Harabín: Zaplatia Kiska a Fico škody za nezákonnú Kaliňákovu politickú inšpekciu, alebo ujdú na Belize?

Harabín: Zaplatia Kiska a Fico škody za nezákonnú Kaliňákovu politickú inšpekciu, alebo ujdú na Belize?

Bratislava 23. januára 2017 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Policajnú inšpekciu by už nemal mať pod sebou minister vnútra Robert Kaliňák, ale generálna prokuratúra. Nezávislosť inšpekcie je spochybňovaná aj z toho dôvodu, že polícia takto cez ministerstvo vnútra kontroluje samu seba. Neustále tak vznikajú pochybnosti, či policajti trestné činy niektorých svojich kolegov nezametajú pod koberec.

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a premiér SR Robert Fico
Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a premiér SR Robert Fico

Lídri vládnych strán na tlačovej konferencii potvrdili, že idú o tejto zmene rokovať. Sťažnosti na prácu polície by mal riešiť aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

Reklama

Rezort vnútra si po dohodách a diskusiách s koaličnými partnermi vie predstaviť, že by inšpekcia spadala pod Generálnu prokuratúru, vnímame to ako posilnenie kontroly, čomu sa nebránime. Vec je ešte len v štádiu diskusií a príprav,“ reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už vyhlásil, že prokuratúra je schopná aj ochotná vziať si do agendy trestné činy policajtov. „Narážky, že policajná inšpekcia je závislá od ministra vnútra, tak tých sa nezbavíme, kým sa systém nezmení,“ upozornil Čižnár.

Reklama

Ešte donedávna však tvrdili presný opak a iniciovali disciplinárne stíhanie pre senát vedený Štefanom Harabinom za názor, že inšpekčná služba podriadená ministrovi vnútra je nezákonná a v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska.

Prezident Kiska vtedy vyzval vedeniu rezortu spravodlivosti aj Najvyššieho súdu, aby definitívne ukončili éru harabinovskej justície.

Kiskovi prekážala séria rozsudkov senátov Najvyššieho súdu, ktorým Harabin predsedal. Senáty zrušili tresty pre troch policajtov, lebo považujú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich prípady vyšetrovala, za nezákonnú.

„Za pochybné, nezákonné alebo úplne nepochopiteľné ich označili nielen jeho kolegovia na Najvyššom súde, ktorí rozhodovali opačne, ale aj predsedníčka Najvyššieho súdu, minister spravodlivosti, generálny prokurátor alebo minister vnútra,“ vyhlásil prezident.

Predsedníčka Najvyššieho súdu následne zvolala kolégium, ktoré hlasovalo o zákonnosti policajnej inšpekcie. Za hlasovalo osem trestných sudcov NS. Sedem sudcov bolo proti, informoval o výsledku hlasovania nový predseda kolégia Libor Duľa.

Reklama

„Ide o orgán s legálnou pôsobnosťou, ktorý je súčasťou policajného zboru, a teda je oprávnený vykonávať pôsobnosť policajného zboru pri vyhľadávaní a vyšetrovaní trestných činov,” zhrnul Duľa stanovisko kolégia.

Paradoxne, dnes je všetko naopak. Politici idú presunúť Inšpekciu z ministerstva vnútra pod generálnu prokuratúru a Harabín je disciplinárne stíhaný za to, čo práve idú realizovať.

Situáciu popísal samotný aktér, sudca Štefan Harabín nasledovne:

V máji 2015 sme v senáte prvýkrát rozhodli o tom, že Inšpekcia policajného zboru pod ministrom Kaliňákom je nezákonná a neústavná. Následne vystúpil v televízii pán Kaliňák, ktorý povedal že Harabín nečítal zákon a podporil ho premiér Fico, ktorý povedal, že stojí za svojím ministrom. Pripojil sa aj prezident Kiska a minister Borec, ktorý tvrdili, že Harabína treba disciplinárne stíhať. Predsedníčka Najvyššieho súdu Švecová, ma začala disciplinárne stíhať a dokonca mi ako predsedovi trestného kolégia zakázala aj prednášať sudcom na Slovensku, čo sa mi nestalo ani za komunizmu.

Médiá spolu s tretím sektorom spustili kampaň že Harabínov senát oslobodzuje korupčných policajtov, pritom sa tu posudzovali korupčne prípady v rozmedzí od 10 do 500 eur. Takto sa verejnosti zalepovali oči, ako sa bojuje proti korupcii a medzitým sa rozkrádal štát a práve tato Inšpekcia pod Kaliňákom nedovolila vyšetriť nič.

Reklama

Na požiadavku pani Švecovej trestné kolégium hlasovalo o tom, či je Inšpekcia zákonná. Rozhodol hlas žilinského sudcu Bagera, ktorý na materskom súde hlasoval, že Inšpekcia je nezákonná, no po prísľube že pôjde na Najvyšší súd zmenil názor a hlasoval že Inšpekcia je zákonná.

Neubehol ani rok a všetci tí politici, ktorí hovorili, že Harabínov senát oslobodzuje policajtov na podklade nezákonnej inšpekcie-lebo na nepráve nemožno stavať právo, zrazu keď vrcholí kauza Baštrnák hovoria, že inšpekcia pod Kaliňákom nemôže byť, lebo nevyšetrí svojho šéfa Kaliňáka.

Dvoma listami som upozornil najvyšších predstaviteľov exekutívy, prezidenta aj premiéra ako sa porušuje trestný proces keď ministerstvo vnútra a jeho inšpekcia je nezákonným subjektom trestného poriadku a upozornil som ich, že keď nezjednajú poriadok nezákonnosti sa budú nabaľovať.

Už aj pán Čižnár, ktorý donedávna kričal, že Inšpekcia pod Kaliňákom je zákonná, teraz hovorí, že polícia je v rozklade, pretože Inšpekcia pod Kaliňákom nemôže vyšetriť to čo pán Kaliňák nepovažuje za trestné. Zázračne zmenil názor aj pán Kiska, ktorý povedal, že pokiaľ bude inšpekcia pod ministrom vnútra, vysoká korupcia nebude nikdy vyšetrená.

Zaregistroval som aktivity pani Žitňanskéj a pána Bugára, že v januári už bude zákon v parlamente o tom, že inšpekciu zoberú od ministra vnútra a dajú pod generálneho prokurátora. Doteraz žiadna právna norma nie je ani len v pripomienkovom konaní. Už to budú pomaly dva roky, čo sa kvôli tomu nabaľujú nezákonnosti. Ja sa preto pýtam najvyšších ústavných činiteľov, pána Kisku, Fica, Kaliňáka, Žitňanskej, či to budú platiť zo svojho? Pretože každý policajt takto odsúdený na podklade trestného stíhania začatého Inšpekciou musí byť oslobodený, keď nie na Najvyššom, tak Ústavnom, alebo na Strassburgskom súde. Kto to všetko bude platiť? Lebo raz k tomu dôjde.

 

Viac vo videu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali