Grécka ekonomika začína rásť, klesá nezamestnanosť

Grécka ekonomika začína rásť, klesá nezamestnanosť

Atény 21. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Priemyselná výroba v Grécku sa stabilizovala, rastie spotreba domácností, klesá nezamestnanosť. Informoval o tom portál rakúskeho denníka Die Presse

Mierny vzostup gréckej ekonomiky v druhom polroku tohto roku predpovedali viacerí ekonomickí experti. Jej rast v treťom štvrťroku medziročne o 1,5 % prekonal ich prognózy.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Nesporným faktom je, že grécke hospodárstvo po katastrofálnom roku 2015 preukázalo silnejšiu odolnosť, než sa očakávala. Smerovanie novej gréckej vlády pod vedením Alexisa Tsiprasa ku katastrofe a zavedenie kontroly pohybu kapitálu v júni veštilo katastrofu. Začínajúci vzostup sa vtedy zastavil a úsporné opatrenia podmienené poskytnutím tretieho záchranného balíka veriteľmi spôsobili v prvej polovici tohto roka recesiu. Teraz však grécke hospodárstvo potvrdzuje, že sa pokles zastavil a odrazilo sa od dna.

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom štvrťroku je technicky vyvolaný jeho silným poklesom v rovnakom období vlaňajška. Avšak sú aj iné dôkazy nádejného zlepšovania gréckej hospodárskej situácie.

Reklama

Prekvapilo, že sa motorom obratu nestal turizmus. Príjmy z neho v júli až septembri tohto roku dokonca medziročne klesli. K rastu prispeli priemysel, ktorého výroba sa stabilizovala, a vzostup domácej spotreby.

Miera nezamestnanosti v krajine začala klesať už vlani a trend pokračuje aj v tomto roku. Kým v roku 2014 dosiahla nezamestnanosť 26 %, v auguste 2016 sa znížila na 23,4 %. Iba viac ako 50 % novozamestnaných ľudí pracuje na plný úväzok, ale aj to prispelo k rastu príjmov obyvateľstva a posilneniu ich kúpnej sily. Stúpa odbyt nových áut. Kým v nedávnej minulosti sa predávali väčšinou jazdené vozidlá. V lete stúpol aj grécky vývoz.

Spotreba by mala vzrásť v nasledujúcich dvoch rokoch o 2,7 a 3,1 %. Jej samotný vzostup nedá gréckej ekonomike dostatočnú rastovú silu. Preto sa Tsiprasova vláda usiluje o zvýšenie domácich a zahraničných investícií.

Aténska vláda má veľký záujem o to, aby sa kontrola plnenia podmienok tretieho záchranného balíka skončila už v decembri. S jej úspešným výsledkom má súvisieť rozhodnutie veriteľov Grécka, oznámené ešte v máji, že príjmu opatrenia na zníženie jeho dlhu.

Kontrola Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sa ešte neskončila. S vládou jej misia ešte diskutuje o opatreniach na zvýšenie flexibility pracovného trhu, ale najmä o znížení mimoriadne vysokých neobsluhovaných úverov, ktoré zaťažujú bilancie bánk a blokujú úverovanie ekonomiky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali