Hlina: Harabin neodsúdil Janíka preto, lebo ten kňaz nič neurobil a nie preto, že Harabin bol hrdina

Hlina: Harabin neodsúdil Janíka preto, lebo ten kňaz nič neurobil a nie preto, že Harabin bol hrdina

Bratislava 15. januára 2020 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Pred nedávnom predseda KDH Alojz Hlina v televíznej debate obviňoval lídra strany Vlasť, Štefana Harabina z toho, že odsúdil františkánskeho kňaza. Navodzoval pritom dojem, ako by išlo o nejaký politický rozsudok za prejav viery, za ktorý dostal kňaz div nie trest smrti. To že bol súdený za podvod pred divákmi taktne zamlčal, rovnako to, že ho Harabinov senát na prvom stupni oslobodil a že po odvolaní prokurátora na krajskom súde si odsedel 14 mesiacov, čo sa nijak nevymyká bežnej trestnej sadzbe za podvod

Na snímke vľavo rozsudok a vpravo Alojz Hlina

Hlina v televíznej debate povedal: „Nevinného katolíckeho kňaza ste súdili a odsúdili ste ho na základe výpovede slabomyseľnej ženy. Na základe tejto výpovede ste toho chudáka ťažko chorého poslal do väzenia. Aký ste vy kresťan? Nevinného katolíckeho kňaza sirotu, nevinného človeka ste v 86 poslal do basy. Aký ste vy kresťan? Keď sa ospravedlníte, možno vám to pánboh odpustí. Ako vám môže podať ruku niekto z duchovenstva? Zneucťuje tým pamiatku tohto chudáka , ktorému ste zničili život.“

Reklama

Harabin na to reagoval zverejnením rozsudku ktorý dokazuje že ho na prvom stupni oslobodil. Súd zhodnotil všetky dôkazy a dospel k záveru, že skutok tak nenaplnil ani formálne znaky skutkovej podstaty trestného činu podvodu. Súd preto v zmysle § 226 písm. b trest. por. oslobodil obžalovaného v celom rozsahu spod obžaloby a  zároveň odkázal poškodenú s jej nárokom na náhradu škody na konanie vo veciach občianskoprávnych. Viac TU.

Hlina reagoval na zverejnený rozsudok, ktorý ho usvedčuje z klamstva tak, že označil Harabina za klamára a obrovského zbabelca, ktorý kvôli svojej kariére zničil život kňazovi. „Zbabelý opilec, ktorý je hanbou nášho súdnictva“, šíri predseda KDH ďalšie invektívy.

Reklama

„V nedeľu v relácii TA3 mával rozsudkom, že on oslobodil Bystríka Janíka a nie ho odsúdil. Že s ním hanba neplieska od dverí k dverám. Jeho senát pátra Bystrika Janíka v prvom kole neodsúdil preto, lebo ten kňaz nič neurobil a nie preto, že Harabin bol hrdina. Nemôžete predsa niekoho odsúdiť za niečo, čo neurobil. Rovnako ako sa sudca nemôže obhajovať a chváliť tým, že niekoho neodsúdil za niečo, čo neurobil.“

„Zbabelec Harabin však zohral nechutnú úlohu v celom tomto eštebáckom komplote.

Eštebáci, podobní opilci ako Harabin, vykazovali veľa roboty a minutých peňazí na monitorovnie protištátnej činnosti kňazov. Nič nerobili, len sa opíjali, potrebovali však vykázať nejaký výsledok, lebo toto ich tvárenie sa na robotu a žiadne výsledky už začínalo zaujímať tých najvyšších na eštebáckych poschodiach. Zinscenovali tak megaproces s pátrom Janíkom. Aby sa to podarilo a vykázali výsledok, potrebovali nejakého zbabelého sudcu, ktorý napriek tomu, že dôkazy neexistujú, kňaza odsúdi. A našli ho. Harabina. Pýtam sa teda všetkých tých nešťastníkov, ktorí mu to veria: Prečo ma nezažaluje?“, pýta sa Hlina.

Hlina neberie do úvahy, že Harabin už v tejto veci zažaloval denník SME a novinárku z Lipšicovho stáda Tódovú a vysúdil od nich milión korún odškodné. Harabin tak v prípade Hlinu môže ešte urobiť. Krčmové reči a ich obhajoba pred súdom sú rozdielne veci čo sa týka nemajetkovej ujmy.

Hlina sa tvári, že nerozumie tomu, že prvostupňový súd je viazaný právnym názorom súdu odvolacieho a ďalej v médiach obviňuje Harabina.

Reklama

Taktiež treba povedať, že sa nejednalo o nijaký politický rozsudok ale o podvod, pričom ľudia ako Hlina podsúvali verejnosti to, že odsúdil kňaza, čo logicky v každom evokuje dojem, že ho odsúdili za vieru či vyslovený politický názor. Pritom množstvo rozsudkov vo veciach podvodu u nás zmenili odvolacie súdy a nikto tu doteraz neodsudzoval týchto sudcov za to, že mali iný právny názor. Ak má Hlina pocit že prokurátor a nadriadený krajský súd rozhodoval pod tlakom ŠTB aby kňaza odsúdili, mal by sa venovať kritike týchto osôb.

Zakladateľ KDH Ján Čarnogurský vydal o politických procesoch s kňazmi za komunizmu knihu, v ktorej zosumarizoval všetky procesy s rehoľníkmi. Meno sudcu Harabina sa tam však nenachádza. Možno práve preto, že právnik Čarnogurský na rozdiel od Hlinu, ktorý podniká v prevádzkovaní pohostinstiev, rozumie čo to je, keď nadriadený krajský súd zruší oslobodzujúci rozsudok a vydá opačné právne stanovisko.

Harabin na Hlinu zareagoval len stručne, že zo psa nikdy nebude slanina. „Je mi ľúto, že KDH má na svojom čele takéhoto človeka, voliči tejto strany si zaslúžia niečo lepšie. Zároveň by som sa chcel opýtať pána Hlinu, či sa už bol vyspovedať z klamstva, ktoré o mne šíri v prípade kňaza Bystríka Janíka, ktorého som oslobodil a ukázal som aj dôkaz.“

Alojz Hlina sa stal kresťanským politikom potom, čo prestúpil do KDH z hnutia OĽaNO. Úlohou tohto údajne kresťanského politika, je evidentne presmerovať hlasy skalných voličov KDH k progresívnej koalícií Trubana s Beblavým, aby si tak voliči KDH sami zvolili koalíciu, ktorá presadzuje registrované partnerstvá, LGBTI agendu, Istanbulský dohovor a ďalšie protikresťanské ideológie.

Pavol Novak

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali