Prečo slovenský Róm nemôže bývať vo Francúzsku? Sloboda pohybu a dvojitý francúzsky meter

Prečo slovenský Róm nemôže bývať vo Francúzsku? Sloboda pohybu a dvojitý francúzsky meter
Francúzski policajti dohliadajú na skupinu Rómov, ktorí vystupujú z autobusu na letisku Saint Exupery

Paríž/Brusel 23. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Žiadajú ukončenie represií voči Rómom

Francúzsko musí ukončiť svoju represívnu politiku voči Rómom, uviedlo dnes medzinárodné charitatívne hnutie Emmaus International (EI). Podľa tohto hnutia sú opatrenia francúzskych úradov voči Rómom neúčinné a priečia sa princípom ľudskej dôstojnosti.

Reklama

 

Francúzsky dvojaký meter. Kedy sa im ako hodí

Reklama

Keby sa niečo podobné, ako sa dnes uskutočňuje vo Francúzku, keď represívne zložky búrajú obydlia Rómom, teda občanom EÚ a vyhosťujú ich z krajiny, dialo na Slovensku, Francúzsko by bolo prvé, ktoré by vykrikovalo o porušovaní ľudských práv a prúd demaršov z EÚ by zaplavil našu krajinu. Vo Francúzsku však počuť protestné hlasy len veľmi zriedka. Vysťahovanie Rómov sa tam stretá s porozumením a všeobecnou podporov. Francúzsko je zaplavené prisťahovalcami z Afriky a blízkeho východu. Takmer všetci sú príslušníkmi Islamského náboženstvá. Francúzsko má zamiesené na veľmi veľké problémy v budúcnosti. Nehanbí sa preto mať dvojaký meter na seba a na iných členov EÚ.

 

Naša diplomacia by mala rázne zakročiť, keď sa porušujú práva v EÚ

Jeden z mála hlasov, ktorý kriticky zaznieva na obranu Rómov je tak hlas kresťanského charitatívneho spoločenstva. Je veľkou nespravodlivosťou, že sa znemožňuje aj slovenským Rómom slobodne si zvoliť svoju vlasť. Sú to občania EÚ ako každý iný. EÚ svojim občanom garantuje slobodu pohybu. Preto ak sa títo rozhodnú žiť vo Francúzku, Británii alebo inej krajine EÚ, nemôže im v tom byť bránené. Nemali by sme sa nečinne prizerať, ako Slovenským občanov, v tomto prípade Rómom, je odobraté ich právo na slobodný pohyb. Naše diplomacia by nemala nechať hnutie Emmaus International so svojím hlasom osamotené a mala by urobiť potrebné kroky a protestovať voči takémuto počínaniu Francúzska.

 

Reklama

Kritizujú najmä politiku vysťahovania

EI v správe pre médiá odsúdilo celkovú politiku voči rómskej populácii žijúcej na území Francúzska. Kritika sa týka najmä procesu vysťahovávania Rómov z nelegálne obsadených budov a nelegálne vybudovaných osád na predmestiach francúzskych miest. Podľa hnutia ide o krátkodobé riešenia, ktoré zasahujú ľudskú dôstojnosť a ľudské práva.

Abbe Pierre sa stal žijúcou legendou, pretože zasvätil svoj život pomoci bezdomovcom a modlitbou bojoval proti chudobe. Abbe Pierre zomrel 22. januára 2007 vo veku 94 rokov

Na druhej strane EI ocenilo oznámenie vlády, že bulharskí a rumunskí Rómovia budú mať zjednodušený prístup k pracovným príležitostiam vo Francúzsku.

“Je to malý pokrok zo úradov, avšak odpoveď zo strany vlády nie je dostatočná,” uviedol predseda hnutia Jean Rousseau. Podľa jeho slov musí francúzska vláda v spolupráci so združeniami aktívnymi v tejto oblasti prispieť k zlepšeniu celkovej situácie rómskej populácie a k ich účinnej integrácii do väčšinovej spoločnosti, pričom musí dbať na zachovanie ich ľudskej dôstojnosti a základných ľudských práv.

EI zároveň pripomenulo, že sloboda voľného pohybu patrí medzi základné práva občanov EÚ, a že Rómovia sú nositeľmi tohto práva rovnako ako ktorýkoľvek iní občania EÚ.

Reklama

 

Rómska populácia vo Francúzsku je stabilná

Hnutie v tejto súvislosti uviedlo, že vo Francúzsku za posledných 20 rokov nedochádza k veľkým výkyvom v počte rómskej populácie, ktorú odhadujú od 15.000 do 20.000 osôb. A preto sú – podľa názorov tohto hnutia – odsuny rómskej populácie do ich domovských štátov neospravedlniteľné.

Francúzsko zasahuje tvrdo a nekompromisne voči Rómom, ktorí sú svojim počtom úplne zanedbateľní v porovnaní s väčšinovým francúzskym národom. Komunita francúzskych Rómov je úplne zanedbateľná aj v porovnaní so slovenskou realitou, kde sa slovenská rómska populácia odhaduje, pretože presné čísla nie sú k dispozícii, na 400.000 až 700.000 členov.

Emmaus International je celosvetové hnutie založené francúzskym katolíckym kňazom Abbé Pierrom, ktoré od roku 1971 združuje 313 skupín a organizácií v 36 štátoch sveta na 4 kontinentoch. Aktivisti hnutia bojujú za začleňovanie sociálnych kategórii ľudí, ktorí sa nachádzajú na okraji spoločnosti.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali