Golden State chce tretí titul v sérii, no z najlepšej pozície vstupuje do play-off neskúsené Milwaukee

Golden State chce tretí titul v sérii, no z najlepšej pozície vstupuje do play-off neskúsené Milwaukee

Washington 12. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Tony Dejak)

 

Fanúšikovia basketbalovej NBA po štyroch rokoch neuvidia vo finále súboj medzi Golden State Warriors a Clevelandom Cavaliers. To je isté už pred štartom vyraďovacej časti 73. ročníka prestížnej zámorskej súťaže, ktorá započne v sobotu 13. apríla. Tímu z Ohia sa po odchode LeBrona Jamesa od úvodu ročníka nedarilo a napokon skončil až na predposlednom mieste vo Východnej konferencii

Na archívnej snímke hráči Goldenu State Zaza Pachulia (vľavo) a Klay Thompson držia trofej po zisku titulu a víťazstve nad Clevelandom Cavaliers 108:85 v zápase play off zámorskej basketbalovej NBA v Clevelande 8. júna 2018

Ani mužstvo zo Severnej Kalifornie nie je taký jasný kandidát na titul, ako sa zdalo pred začiatkom sezóny. Do kádra vtedy pribudol reprezentant USA DeMarcus Cousins a zdalo sa, že vznikol “supertím”. Lenže vysoký pivot podstatnú časť sezóny premaródil a keď nastúpil, niekomu z hviezdnej trojice Stephen Curry, Kevin Durant a Klay Thompson poklesli štatistické ukazovatele a obhajca titulu rozhodne v lige nedominoval. K prvej priečke v Západnej konferencii sa Golden State prepracoval až tesne pred záverom základnej časti a v prípade postupu do finále proti dvom najlepším družstvám východu nebude mať v úvodnom zápase výhodu domáceho prostredia.

Reklama

Najlepšiu bilanciu v základnej časti mal tím Milwaukee Bucks. Dlhé roky budovaný mančaft okolo gréckeho “čuda” Jannisa Antetokunmpa pozdvihol tréner Mike Budenholzer na novú úroveň. Nad prácou dlhoročného asistenta Gregga Popovicha, ktorý pred sezónou prišiel z Atlanty, všetci uznanlivo pokyvujú hlavou, no titul by bol miernym prekvapením. Žiaden hráč zo základnej rotácie nikdy nehral ani len vo finále. Iba 38-ročný veterán Pau Gasol prišiel v priebehu sezóny práve za účelom priniesť do šatne nejaké skúsenosti. Milwaukee v histórii oslavovalo jediný titul a to ešte v sezóne 1970/1971. Vtedy sa v tíme stretli dve legendy odlišných generácií. Rozohrávač Oscar Robertson v pokročilom športovom veku a mladý pivot Lew Alcindor, dnes známy pod menom Kareem Abdul-Jabbar ako najlepší strelec histórie NBA.

Toronto má motiváciu získať titul viac, ako ktorékoľvek iné družstvo. Pred sezónou získal druhý najlepší tím východu do kádra, v podstate náhodou, držiteľa titulu MVP finále zo sezóny 2013/2014 Kawhiho Leonarda. Ten požiadal San Antonio Spurs o výmenu do rodného Los Angeles a za “trest” skončil v Kanade. Po sezóne mu končí zmluva a Raptors urobili všetko, aby mal motiváciu zostať. Obetovali draftové pozície a mladých hráčov a v priebehu sezóny nečakane priviedli skúseného pivota Marca Gasola. V základnej časti dokázali zdolať Golden State v oboch meraniach síl. Doma po predĺžení a na ich palubovke šokujúco o 20 bodov, a to dokonca bez Leonarda, keď dokázali skvele ubrániť predovšetkým trojkárov domácich.

Reklama

Oklahoma City Thunder vstupuje na západe do vyraďovačky až zo šiestej pozície, no proti tretiemu Portlandu je skôr favoritom. Hráči z Oregonu predvádzali počas sezóny atraktívny basketbal, no potom ich postihla smola. Ťažké zranenie ukončilo sezónu pivotovi Jusufovi Nurkičovi a mesiac mimo hry je aj rozohrávač C. J. McCollum. S napätím sa očakáva, čo predvedie veľmi mladý tím Denveru, ktorý skončil nečakane druhý v Západnej konferencii. V 1. kole ho čaká mimoriadne skúsené družstvo zo San Antonia, ktoré postúpilo do play-off už 22-krát po sebe. V tomto ukazovateli je suverénne najlepším tímom v Severnej Amerike zo všetkých športov.

 

Program úvodných štvrťfinálových zápasov basketbalovej NBA (časy sú v SELČ):

 

SOBOTA

Reklama

Východná konferencia:
Philadelphia (3.) – Brooklyn (6.) (20.30)
Toronto (2.) – Orlando (7.) (23.00)

Západná konferencia:
Golden State (1.) – Los Angeles Clippers (8.) (2.00 už v nedeľu)
Denver (2.) – San Antonio (7.) (4.30 už v nedeľu)

 

NEDEĽA

Východná konferencia:
Milwaukee (1.) – Detroit (8.) (1.00 už v pondelok)
Boston (4.) – Indiana (5.) (19.00)

Reklama

Západná konferencia:
Portland (3.) – Oklahoma City (6.) (21.30)
Houston (4.) – Utah (5.) (3.30 už v pondelok)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali