Independent: Britským vedcom sa podarilo odhaliť záhadu faraóna Tutanchamona

Independent: Britským vedcom sa podarilo odhaliť záhadu faraóna Tutanchamona

Londýn 4. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Osud mladého vládcu bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l.

Trvalo to tisíce rokov, ale kombinácia súdneho lekárstva na úrovni 21. storočia a trocha šťastia napokon pomohli odhaliť tajomstvo Tutanchamona – najznámejšieho staroegyptského faraóna, napísal v nedeľu britský denník Independent.

Reklama
Ilustračné foto: Turista obdivuje masku Tutanchamona v Egyptskom múzeu v Káhire

Osud mladého vládcu starovekého Egypta bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l., keď ako 19-ročný zomrel. Záhada okolo mladého vládcu Novej ríše sa ešte prehĺbila, keď v Káhire zomrel lord Carnarvon – krátko po tom, čo spolu s Howardom Carterom objavili v roku 1922 faraónovu hrobku.

Britskí odborníci sa teraz domnievajú, že záhadu kráľovej smrti vyriešili. Sú presvedčení, že zranenia na faraónovej múmii zodpovedajú zraneniam, ktoré mladý vládca utrpel pri nehode na vojnovom voze. Podľa vedcov došlo aj k pochybeniu pri balzamovaní vládcovho tela.

Reklama

Riaditeľa Spoločnosti pre výskum Egypta Chrisa Nauntona zarazilo, keď v záznamoch Howarda Cartera našiel zmienku o tom, že telo bolo spálené. Indíciu mu poskytol Robert Connolly, antropológ z Univerzity v Liverpoole, člen tímu, ktorý v roku 1968 vyhotovil röntgenové snímky faraónových telesných pozostatkov. “Medzi kosťami v jeho pracovni sme nedávno odhalili vzorku mäkkých tkanív z Tutanchamonovej múmie – jedinú, ktorá sa dochovala mimo Egypta,” uviedol Naunton.

V spolupráci s forenzným archeológom Matthewom Pontingom doktor Connolly pomocou elektrónového mikroskopu zistil, že vzorka je spálená. Následné chemické rozbory potvrdili, že k spáleniu Tutanchamonovho tela došlo v čase, keď bolo zatvorené v rakve.

 

Bádatelia vykonali virtuálnu pitvu

Bádatelia odhalili, že zmes balzamovacích olejov v kombinácii s kyslíkom a plátnom spôsobili chemickú reakciu, v dôsledku ktorej sa kráľovo telo pri teplote viac ako 200 stupňov Celzia “uvarilo”.

Reklama

“Poznatok, že telo je zuhoľnatené a k spontánnemu samovznieteniu tela krátko po pohrebe viedla práve zbabraná práca staroegyptských balzamovačov, bol úplne neočakávaný – je to tak trošku ako zjavenie,” povedal Chris Naunton.

V spolupráci s vedcami Inštitútu súdneho lekárstva v britskom Cranfielde vykonali bádatelia “virtuálnu pitvu” kráľovho tela. Ich vyšetrovanie vysvetlilo, prečo múmii Tutanchamona ako jedinej chýbalo srdce: bolo totiž zničené na nepoznanie, píše Independent.

Na základe faraónových zranení vedci zostavili scenár – pomocou údajov získaných pri vyšetrovaní dopravných nehôd vytvorili počítačové simulácie nehôd vojnových vozov. Ich výsledky naznačujú, že Tutanchamona zrazil voz, keď kľačal, pričom faraónovi rozdrvil hrudný kôš a panvu, čo viedlo k rozmliaždeniu srdca.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali