Iniciatíva Zastavme hazard: Novela zákona o hazardných hrách nepomôže mnohým rodinám tak, ako mohla

Iniciatíva Zastavme hazard: Novela zákona o hazardných hrách nepomôže mnohým rodinám tak, ako mohla

Bratislava 1. decembra 2016 (HSP/Foto:Facebook)

 

Iniciatíva Zastavme hazard ďakuje poslancom Národnej rady, že sa postavili na stranu 136 139 Bratislavčanov, znížili kvórum pre Bratislavu na 15% a vydali jasný signál zlodejom, že ich snahy o zmarenie petície neprinesú úspech. Na druhej strane je nám ľúto, že bolo ponechané 30% kvórum pri petícii v iných mestách, ktoré bráni komunálnym poslancom riešiť problémy svojich voličov. Zbytočne nás, občanov vyháňajú do ulíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Hazard už nebude musieť byť zakázaný úplne na území celého mesta ani po petícii. Bude záležať na poslancoch mesta, či podľahnú pokušeniu prijať neúčinné riešenie. Novela mení charakter VZN o zákaze hazardu, pričom sa už nebude hazard v obci regulovať podľa typu hazardnej hry, ale druhu budovy, v ktorej sa prevádzkuje. Budovy sú zadelené do štyroch kategórií a poslanci mesta sa budú môcť rozhodnúť či zakážu len niektoré z nich. Pripomíname, že každá kategória obsahuje až stovky budov. Stačí iba jedna dovolená kategória a hazardovať sa bude môcť na veľkom množstve miest v meste.  Obmedzovať herne podľa budov preto nie je žiadne riešenie. Prejsť o ulicu ďalej nie je pre hráča problém.

Reklama

Týmto opatrením sa výrazné zníženie počtu závislých ani výrazné zníženie prehraných peňazí v hazarde nedosiahne. Ak chceme menej závislých, musíme reálne, nie formálne znížiť dostupnosť hazardných hier. Dostupnosť sa nezníži ak automaty presťahujeme do väčších, krajších a lákavejších herní priamo v meste. Ministerstvo financií bohužiaľ predpokladá vyšší výber daní, takže neočakávame ani výrazný pokles počtu herných zariadení. Malou útechou pre obyvateľov bytových domov môže byť to, že svojim nesúhlasom prinútia majiteľa herne v ich bytovom dome takúto herňu presťahovať.

Nahlasovanie študentov poberajúcich sociálne štipendium je krok správnym smerom, ale stále sa nerieši prevencia u dospelých zarábajúcich hráčov, ktorí kvôli závislosti ohrozujú svoje rodiny. Napriek dobrým zmenám je register vylúčených hráčov stále deravý. Ministerstvo financií odmietlo našu pripomienku, aby bol do registra vylúčených hráčov zaradený aj hráč, ktorého manželka nesúhlasí s využitím BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov) na hazard. Občiansky zákonník pritom jasne hovorí, že so spoločným majetkom možno narábať len po súhlase oboch manželov. To isté sa týka ľudí v exekúciách! Je nespravodlivé, aby hráč mohol míňať majetok, ktorý podľa rozhodnutia súdu patrí niekomu inému. Ide o odopretie prístupu k spravodlivosti. Je preto smutnou správou pre Slovensko, že manželstvá a rodiny sa budú naďalej kvôli hazardu rozpadať. Za ich ochranu budeme ďalej bojovať.

Reklama

Štát sa musí konečne rozhodnúť, že chce hazard obmedziť, ale táto novela nepomôže rodinám tak, ako im pomôcť mohla. Dopredu hovoríme, že aj keď sa počet herní pravdepodobne zníži, počet výherných prístrojov a videohier výrazne neklesne, nakoľko sa herné zariadenia presťahujú do väčších a lákavejších herní. Podľa nášho názoru výrazne neklesne ani počet závislých hráčov a vkladov do hazardných hier, ktoré by sa mohli použiť pre potreby rodín. Našim prvoradým cieľom preto naďalej ostáva ochrana manželstiev a rodín. Tento cieľ by si malo dať aj Ministerstvo financií.

Za Iniciatívu Zastavme hazard Peter Beňa a za Alianciu za rodinu Anton Chromík

Tlačovú správu redakcii poskytol Peter Beňa, Iniciatíva Zastavme hazard


Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali