Futbal-MSF14: V stredu v akcii všetci účastníci svetového šampionátu v Brazílii

Futbal-MSF14: V stredu v akcii všetci účastníci svetového šampionátu v Brazílii

Bratislava 5. marca (TASR) – Stredajší asociačný termín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) určenej pre prípravné medzištátne zápasy využilo aj všetkých 32 účastníkov tohtoročných majstrovstiev sveta v Brazílii. Slovenskí reprezentanti, ktorí sa na finálový "mundial" nekvalifikovali, sa stretnú v Netanyi s domácim Izraelom.

Stredajšie zápasy sú jednou z posledných príležitostí pre trénerov, aby doladili svoje tímy a prípadne zaradili nových hráčov do širšieho 30-členného kádra, ktorého zoznam musí dostať FIFA do 13. mája. Konečná 23-členná nominácia musí byť zverejnená najneskôr 2. júna.

Jedným z prestížnych súbojov bude duel na madridskom štadióne Vicente Calderona, kde domáce Španielsko privíta Talianskom. V tíme európskych a svetových šampiónov by mal absolvovať premiéru naturalizovaný Brazílčan Diego Costa. Kanonier Atletica Madrid, ktorý je s 21 gólmi druhým najlepším kanonierom Primera Division (pozn. Cristiano Ronaldo z Realu Madrid dal 23 gólov) v tejto sezóne, odmietol minulý rok ponuku od kouča Brazílie Luiza Felipe Scolariho. Kormidelník Španielov Vicente del Bosque pozval Costu do národného tímu už v novembri, ale pre zranenie z nominácie vypadol. Zápas s majstrami sveta 2006 z Talianska bude inak odvetou za finále EURO 2012, v ktorom "Espaňa" vyhrala 4:0. Oba tímy sa stretli aj minulý rok v semifinále na Pohári konfederácií FIFA v brazílskej Fortaleze, kde Španieli vyhrali až po jedenástkovom rozstrele.

"Myslím si, že je to skvelý hráč a tomuto mužstvu môže dať veľa," povedal o Costovi reprezentačný spoluhráč Sergio Ramos z Realu Madrid, ktorý proti nemu hral v nedávnom ligovom šlágri (2:2). "V reprezentácii toto nie je problém. je to súčasť nášho športu, že hrávame v kluboch proti sebe. Futbal je pre rozumných ľudí, sme tu teraz v reprezentácii a tu sa vyžaduje iný druh správania," dodal Ramos.

Reklama

Práve "La Furia Roja" je aj súperom Slovákov v kvalifikácii EURO 2016 vo Francúzsku. Španieli sa ale naplno sústredia na MS, kvalifikácia ich začne zaujímať po šampionáte. Z ďalších súperov Slovákov v boji o EURO 2016 budú v hre všetci. Macedónsko privíta slovenského súpera z minulej kvalifikácie Lotyšov, Bielorusi sa predstavia v Bulharsku. Ukrajina hrá na Cypre s USA, hoci pôvodne sa zápas nemal hrať pre ruskú inváziu na Krym. Minister pre mládež a šport Dmitri Bulatov ale konanie zápasu potvrdil. Luxembursko si pozvalo na prípravu Kapverdy.

Hoci sa v lete uskutoční svetový šampionát v Južnej Amerike, ani jeden zo stredajších prípravných duelov sa nebude hrať na tomto kontinente. Organizátor Brazília zavíta do Johannesburgu, kde si zmeria kvality s reprezentantmi Juhoafrickej republiky, Argentína bez Carlosa Teveza, ktorý sa nezmestil do nominácie Alejandra Sabella, bude hrať v rumunskej Bukurešti. Kolumbia si v Barcelone proti Tunisku zasa vyskúša, aké je to hrať bez kanoniera Radamela Falcaa, ktorého štart na svetovom šampionáte je ohrozený pre zranenie kolena. Argentínsky kouč Jose Pekerman preto do kolumbijského tímu povolal Adriana Ramosa, ktorý strelil v tomto ročníku Bundesligy už 14 gólov. Útočník Herthy Berlín a spoluhráč slovenského reprezentanta Petra Pekaríka dostal pozvánku do reprezentácie po prvý raz od Copa America 2011. Ďalší juhoamerický zástupca Uruguaj bude hrať v Rakúsku, Čile cestovalo do Nemecka a Ekvádor nastúpi proti Austrálii v Londýne.

Reklama

Tréner Nemecka Joachim Löw sa pred súbojom s Čile musí vyrovnať s viacerými zraneniami. "Na papieri sa zdá, že máme top tím plný individualít. V tomto momente to tak dobre však nevyzerá," povedal Löw a dodal: "Máme až príliš veľa hráčov zranených, niektorí laborujú mesiac, ďalším doliečeným zasa chýba zápasová prax a kondícia, iní zasa nemajú formu."

Africký šampión Nigéria povolal do národného tímu na zápas s Mexikom v Atlante aj bývalého kapitána Josepha Yoba. V nominácii Kamerunu na stretnutie s Portugalskom v Leirie sa zasa prekvapujúco objavili dvaja hráči z rezervného tímu FC Barcelona Macky Frank Bagnack a Jean Marie Dongou. Ghana, možný "čierny kôň" svetového šampionátu, zavíta do Čiernej Hory, zatiaľ čo futbalisti Pobrežia Slonoviny sa predstavia v Belgicku a Alžírsko hrá so Slovinskom.

Streda bude zrejme dôležitým medzníkom aj v športovej histórii Kosova. Hoci Kosovo nie je členom FIFA, môže hrať prípravné zápasy s členskými krajinami FIFA. Premiérový duel tak Kosovo, ktoré deklarovalo svoju nezávislosť vo februári 2008, absolvuje v Mitrovici v súboji s Haiti.

Program stredajších prípravných medzištátnych zápasov, streda 5. marca (časy v SEČ):

Reklama

01.00 Honduras – Venezuela

10.00 Austrália – Ekvádor

11.40 Japonsko – Nový Zéland

15.00 Gruzínsko – Lichtenštajnsko

15.00 Rusko – Arménsko

Reklama

15.00 Irán – Guinea

16.00 Azerbajdžan – Filipíny

16.00 Litva – Kazachstan

16.45 Bulharsko – Bielorusko

18.00 JAR – Brazília

18.00 Albánsko – Malta

18.00 Turecko – Švédsko

18.00 Kongo – Líbya

18.00 Čierna Hora – Ghana

18.00 Panama – Peru

Reklama

18.00 Maďarsko – Fínsko 18.00 Grécko – Kórejská republika 18.00 Alžírsko – Slovinsko

18.30 Izrael – SLOVENSKO /Netanya/

18.30 ČR – Nórsko

18.30 Bosna a Hercegovina – Egypt

19.00 Macedónsko – Lotyšsko

Reklama

19.00 Cyprus – Severné Írsko

19.00 Andorra – Moldavsko

19.00 Kolumbia – Tunisko 19.30 Luxembursko – Kapverdy

20.00 Ukrajina – USA

20.00 Gibraltár – Estónsko

Reklama

20.00 Rumunsko – Argentína

20.30 Rakúsko – Uruguaj

20.30 Švajčiarsko – Chorvátsko

20.45 Nemecko – Chile

20.45 Belgicko – Pobrežie Slonoviny

20.45 Írsko – Srbsko

20.45 Poľsko – Škótsko

Reklama

20.45 Wales – Island

21.00 Anglicko – Dánsko

21.00 Francúzsko – Holandsko

21.45 Portugalsko – Kamerun

22.00 Španielsko – Taliansko

Program štvrtkových prípravných medzištátnych zápasov:

02.30 Mexiko – Nigéria

Reklama

03.00 Kostarika – Paraguaj

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali