovšetkým mu je odporné všetko, čo súvisí s úprimným národným vlastenectvom, lebo národný štát európskeho typu, je najväčšou prekážkou globalizácie!” upozornil.

Keď sa podľa Hrnka pozrieme na slniečkára z historickej perspektívy, zistíme, že v slovenských dejinách nie je žiadnym solitérom. V minulosti sa im hovorili maďaróni alebo čechoslovakisti. “Aj týmto dvom typom ako dnešným slniečkárom smrdelo všetko slovenské, všetko národné. V ich predstavách vzdelaný a slušný človek nemohol byť slovensky národne uvedomelým, lebo sa to v ich vnímaní priečilo vyššej civilizácii, ktorou mal byť v Uhorskom kráľovstve jednotný maďarský národ, v tatíčkovej republike jednotný “československý” národ a dobách nedávnych jednotný “československý lid”.”

Dnes je to podľa neho globálna protieurópska civilizácia založená na ideách zakladateľa Paneurópskej únie Coudenhoven-Calergiho, “ktorý sa medzi nami v neskoršom období týchto myšlienok zriekol. Ale čo na tom, dnešní sociálni inžinieri sú schopní celú Afriku aj s Blízkym Východom natlačiť do Európy, len aby zničili túto unikátnu formu ľudskej civilizácie, ktorou je európsky národ.”

“Dnešný priemerný slniečkár okrem toho obdivuje všetko cudzie, najmä, keď to cudzie zapadá do zámerov koryfejov globalizácie. V slovenských dejinách nenachádza žiadne pozitívne vzory. Všetci slovenskí dejatelia sú pre nich prinajmenšom kontroverzní, zväčša “zaprdení antisemiti”, hoci v čase, keď žili, toto slovo ani len známe nebolo.”

Reklama

“Budú do pekiel zatracovať niektorých slovenských politikov, dávať trestné oznámenia, keď niekto čo i len pouvažuje v duchu starého rabína, že všetko mohlo byť ináč, ale do roztrhania tela budú brániť banderovcov alebo esesákov z baltských krajín, lebo ich služby sú dnes na úžitok “všeobecného pokroku ľudstva”, ako si to oni predstavujú” vysvetlil národniar.

“To, že ich vzory počas druhej svetovej vojny páchali tie najodpornejšie zločiny, že sa bridili i nemeckým nacistom, ich akosi nezaujíma. Tak ako kedysi sa v salóne politickej elity pokladalo za “cool” byť antisemitom, tak je dnes pravoverný slniečkár patrične rusofóbny a najradšej by do najtemnejších temníc zavrel všetkých tých, ktorí si myslia, že pre Európu je rozhodne nebezpečné viesť konfrontačnú politiku s Ruskom a skutočný mier bez zapojenia Ruska v Európe nie je možný.”

Ná záver Hrnko doplnil, že slniečkár rozhodne podporuje všetky rozhodnutia predstaviteľov globalizácie, nepochybuje o nich a keď pri tom kvapne niečo z nejakej mimovládky, tak to považuje za bonus, pre ktorý sa oplatí byť slniečkárom.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali