Informácie z internetu môžu byť pre pacientov nebezpečné, upozornila odborníčka

Informácie z internetu môžu byť pre pacientov nebezpečné, upozornila odborníčka

Bratislava 20. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Hypertenzia postihuje vo vyspelých krajinách sveta každého druhého dospelého človeka

Informácie o zdravotných problémoch či liečbe, ktoré pacienti nachádzajú na internete, môžu byť podľa kardiologičky docentky Slavomíry Filipovej niekedy mylné až nebezpečné. Jej skúsenosti z praxe ukazujú, že chorí radi navštevujú internet a “radia” sa s doktorom Googleom. “Nelekár – laik ale nevie rozlíšiť, či ide o profesionálne kvalitnú webstránku alebo o pochybné informácie,” uviedla v rozhovore pre TASR prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti SLS. Stáva sa jej, že sa ju niekedy pokúšajú pacienti skúšať, či o tej “ich” informácii na internete čítala.

Reklama
Ilustračné foto

Príznaky a liečbu vysokého krvného tlaku nemožno podceňovať a liečiť si tú svoju hypertenziu podľa internetu. “Ide o najvážnejší rizikový faktor aterosklerotického postihnutia srdca a ciev, a preto je veľmi častou príčinou napríklad srdcového infarktu, srdcového zlyhávania, mozgovej porážky aj zlyhávania obličiek. Väčšina jedincov, ktorí dostanú srdcový infarkt, sú hypertonici. Za minimálne 80 percentami mozgovocievnych príhod stojí neliečený vysoký tlak krvi,” povedala docentka Filipová. Vysokého tlaku, ktorý nie je pod kontrolou, sa treba podľa nej treba obávať aj pre možný vznik rôznych porúch srdcového rytmu, najmä fibrilácie predsiení.

Hypertenzia, ktorá je ochorením a súčasne aj rizikovým faktorom pre vznik ďalších chorôb, postihuje vo vyspelých krajinách sveta každého druhého dospelého človeka. V prípade populácie staršej ako 70 rokov je podľa svetových štatistík jej výskyt od 60 do 80 percent. Aj preto sa pri hypertenzii hovorí o epidémii. “Na začiatku vzniká poruchou regulačných mechanizmov krvného tlaku v organizme, následne postihuje prakticky všetky dôležité orgány (srdce, mozog, obličky, cievnu stenu). Môže postretnúť každého. Ako starneme, starnú nám najmä cievy, a tak sa stále zvyšuje pravdepodobnosť, že môže prísť aj choroba vysokého krvného tlaku. Teda ak majú jeho hodnoty vysoké ľudia nad 70 rokov, nie je to až taký prekvapujúci nález, ale keď má človek 30 – 40 rokov, treba stav brať vážne a konať dostatočne rýchlo,” vysvetlila.

Reklama

Medzi rizikové faktory vysokého krvného tlaku patrí nevhodná životospráva. Je to jeden z dôvodov, prečo sa výskyt tohto ochorenia presúva viac aj do mladšieho veku. “Cievy a srdce detí zaťažuje nielen vysoký krvný tlak. Deti trpia nadváhou až obezitou, zvyšuje sa výskyt cukrovky druhého typu u mladistvých. Niekedy cukrovkou ochorejú mladí ľudia už na hranici puberty a dospelosti, takisto je to aj pri vysokom tlaku,” skonštatovala docentka Filipová. Poznamenala, že kým v minulosti pediatri zistili hypertenziu ojedinele, dnes sa jej viacerí pediatri priamo venujú a špecializujú sa na túto oblasť. “Je to skutočne veľký a reálny civilizačný problém súčasnej doby,” zdôraznila.

Zákernosť vysokého tlaku spočíva v tom, že nebolí. Aj preto sa označuje ako tichý zabijak. Kým nespôsobí komplikácie, človek o ňom nemusí vedieť. “Dlho ho nič neupozorní, že tlak je vyšší, ako sú bezpečné hodnoty. Človek sa môže dokonca s vyššími hodnotami krvného tlaku cítiť lepšie, ako keď mu tlak znížime. Pokiaľ sú cievy pružné a nevzniknú komplikácie, tak sa môže cítiť dobre. V počiatočnom štádiu vysoký tlak nevysiela jasné varovné signály. Je preto dôležité, aby ľudia boli vzdelaní, aby vedeli o existencii tohto ochorenia, o jeho veľkej častosti, o jeho nebezpečiach. “Každý dospelý by mal svoje hodnoty krvného tlaku poznať,” doplnila. Aj keď má tlak normálny, jeho hodnoty by si mal dať skontrolovať aspoň raz za rok.

Vysoký tlak sa podľa docentky Filipovej nepovažuje za dedičné ochorenie. Pripomína však, že v rodinách sa dedia stravovacie aj pohybové návyky, fajčenie aj postoj k alkoholu. “Na vzniku a udržiavaní hypertenzie sa spolupodieľa negatívne vnímaný a dlhodobý stres, nedostatok telesného pohybu, nadváha, zlé diétne návyky, veľký príjem soli, živočíšnych tukov, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu,” vymenúva. Podotkla, že niektoré izolované kmene (napr. v Austrálii, v Afrike), ktoré žijú prírodným spôsobom života, vysoký krvný tlak celoživotne nepoznajú.

Hypertenziou sa označuje stav, keď je krvný tlak dlhšiu dobu alebo opakovane zvýšený nad hodnotu 140/90 mmHg. U dospelých ľudí sa za ideálny považuje tlak 120/80 mmHg. Jeho hodnoty skontroluje všeobecný lekár na preventívnej prehliadke, ktorú hradia zdravotné poisťovne. Napriek tomu, že hypertenzia je chronické ochorenie a nedá sa vyliečiť, dá sa úspešne liečiť tak, že hodnoty krvného tlaku sú dlhodobo v bezpečných medziach. Podľa docentky Filipovej majú slovenskí pacienti k dispozícii všetku, aj tú najmodernejšiu liečbu. Medikamenty ale nestačia. Pripomína, že veľmi dôležitý je samotný prístup pacientov nielen k liečbe liekmi, ale aj k zmene životných návykov, ktoré už spomenula.

Komplexné informácie o srdcovocievnych ochoreniach možno nájsť na webovej stránke Únia pre zdravšie srdce – www.presrdce.eu. Jej zakladajúcimi členmi sú významné osobnosti medicíny na Slovensku a pacienti.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali