Génius hudby Ludwig van Beethoven – od Rýna na Dunaj

Génius hudby Ludwig van Beethoven – od Rýna na Dunaj

Bratislava 15. apríla 2020 (HSP/Roman Bednár/Foto:TASR–reprodukcia)

 

Svet hudby bude tento rok oslavovať 250. výročie jeho narodenia. Johann Sebastian Bach nežil už 20 rokov a Mozart oslavoval v Miláne ako 14 ročný obrovský úspech svojej opery Mitridates, keď sa v Bonne narodil v roku 1770  nový a azda aj najväčší hudobný génius – van Beethoven. Už ako dieťa prejavoval mimoriadne hudobné nadanie. Ako 12 ročný už bol členom veľkého orchestra. Svoj talent rozvíjal a umocňoval s úžasnou usilovnosťou, čo určite súviselo aj s tým, že vyrastal v ťažkých pomeroch a bol odkázaný len sám na seba

Na snímke Ludwig van Beethoven

Keď mal 17, tak odišiel do Viedne, aby tam u Mozarta študoval hudbu. Ale už zakrátko sa musel vrátiť domov – jeho matka ležala na smrteľnej posteli. O päť rokov odchádza opäť do Viedne a tentokrát sa stal žiakom Josepha Haydna. Bolo to rok po Mozartovej smrti a Ludwig Viedeň nemal už nikdy viac opustiť. Nijaké iné mesto na svete nebolo v tom čase také významné pre svet hudby ako táto Habsburská metropola na Dunaji.

Reklama

Mladý muž z rýnskeho Bonnu bol nielen geniálnym skladateľom, ale bol aj skvelým virtuóznym pianistom. Po trojročnom pobyte vo Viedni vystúpil tam po prvý raz verejne s vlastnými kompozíciami a zožal pred náročným publikom búrlivý nadšený potlesk.

Jeho dielo I s číslom 1 malo pre budúcnosť udávať smer.

Reklama

Zdravotne Beethoven ale nebol na tom dobre – aj tu sa objavujú paralely medzi ním a Mozartom – ešte nemal ani tridsať rokov a už sa u neho začali prejavovať príznaky ťažkej sluchovej choroby. Čosi také je pochopiteľne veľkou tragédiou pre komponistu a hudobného virtuóza. Beethoven upadol do hlbokej depresie a nebyť dobrých priateľov, bol by spáchal samovaždu. Priatelia mu veľmi pomohli a časom sa vyrovnal s ťažkým údelom osudu a napriek stále sa zhoršujúcemu sluchu dokázal pracovať na ďalších skvelých skladbách a ich úspech mu prinášal radosť zo života.

Poriadal veľkolepé klavírne koncerty vo Viedni a cestoval koncertovať aj do Prahy, Lipska i Berlína, kde odmietol kráľovu ponuku, aby ostal na jeho dvore ako koncertmajster. Na svojich koncertoch nadchýňal svojich poslucháčov aj  svojou neobyčajne vyvinutou schopnosťou, že vedel na klavíri aj jedinečne improvizovať.

Beethoven sa stal natoľko uctievaný a vážený, že si mohol dovoliť sa rozprávať aj s príslušníkmi najvyšších aristokratických kruhov ako rovný s rovnými. Bol obdivovaný aj ako priekopník nových revolučných hudobných ideí.

Jeho skladby prejavovali čoraz výraznejšou formou odstup od tradičnej, spoločnosťou uznávanej hudby. Ich charakteristickou črtou sa stalo to, že tóny jeho hudby akoby čoraz naliehavejšie prenikali von do priestoru a sa s ním prelínali. Tento trend jeho kompozícií sa s každou novou skladbou zintenzívňoval. Najmä skladby z posledných rokov jeho tvorivého obdobia boli väčšine ľudí ťažko porozumiteľné, ale napriek tomu bol pre všetkých najvyššou hudobnou autoritou.

Neustále sa zhoršovanie jeho sluchu spôsobilo, že tí, ktorí ho nepoznali bližšie, ho začali pokladať za podivína. Beethoven nemal šťastie ani v láske. Všetky jeho známosti boli len krátkeho trvania. Z veľkej časti mala na tom podiel jeho sluchová indispozícia.

Reklama

Bolo naozaj osudovým nešťastím, že práve tento veľký génius hudby musel byť konfrontovaný s postupnou stratou toho, čo je pre každého hudobníka najcennejšie – sluch. Po tridsaťpäťke sa jeho ušná choroba veľmi rýchlo zhoršovala a keď mal 41, tak bol už celkom hluchý.

Naozaj obdivuhodné bolo to, ako dokázal bojovať s touto nepriazňou osudu a práve v tomto období vytvoril svoje najznámejšie a pre priemerného poslucháča ťažko zrozumiteľné skladby:

Deviata symfónia, Óda na radosť, Päť posledných klavírnych sonát, Missa solemnis, Päť finálnych kvartetov.

Po konečnej strate sluchu – keď mu ostávalo približne 15 rokov života – sa postupne viac a viac uťahoval do súkromia a ukončil aj svoje verejné vystúpenia.

Jeho obsiahle dielo ovplyvnilo celý hudobný svet a takmer všetci svetoznámi komponisti, ktorí prišli po ňom – Wagner, Brahms, Schubert, Glinka, Musorgskij, Čajkovskij, Mahler, Richard Strauss a mnohí ďalší – zabudovali do svojich skladieb vždy aj niečo od tohoto geniálneho muža z Porýnia.

Reklama

Van Beethoven našiel vo svojej tvorbe ako prvý skladateľ novú cestu od tradičnej klasickej hudbe k hudbe romantických tónov. Tak daroval nasledovným generáciám nové možnosti prejavu a nové hudobné vnemové pôžitky.

Zomrel vo Viedni 26. marca 1827.

Roman Bednár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali