Geopolitické úvahy o konflikte na Ukrajine a slabomyseľnej Európskej únii

Geopolitické úvahy o konflikte na Ukrajine a slabomyseľnej Európskej únii

Kyjev 9. decembra 2022 (HSP/moderndiplomacy/Foto:TASR/AP-Denis Balibouse)

 

Ukrajinská kríza zmenila status quo ante v Európe po skončení studenej vojny. Rusko považuje podporu západných partnerov zmene režimu na Ukrajine za zradu a bráni svoje životné záujmy, zatiaľ čo Západ to všetko považuje za čistú agresiu veľmoci, píše významný taliansky ekonóm Giancarlo Elia Valori pre Modern Diplomacy

USA a Rusko vlajky
Ilustračné foto

Ukrajinská kríza otvorila obdobie rusko-americkej rivality, dokonca konfrontácie, ktorá pripomína Veľkú hru z 19. storočia: boj o nadvládu medzi ruským a britským impériom. Táto súťaž je asymetrická a veľmi nerovná. Súčasný konflikt, ktorý sa od februára rozšíril do politickej, hospodárskej a informačnej sféry, zahŕňa aj vojnovú stránku. Od studenej vojny sa líši tým, že kontakty medzi ľuďmi, obchod a informačné toky nie sú úplne narušené a spolupráca medzi stranami je čiastočne zachovaná.

Reklama

Záujmy Ruska sa sústreďujú na postsovietsku integráciu v Eurázii, zatiaľ čo Spojené štáty začínajú obnovovať Trumanovu politiku zadržiavania Ruska v Európe.

Prístup USA k Rusku odráža tradičné obavy, dokonca fóbie, a nie je založený na adekvátnom pochopení tejto krajiny, a to aj preto, že Rusko prestalo byť stredobodom pozornosti zahraničnej politiky USA, ako tomu bolo v období rokov 1945 – 1991 – “strach” v súčasnosti nahradila Čínska ľudová republika.

Reklama

Medzinárodný systém sa stáva vyváženejším a Spojené štáty sa na to musia pripraviť vypracovaním politickej línie, ktorá by zohľadňovala záujmy hlavných aktérov vrátane Ruska. Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko sa stávajú stredobodom boja o vplyv medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Ako uvidíme neskôr, toto súperenie sa dotýka aj mnohých ďalších krajín a území vrátane Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, ruského severného Kaukazu, Krymu a pobaltských štátov. Medzitým v strednej Európe Poľsko, ktoré je najviac spojené s ukrajinskou krízou, pritvrdzuje svoj postoj voči Rusku.

S vývojom ukrajinskej krízy sa vzťahy medzi západnou Európou a Ruskom výrazne menia. Obdobie spolupráce a vzájomného porozumenia, ktoré sa začalo zjednotením Nemecka, sa skončilo. Je to aj preto, že európske vládnuce triedy – ktoré už 77 rokov žijú v pseudokantovskej krajine hojnosti – sa vo veľkej miere venujú otázkam, ktoré skutoční marxisti kedysi nazvali “buržoáznymi svrbiacimi”. Ich najväčším politickým úsilím je snaha napodobniť americký taviaci kotol, ktorá sa realizuje snahou odstrániť rasistickú okrasu, ktorá charakterizovala západný svet za zločiny jeho imperialisticko-kapitalistického výrobného systému: obchod s otrokmi, bezohľadný kolonializmus, masakre prvej a druhej svetovej vojny, jadrové bomby na Japonsko, holokaust, devastáciu Blízkeho a Stredného východu, súčasné geograficky vzdialené a neviditeľné drancovanie Afriky.

Túžba vyzerať za každú cenu dobre a sympaticky, pod záštitou USA, ktoré nás – podľa názoru spomínaných nepripravených a neschopných vládnucich tried – mali oslobodiť od všetkého zla prichádzajúceho z Východu. Nové Atény nevedomých otrokov, metikov, žien s malými právami, o ktorých sa veľa hovorí – len aby sa klamstvom oka obišli. Politický svet na polceste medzi internátnou školou pre potomkov bohatých a vznešených rodín a strednou školskou triedou nevzdelaných ľudí.

Preto sa Rusko tvárou v tvár rastúcemu nepriateľstvu felixovského Západu k ľudským právam a demokraciu prinášajúcim bombardovanie obracia viac na Východ. Čínska ľudová republika a Ruská federácia sa zbližujú aj prostredníctvom podpísania dohôd o dodávkach plynu. Organizujú tiež spoločné námorné manévre a rozširujú obchodné vzťahy.

Tvrdá politika Ruska na Ukrajine a jeho ochota vzdorovať Spojeným štátom zároveň posilnili jeho reputáciu na Blízkom východe a v západnej Ázii. Stačí si spomenúť, čo liberálny Západ urobil na týchto miestach v blízkosti majstrovstiev sveta vo futbale v Katare: Nehovoriac o farebných “revolúciách”, takzvaných afro-stredomorských “jarách”, vojnách v Afrike, vždy s požehnaním západného vojnového priemyslu.

Reklama

Opakujeme, že politická a vojenská kríza, ktorá vypukla na Ukrajine začiatkom roka 2014, znamenala koniec konštruktívnych vzťahov medzi Ruskom a Západom, ktoré sa vytvorili po páde Berlínskeho múru v roku 1989. V dôsledku toho sme svedkami nového obdobia vyostrenej rivality s bývalými protivníkmi z čias studenej vojny, o ktorých sa myslelo, že sú mŕtvi a pochovaní, alebo prinajlepšom opití kolou a hollywoodskou soft power.

Táto konfrontácia pripomína studenú vojnu, ale v mnohom sa od nej líši. V súčasnej situácii je hodnotová zložka zastúpená v menšej miere ako v konflikte medzi komunizmom a liberálnou demokraciou, ktorý mal prenikavú ideologickú a politickú hĺbku – teda morálne opodstatnenie.

Treba povedať, že tradičný vojenský rozmer – ktorý je vždy prítomný – sa nestal dominantným a výlučným, alebo aspoň zatiaľ nie. Ukrajinská kríza je plná globálnych dôsledkov, ale sama osebe nie je ústredným bodom medzinárodného systému a nestáva sa organizačným princípom svetovej politiky a zahraničnej politiky hlavných strán konfliktu, predovšetkým Spojených štátov amerických. Ak sú v tomto prípade vhodné historické analógie, je vhodnejšie porovnanie so spomínanou rusko-britskou Veľkou hrou z 19. storočia, s tým rozdielom, že dnes je rusko-americké súperenie asymetrické.

Závažnosť krízy prekvapila mnohých ľudí na samotnej Ukrajine, v Rusku a v Spojených štátoch amerických, nehovoriac o slaboduchej Európskej únii – vianočnej krajine.

Koncom februára 2014 sa Ukrajina príliš silno a prudko “prehupla” na Západ a stratila strategickú rovnováhu, ktorá ju držala pokope takmer štvrťstoročie. Krátko predtým podpora USA “liberálnym” zmenám na Ukrajine – dosiahnutým zvrhnutím demokraticky zvoleného prezidenta – prekročila svoje obvyklé hranice. Odozva zo strany Ruska, ktoré sa cítilo zahnané do kúta, prekvapila všetkých.

Reklama

Nová fáza boja o vplyv je celkom reálna a dnes nedokážeme jasne predpovedať ani jej trvanie, ani výsledok. Jedno je však isté: pre euroatlantický región sa začala nová éra.

Ukrajinskej kríze predchádzalo súperenie medzi Európskou úniou a Ruskom o geoekonomickú orientáciu Ukrajiny. Korene krízy súvisia s rusko-gruzínskou vojnou v roku 2008, ktorá ukončila možnosť vstupu Gruzínska a Ukrajiny do NATO, a s turbulenciami na svetovom finančnom trhu, ktoré zvýšili význam regionálnych hospodárskych štruktúr. Európska únia a Rusko hodnotili výsledok vojny a význam krízy rozdielne. Po vypracovaní programu Východného partnerstva v roku 2009 Európania pristúpili k politickému a hospodárskemu združeniu Ukrajiny a ďalších piatich bývalých sovietskych republík (Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska a Moldavska). Táto iniciatíva nebola ani tak krokom k rozšíreniu EÚ, ako skôr pokusom vytvoriť komfortnú zónu na jej východnej hranici a posilniť prozápadnú orientáciu zúčastnených krajín.

Ruská federácia sa zasa snažila zapojiť Ukrajinu a väčšinu ostatných postsovietskych štátov do realizácie svojho projektu colnej únie. Práce na jej vytvorení sa zintenzívnili aj v roku 2009 a skončili sa v máji 2014 podpísaním dohody o vytvorení Eurázijskej hospodárskej únie a o zlepšení jej postavenia vo vzťahoch s veľkými kontinentálnymi susedmi: EÚ na západe a Čínskou ľudovou republikou na východe.

Začlenenie Ukrajiny do tohto systému, o ktoré sa ruský prezident Vladimir Putin usiluje od rokov 2003-2004, teda už od čias projektu “jednotného hospodárskeho priestoru”, malo novému združeniu poskytnúť “kritickú masu” 200 miliónov spotrebiteľov, z ktorých by Ukrajinci tvorili takmer štvrtinu. Prezident Putin zároveň zostal verný svojej de Gaullovej vízii Veľkej Európy od Atlantiku po Vladivostok, ktorú oživil v roku 2010.

Preto EÚ aj Rusko považovali Ukrajinu za dôležitý prvok svojich geopolitických plánov. Ruská strana sa tiež snažila preskúmať možnosť súčasného začlenenia Ukrajiny do EÚ a colnej únie, čo by jej umožnilo zachovať rovnováhu vo vnútri krajiny a v medzinárodných vzťahoch. Napriek tomu západní predstavitelia – v mene tretích strán – kategoricky odmietli rokovania s “inou” stranou o pridružení Ukrajiny. Rusko aj EÚ nakoniec začali považovať voľbu Ukrajiny za hru s nulovým súčtom a nešetrili úsilím ovplyvniť jej výsledok. Výsledkov sme svedkami deň čo deň v televízii a čítame o nich v novinách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali