Hudobný festival Verím Pane 2018 sa začne v Námestove v utorok 17. júla

Hudobný festival Verím Pane 2018 sa začne v Námestove v utorok 17. júla

Námestovo 9. júla 2018 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Tretí júlový týždeň sa môžu priaznivci kresťanskej hudby tešiť na 28. ročník Hudobného festivalu Verím Pane. Návštevníkov čakajú koncerty, workshopy, diskusie či divadelné predstavenie, a samozrejme duchovný program.

Hudobný festival Verím Pane 2018

V utorok 17. júla program začne festivalovou svätou omšou o 17:00 hod. v námestovskom Kostole sv. Šimona a Júdu, hudobne ju bude doprevádzať zbor z Novoti.

Reklama

V stredu ráno bude program o 9:00 hod. pokračovať workshopmi. Zborové spievanie povedie o. Marek Jamrich, Tanečný workshop Natália Hvolková, Tvorivý ateliér pre šikovné kreatívne ruky trojica lektorov Klára Horváthová, Matej Podstrelenec a Barbora Takáčová. V rámci tvorivého workshopu Práca v kapele sa na návštevníkov tešia lektori Evka Halčinová (spev, hlas), Adrián Malovaník (klavír, klávesy), Michal Puchel (bicie, perkusie), Lukáš Konštiak (gitara) a Tomáš Baľák (basa).

Staronovým workshopom bude tzv. „ŠUPA“. Ide o skratku názvu Škola Uctievania – Praktické aplikácie: „Chceme spolu rásť ako uctievači, hudobníci a vedúci chvál. Vidíme okolo seba smäd a hlad po Božej prítomnosti a veľmi túžime, aby mohlo čoraz viac ľudí prežívať stretnutie so živým Bohom skrze Jeho prítomnosť v Duchu a v pravde. Veríme, že táto „škola“ bude miestom vystrojenia do služby uctievania a tešíme sa, že do toho chceš ísť s nami!“, približujú lektorky Martina Belejová (vedúca chvál, Martindom), Eva Hrešková (vedúca chvál, Martindom), Lenka Jamborová (vedúca tanečného tímu, Martindom), Mária Škovierová (vedúca chvál, Modlitebný dom Elaion, Eben Ezer).

Reklama

Alternatívou a sprievodnou aktivitou zároveň bude možnosť naučiť a zahrať sa nové, ale aj staré dobré Spoločenské hry. Od stredy do soboty cez deň (od 9:00 do 16:50) v Dome Kultúry a počas večerných koncertov vo festivalovej čajovni budú spoločenskými hrami sprevádzať Maroš Matušák, Martin Laštík a Dávid Brandys.

Ďalšie špecifiká 28. ročníka festivalu Verím Pane komentuje jeho zakladateľ a organizátor, Juraj Drobný: „Pre niekoho možno bude novinkou, že všetky koncerty (až na 2 výnimky) budú od stredy na amfiteátri. Pre iných sobotňajšia diskusia #Verím Pane for Jan, o boľavých udalostiach, ktoré sme prežili a prežívame a o angažovaní sa mladých v spoločenskom živote. Novinkou bude i seminár o tvorbe piesní, ich nahrávaní a prezentácii s názvom POZOR PESnička, pod vedením pesničkára Mira Jila, hudobníkov a zvukových majstrov Martina Norisa a Mira Šibíka, zvukárov Pavla Prockla, Trenčianskeho bazáru a ďalších.“

Koncertný program začne už v stredu 18. júla na námestovskom amfiteátri po skončení festivalovej sv. omše v kostole. Tvorivá skupina mladých umelcov z Dolného Kubína uvedie koncertné prevedenie skladieb z muzikálu Jesus Christ Superstar. Po nich nastúpi na pódium kapela Catharsic, ďalej prešovská vokálna gospelová skupina G.O.D.`s, prídu zahrať aj EL ROI a DEAL.

Štvrtok 19. júla pokračuje tvorivými workshopmi, poobede o 14:00 hod. začne vo festivalovej čajovni dvojdňový seminár POZOR PESnička. „Je to búda, v ktorej sa venujeme pesničke od kosti a je v nej psina. Chceme vytvoriť priestor pre všetkých, ktorí vo vesmíre zvanom PESNIČKA (na rôznej úrovni) lietajú, alebo len zo zeme žasnú, aké je to všetko úžasné. Ak sa nám (ti) podarí odovzdať a získať aspoň jednu myšlienku, skúsenosť, postreh, ak spolu zažijeme niečo tvorivé, ak spoznáme aspoň jednu novú dušu, bude to stáť za to.“ láka na stretnutie Miro „Jilo“ Šmilňák, autor myšlienky seminára. Písanie pesničkových textov, komponovanie, aranžovanie a hudobná produkcia a tajomstvá zvukovej alchýmie v štúdiu a na koncertoch budú hlavné okruhy tém.

Večerný koncertný program na amfiteátri odpáli pesničkár Peter Janků, pokračovať bude poprocková formácia zo Sečoviec Magnet. O 20:15 hod. nastúpi na pódium Sima Martausová, domáci Spod Budína rozprúdia zábavu a program zakončí o. Braňo Kožuch s kapelou, ktorý povedie hudobnú modlitbu.

Reklama

V piatok od rána pokračujú workshopy, poobede seminár POZOR PESnička, festivalovú sv. omšu o 17:00 bude hudobne doprevádzať zoskupenie dvoch zborov pod názvom FORTUNA & UPeCe Friends. Koncerty na „amfiku“ otvorí mladá rocková formácia Timon, divákov roztancuje ružomberská kapela Kéfas. Temperamentná východniarka Slávka Tkáčová so skvelými muzikantmi ponúkne kombináciu rýchlej aj pomalej hudby. Oravské publikum sa môže následne tešiť na obľúbenú kapelu Credo.

Hudobnú modlitbu na záver amfiteátrovského bloku povedie o. Vladimír Kutiš a doprevádzať ho bude kapela HopeRise z Rajca. Nočných priaznivcov hudby určite poteší komorný koncert v Dome Kultúry so začiatkom približne o 23:30 hod., na ktorom vystúpi Miro Jilo a taktiež Michal Hirko. Kto by sa chcel v tomto čase stíšiť v modlitbe, môže sa zúčastniť TAIZÉ v kostole.

Sobotňajší program ponúka v kostole doobedu o 10:00 hod. Duchovnú obnovu s námestovským dekanom, o. Milošom Pekarčíkom. Poobede sa na amfiteátri predstavia Adrián Lojsch & František Furman, Ondro Štyrák, Miro Vranský, rodinná kapela Smaily a zoskupenie s názvom Podľa Božej Mapy. V čajovni budú o udalostiach v spoločnosti a ich odkaze do budúcna diskutovať Juraj Šeliga, Michal Magušin a Juraj Drobný. Fanúšikov tanečného umenia poteší v Dome Kultúry o 16tej predstavenie s názvom D4V1D v podaní Tanečného divadla ATak.

O festivalovú svätú omšu v kostole o 17tej sa postará o. Marek Jamrich spolu s Mládežníckym zborom z Dolného Kubína. Večerný koncertný program otvorí kapela Sába. Prekvapením večera bude vokálno-inštrumentálne hudobné teleso z pohraničnej oblasti Rakúska a Slovenska, nadšené pre Gospel, Spiritual a modernú populárnu hudbu s názvom BL GOSPEL. Radosť divákom znásobia kapely Metelica a Boží Šramot. Večer uzavrie modlitbou o. Marek Jamrich s hudobným doprovodom Spoločenstva pri Dóme sv. Martina.

Vrcholom festivalu Verím Pane už tradične býva nedeľná svätá omša v námestovskom amfiteátri. Začne o 11tej hodine. Zaujímavosťou tohto ročníka bude, že o hudobný doprovod sa postarajú členovia kapely Credo a všetci účinkujúci, ktorí sa počas festivalu zapoja do skúšok a prípravy na túto sv. omšu.

Reklama

Nedeľný hudobný program odštartujú o 15:15 Pesničkohry s Mirom Jilom, nasledovať budú festivalové stálice Križiaci, The Elements, Felice a Kapucíni. O záver 28. ročníka festivalu Verím Pane sa postará zoskupenie worship hudobníkov, lídrov a skladateľov, vychádzajúcich zo Spoločenstva Piar, známych pod názvom PiarMusic.

Aktuálne informácie o programe možno nájsť na www.verimpane.sk.

Kto by sa chcel zapojiť viac ako len účasťou na programe, organizátori hľadajú dobrovoľníkov na pomoc s organizáciou festivalu: stačí sa registrovať na www.verimpane.sk v sekcii INFO – DOBROVOĽNÍCI – záujemcovia neskôr obdržia informácie e-mailom.

Vstup na všetky podujatia festivalu je voľný, festivaloví návštevníci a fanúšikovia ho môžu podporiť dobrovoľnými príspevkami. Pri podujatiach v kultúrnom dome organizátori odporúčajú využiť možnosť rezervácie miest.

Hudobný festival Verím Pane sa konal prvýkrát v roku 1990 v Horných Kočkovciach. V rokoch 1994 – 1996 bola miestom konania Považská Bystrica. V roku 1997 sa festival nekonal a od roku 1998 sa koná v Námestove.

Festival oficiálne zastrešuje a organizuje LUX communication v spolupráci s organizáciami a inštitúciami: Gospelová muzika, o. z., Rímskokatolícka farnosť Námestovo, Mesto Námestovo, Žilinský samosprávny kraj a Dom Kultúry Námestovo.

TK KBS informoval Daniel Gašpierik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali