Galkovci sú už oficálne členmi Demokratickej strany. Národná rada ale nepodporila vznik ich nového poslaneckého klubu

Galkovci sú už oficálne členmi Demokratickej strany. Národná rada ale nepodporila vznik ich nového poslaneckého klubu

Bratislava 29. októbra 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Na včerajšej schôdzi Národnej rady sa okrem iného rozhodovalo aj o vzniku nového deväťčlenného poslaneckého klubu zloženého z odídencov zo SaS okolo Ľubomíra Galka, Jozefa Rajtára, Jany Kiššovej a Natálie Blahovej.

Na snímke poslanci, ktorí vstúpili do Demokratickej strany (DS)

Návrh na vznik nového klubu Demokratickej strany, do ktorej odídenci zo SaS minulý týždeň oficiálne vstúpili, podporili v Národnej rade len poslanci OĽaNO, SME rodina, niektorí zo SaS a časť nezaradených.

Reklama

“Nevadí. Či oficiálne, či neoficiálne, na skutočnosti to nič nemení. Sme poslanci Demokratickej strany, sme kolegovia, priatelia a sme tu pre občanov,” vyhlásila po rozhodnutí parlamentu Natália Blahová, ktorá bola na nedávnom kongrese SaS oficiálne vylúčená zo strany. Asi tridsiatke jej kolegov – kritikov Richarda Sulíka – následne opustila stranu.

Koncom minulého týždňa malo hnutie DS snem na Vodnom hrade v Hronseku, kde sa odídenci zo SaS oficiálne stali členmi. Jana Kiššová sa stala prvou podpredsedníčkou a volebnou líderkou. Natália Blahová zaujala post predsedníčky neoficiálneho poslaneckého klubu.

Reklama

Delegáti DS na mimoriadnom kongrese zvolili aj zostávajúcich členov predsedníctva. Sú nimi Natália Blahová, Adam Hochel, Erika Jankajova, Ľubomír Galko a Jozef Rajtár, ktorý sa stal zároveň podpredsedom strany.

Predseda DS Michal Kravcik zdôraznil, že Demokratická strana vždy stála na správnej strane dejín. „Tak ako naši predchodcovia bojovali proti fašizmu a neskôr proti komunizmu, dnes musíme bojovať s aroganciu moci, proti mafii a nespravodlivosti,“ povedal. Poslaním Demokratickej strany podľa jej predsedu je spájanie ľudí dobrej vôle v záujme dôstojného života na Slovensku.

Zvolená prvá podpredsedníčka strany Jana Kiššová vo svojom prejave vyzvala členov DS k maximálnemu nasadeniu vo volebnej kampani, aby DS urobila dobrý výsledok v parlamentných voľbách.
„Vo februárových voľbách sa rozhodne, či budeme aj naďalej vazalmi mafie a korupcie, alebo vykročíme na cestu k právnemu štátu, k spravodlivosti a vymožiteľnosti práva,“ povedala.

Opozíciu podľa jej slov ovláda nezdravá rivalita. Opozičné strany sa pred verejnosťou snažia predstierať ochotu k spolupráci, ale skutočnosť je iná.

„Veľká časť politiky sa sploštila na to, kto sa s kým kamaráti, či sa Matovič môže s Hlinom alebo Beblavý s Kollárom. Potom si odkazujú, že ak jedni navrhnú interrupcie, tak druhí registrované partnerstvá a keď potom začnú mať pocit, že to nejak prehnali, tak zvolávajú okrúhle stoly, za ktorými sa zasa len pohádajú,“ vyhlásila s tým, že od týchto večných šarvátok je občan nielenže na míle vzdialený, ale ho musia najmä obťažovať.

Reklama

Demokratická strana tiež deklarovala, že v súčasnosti rokuje s viacerými predstaviteľmi politických strán o možnosti spolupráce.

„Roky bojujeme proti korupcii, proti záujmovým skupinám, ktoré sa správajú k Slovensku ako ku koristi. Je našou povinnosťou postupovať tak, aby sa vo voľbách nestratil žiaden hlas pre zmenu,“ povedal podpredseda DS Jozef Rajtár. O výsledku rokovaní budú predstavitelia DS informovať v najbližších dňoch.

Členmi Republikovej kontrolnej a revíznej komisie sa stali Ivo Nemčič, Ján Cimerman a Michal Bucek. Členmi republikového rozhodcovského výboru Juraj Šváč, Jozef Boskovič, Vladimir Sloboda.

Poslankyňa Renáta Kaščáková cez víkend dodala: “Pravicovo-liberálny volič má slušnú ponuku a má konečne koho voliť. Snem DS v Hronseku začal spájať pramienky demokratickej čistoty, ako povedal je predseda v príhovore. Ak ich pospájame na celom Slovensku, môže z toho vzniknúť silný prúd a podomlieť prehnité brehy.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali