Washington 19. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pqfuel)
Veľká nová štúdia konštatuje, že ženy, ktoré schudli po veku 50 rokov, mali nižšie riziko rakoviny prsníka ako ženy, ktoré mali stabilnú váhu. Štúdia zároveň pomohla odpovedať na znepokojujúcu otázku prevencie rakoviny
Zníženie rizika sa zvýšilo so stratou hmotnosti a bolo špecifické pre ženy, ktoré nepoužívajú postmenopauzálne hormóny. A zatiaľ čo vysoký index telesnej hmotnosti (BMI) je rizikový faktor pre postmenopauzálnu rakovinu prsníka, neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by určovali či je toto riziko reverzibilné stratou nadváhy.
Aby sa dozvedeli viac, experti z Americkej spoločnosti pre rakovinu použili Projekt združovania prospektívnych štúdií stravy a rakoviny (DCPP) k odhadu asociácie chudnutia v dospelosti na následné riziko rakoviny prsníka. Ich analýza zahŕňala viac ako 180 000 žien vo veku 50 rokov a starších z desiatich prospektívnych štúdií. Nová analýza je prvá s dostatočne veľkým vzorom pre skúmanie dôležitej otázky či môže trvalá strata váhy ovplyvniť riziko rakoviny prsníka so štatistickou presnosťou. Hmotnosť hodnotili trikrát približne po 10 rokoch: pri zápise do štúdie; asi po piatich rokoch; potom opäť asi o štyri roky neskôr.
Výsledky ukázali, že ženy s trvalým úbytkom hmotnosti majú nižšie riziko rakoviny prsníka ako ženy, ktorých váha zostala stabilná a čím väčší je úbytok váhy, tým nižšie je riziko rakoviny prsníka. Napríklad ženy, ktoré stratili 2 – 4,5 kg, mali o 13% nižšie riziko výskytu rakoviny. Súčasne zníženie hmotnosti o 4,5 – 9 kg prispelo k zníženiu rizika o 16 percent a strata viac ako 9 kg o 26 percent. Súčasne u tých žien, ktoré schudli, ale potom znova nabrali váhu, sa riziko nádorov tiež mierne znížilo.
“Naše výsledky naznačujú, že aj striedme chudnutie je spojené s nižším rizikom rakoviny prsníka u žien nad 50 rokov,“ povedala Lauren Terás, doktorka a hlavná autorka štúdie. “Tieto zistenia môžu byť silnou motiváciou pre dve tretiny amerických žien, ktoré majú nadváhu, aby schudli. Aj keď po päťdesiatke priberiete na váhe, nie je príliš neskoro znižovať riziko rakoviny prsníka.“