Banáš: Politika je druhé najstaršie remeslo, a s tým prvým má veľa spoločné

Banáš: Politika je druhé najstaršie remeslo, a s tým prvým má veľa spoločné
Generála bez armády vystriedal generál s početným vojskom

Bratislava 30. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Princípy do politiky (ne)patria

Expremiérka Iveta Radičová bola osamelým generálom bez armády, pretože ani len jej vlastná strana SDKÚ-DS pod vedením Michala Dzurindu ju v skutočnosti nepodporovala. Jej koalícia taktiež pozostávala zo strán, ktoré sa po ideologickej stránke vzájomne vylučovali. Kresťanskodemokratické hnutie malo vždy bližšie ku kompromisom s komunistami než s liberálmi z SaS.

Reklama

Spisovateľ a bývalý poslanec Jozef Banáš týmito slovami odpovedal na otázku štvrťročníka New Eastern Europe vychádzajúceho v poľskom Krakove, prečo bola Radičovej pravicová vláda pri moci tak krátko.

„Poznám bývalú premiérku Ivetu Radičovú veľmi dobre ešte z čias, keď sme s jej manželom spolupracovali v divadle. Je mimoriadna, vzdelaná a skúsená dáma, ktorej život je riadený princípmi. V politike je však ťažké nechať sa viesť princípmi. Ronald Reagan raz povedal: ‘Politika je druhé najstaršie remeslo na svete, ako veľmi sa na to prvé podobá’,“ poznamenal Banáš, ktorý sa na medzinárodnom poli k slovenskej politike vyjadril vôbec po prvýkrát od svojho odchodu z Národnej rady SR.

Reklama

„Vládna koalícia, ktorej som bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom, sa rozpadla kvôli ideologickým rozporom medzi katolíckymi fundamentalistami v KDH a liberálmi Aliancie nového občana (ANO). Robert Fico zjednotil slovenskú ľavicu dlhodobo atraktívnou politikou a vytvoril tak ľavicový kolos, ktorý ešte viac rozdelil nejednotnú pravicu. Mám dojem, že slovenská ľavica nebude vládnuť len toto volebné obdobie ale aj mnohé ďalšie,“ dodal Banáš.

 

Jozef Tiso

Banáš je presvedčený, že štát pod vedením kňaza bol oddaný Hitlerovi

V rozhovore odmietol tézu, že na Slovensku existuje veľké množstvo priaznivcov prezidenta prvej Slovenskej republiky Jozefa Tisa. „Nemyslím si, že by väčšina Slovákov považovala Jozefa Tisa za martýra. Naďalej ostáva skutočnosťou, že Slovenský štát pod vedením katolíckeho kňaza bol totálne oddaný Hitlerovi.

Skutočnosť, že približne 60.000 Židov bolo odvezených do koncentračných táborov a že sme Hitlerovi zaplatili 500 ríšskych mariek za likvidáciu každej osoby, ostáva tienistým obdobím v dejinách Slovenska a katolíckej cirkvi. Slovenské národné povstanie (SNP) v roku 1944 však bolo pre povojnové dejiny Slovenska určujúce,“ povedal. Dodal, že aj keď SNP nebolo dobre naplánované a napokon bolo porazené, stále ostáva „po juhoslovanskom odpore druhým najväčším povstaním proti Hitlerovi v strednej Európe“.

Reklama

 

Dôležité sú vzťahy nielen so západom, ale aj východom

Na otázku, ako hodnotí politickú budúcnosť Slovenska v časoch globálnej krízy, Banáš odpovedal, že pre Slovensko majú aj naďalej rozhodujúci význam vzťahy s Nemeckom a Ruskom. „Sme malá krajina a nemáme veľa priestoru pre manévrovanie,“ poznamenal. „A aj keď sme členmi NATO a Európskej únie (EÚ), táto skutočnosť stále platí. Osobne som veľkým prívržencom EÚ, súčasne ale aj vášnivým oponentom európskych podvodníkov. Myslím si, že Európsky nástroj finančnej stability je zlá inštitúcia, pretože dáva politickú legitimitu politikom, ktorí zle riadili a hospodárili, a bankám, ktoré im požičiavali,“ vyhlásil Banáš.

zf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali