Horúca novinka: NAKA ešte stále nevtrhla k Hegerovi a nezatkla ho

Horúca novinka: NAKA ešte stále nevtrhla k Hegerovi a nezatkla ho

Bratislava 27. septembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poznáme to z televízie: kajúcnik udá verejne známu osobu, tej vtrhne do domu komando NAKA, zvalí ju na zem a odvedie v putách za mreže. Táto kauza je síce úplne rovnaká, lenže jej vývoj je celkom iný. Prečo?

Plenárne zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady SR
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OľaNO)

Kajúcnik Michal Suchoba viackrát vystupoval ako svedok proti ľuďom z podnikateľskej či politickej sféry. Jeho výpovede, podobne ako výpovede ďalších kajúcnikov, boli použité pri obvineniach viacerých osôb. Lipšicova a Mikulcova mašinéria s nimi pracovala rovnako ako s výpoveďami iných kajúcnikov, ktoré boli dôvodom, aby maskované komando obvineným vtrhlo do domu a ako vo filme ich zatýkalo, aby tí ľudia boli drsne vypočúvaní a držaní za mrežami. To všetko často za asistencie vybraných médií, ktoré napodiv mali, nevedno odkiaľ, vždy informáciu, kam treba ísť.

Reklama

Tentoraz však tento istý Suchoba ukázal prstom na ľudí z presne opačného tábora, než by si Lipšicovci želali. A dokonca to ani neurobil v nejakej zmanipulovanej či vynútenej účelovej výpovedi, aby si tým zmiernil trest, ale stalo sa to v dôvernej emailovej komunikácii s jeho advokátkou, pri ktorej naozaj nie je dôvod predpokladať, že klamal.

 

Reklama
Atómová bomba a vodíková bomba

Tá komunikácia sa týkala obdobia, keď bol prezidentom finančnej správy Jiří Žežulka a ministrom financií Eduard Heger. Práve týchto ľudí sa týka obvinenie z korupcie a výpalníctva, avšak na rozdiel od iných, ktorých kajúcnici obvinili, týmto nikto nevykopol dvere a nedržal pri hlave zbraň.

„Pred niekoľkými dňami sa objavila emailová komunikácia medzi známym udavačom Michalom Suchobom a jeho advokátkou. Suchoba sa v maile posťažoval, že ho súčasný prezident finančnej správy Žežulka vypaľoval. Suchobova firma robila pre finančnú správu, ale finančná správa jej za prácu neplatila. Namiesto toho dostal Suchoba od prezidenta finančnej správy ponuku, že keď zaplatí 10 percent z objemu vystavených faktúr alebo od dvoch do piatich miliónov eur, tak finančná správa Suchobovi faktúry zaplatí a možno budú aj nejaké dodatky k zmluvám. Už toto je na výbuch atómovej bomby v médiách. Ale počujete to ticho v médiách?“ informoval o tejto kauze predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Fico však hovorí, že majú ešte silnejšiu, vodíkovú bombu. Uviedol, že Suchoba v tej komunikácii tvrdí aj to, že v tých desiatich percentách bol zarátaný aj podiel pre vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera.

 

Dva metre spravodlivosti

Aj Fico hovorí, že ak by NAKA a ďalšie orgány používali jeden meter a k výpovediam kajúcnikov pristupovali rovnako, či ide o ľudí z jedného alebo druhého politického tábora, museli by aj v tomto prípade konať rovnako ako v prípadoch týkajúcich sa nominantov bývalej vlády. A oprávnene sa pýta: „Ak je Suchoba ako udavač dôveryhodný pre prokuratúru a súdy, prečo NAKA už nevykopla dvere Žežulkovi a Hegerovi?“

Reklama

„Podobný prípad už raz nastal. Iný kajúcnik Imrecze obvinil Mikulca zo stotisícového úplatku. Prípad sa zamietol pod koberec, Lipšic mávol rukou a Mikulec je ďalej minister,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha a upozorňuje na fakt, že aj výpoveď Imreczeho proti Mikulcovi, na rozdiel od iných výpovedí kajúcnikov, bola celkom zjavne robená bez nátlaku, keďže tiež išlo o jeho súkromnú komunikáciu, ako aj v tomto Suchobovom prípade.

„Naopak, prípady, ktorými Lipšicova NKVD terorizuje Slovensko, stoja na vynútených výpovediach pod surovým nátlakom špeciálnych prokurátorov. Stačí si vypočuť nahrávku, ako vydieral špeciálny prokurátor Repa vyšetrovateľa Kučerku a sľuboval mu, že sa o neho Lajo Makó postará, ak povie, čo treba. Robert Fico to púšťal v piatok na tlačovke – médiá o tom samozrejme čušia ako voš pod chrastou,“ hovorí Blaha.

Blaha spomenul aj prípad bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského, ktorý sa tiež len na základe výpovede kajúcnika dostal do väzenia, kde zakrátko nato zakopol o papuču, v dôsledku čoho sa brutálne samozmlátil, vylúpol si oko a onedlho spáchal samovraždu, ktorú sprevádzali rôzne paranormálne a štatisticky, logicky aj medicínsky ťažko vysvetliteľné javy. V tomto prípade, ale aj niekoľkých ďalších sa už tie dva metre spravodlivosti začínajú rysovať aj fyzicky: dva metre na dĺžku, jeden meter na šírku a dva metre do hĺbky v hline…

 

Neplatili faktúry, lebo nevedeli ako?

Nemenej zaujímavá je aj obhajoba Hegera a Žežulku. „Odmietam a považujem za absurdné akékoľvek tvrdenia o tom, že by som sa ako minister financií podieľal na páchaní trestnej činnosti. Práve naša vláda začala proces očisty a transparentného fungovania finančnej správy,” uviedol Heger. Vskutku, je absurdné podozrievať práve túto vládnu partičku z čohokoľvek, keď predsa všetci vedia, a režimné médiá nám to nezabudnú stále pripomínať, že to oni začali všeobecnú očistu spoločnosti od mafie, korupcie a všetkého zlého.

Reklama

Podobne aj Žežulka odmieta, že by kohokoľvek zo spoločnosti Allexis žiadal o úplatok. „Neurobil som tak priamo ani prostredníctvom inej osoby. Dňa 15. septembra som sa oboznámil s obsahom anonymného blogu a ako príslušník Finančnej správy som okamžite podal podnet na sekciu inšpekcie a vnútornej kontroly, aby boli uvedené podozrenia preverené,” uviedol.

A toto samo osebe je pekný dôkaz, že títo ľudia sú čistí: predstavte si, sám prezident Finančnej správy dal svojim podriadeným podnet, aby prešetrili jeho údajné vydieranie. Nepochybne, keby zistili, že niekoho vydieral, tak by mu to hneď oznámili. Otvorená zostáva akurát otázka, ako sa dá spätne okrem výpovedí konkrétnych osôb alebo vydieračských listov zistiť, či niekto niekoho vydieral. Čo vlastne mohli Žežulkovi podriadení zistiť kontrolou starých faktúr?

No tí pracovníci zrejme pátrali a zistili zaujímavé veci. „V roku 2020 došlo k omeškaniu platieb v sume 1,2 milióna eur v období máj až november z niekoľkých dôvodov, a to z nedostatočného finančného krytia na rok 2020, straty bezpečnostnej previerky dodávateľa, ako aj z dôvodu pochybného spôsobu doručovania faktúr, ktoré nezodpovedalo bežným obchodným zvyklostiam,” uviedol Žežulka s tým, že v tejto veci sa stále ťahá súdny spor týkajúci sa úrokov z omeškania.

Čože? Štátna organizácia nemala peniaze, tak jednoducho neplatila? Alebo neplatila kvôli „strate bezpečnostnej previerky dodávateľa“? A to už je aký dôvod nezaplatiť za už odvedenú prácu? A ešte smiešnejšie je, že vraj problém bol v „pochybnom spôsobe doručovania faktúr“. V normálnej firme ak nedôjde faktúra, tak zodpovedná pracovníčka zdvihne telefón a vec za päť minút so zodpovednou pracovníčkou druhej firmy vybaví. To sa tak rieši už pri faktúrach na jedno- či dvojciferné sumy. Nie je trochu divné, že pri sedemmiestnej platbe tu je niekoľkoročná súdna ťahanica pre „pochybný spôsob doručovania faktúr, ktorý nezodpovedal bežným obchodným zvyklostiam“?

A prečo sú tie dôvody naraz hneď tri? Nestačil by jeden skutočný? Vysvetlenie poznáme už zo škôlky: ak by náhodou jedno klamstvo bolo príliš priehľadné, klamári zo strachu zvyknú pre istotu pridať ešte ďalšie dve. Ale ak dáme bokom tieto absurdné hlúposti, aký je skutočný dôvod neplatenia? Nie náhodou ten, ktorý spomenul Suchoba vo svojom súkromnom maili advokátke?

 

A mainstream stále nič

Tak teda, NAKA Žežulkovi a Hegerovi, rovnako ako Mikulcovi a ďalším tie dvere stále nevykopla a mainstreamové médiá sú pekne tichúčko a ani im nenapadne do toho vŕtať.

Ľuboš Blaha k tomu posiela na svojom telegrame jasný odkaz: „Jedného dňa sa príde na to, že vo všetkých týchto špinavostiach boli médiá namočené až po uši. Iné vysvetlenie neexistuje. Prípad Vagovič je len prvá lastovička. Všetko sa raz vyšetrí – naveky tu Matovičova mafia nebude.“

Pre objektívnosť však nesmieme zabudnúť spomenúť, že medzi mainstreamovými novinármi sú aj takí, ako napríklad Monika Tódová, ale aj ďalší, ktorí s justičnou a mocenskou chobotnicou nekolaborujú a iba objektívne informujú. História a slovenský národ ich za to odmení svojou nehynúcou vďakou.

Ivan Lehotský

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali