Frontex nie je potrebný, vo V4 spolupracujeme perfektne, vyhlásil v Košiciach Babiš

Frontex nie je potrebný, vo V4 spolupracujeme perfektne, vyhlásil v Košiciach Babiš

Košice 17. septembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Ivan Fleischer/TASR-Roman Hanc/František Iván)

 

Predseda vlády ČR Andrej Babiš na spoločnom zasadnutí českej a slovenského vlády v Košiciach a pred rokovaním lídrov Vyšehrádskej štvorky (V4) vyzdvihol príkladnú spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska. Zároveň spochybnil existenciu európskej pohraničnej agentúry Frontex, podľa neho nie je potrebná. Babiša citoval portál iDnes.cz.

Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády SR Peter Pellegrini

V súvislosti s problémami, ktorým Európa čelí, zdôraznil potrebu jednoty bez rozdeľovania sa na východ a západ. “My určite máme spoločné názory a máme záujem, aby európsky projekt fungoval. Vďaka tomu máme mier, ale musíme sa vrátiť k tým štyrom pôvodným slobodám – voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu, služieb. Nie je možné, aby naši prepravcovia boli limitovaní alebo naše firmy, ktoré pracujú v zahraničí, mali iné podmienky ako lokálne firmy,” povedal Babiš v úvodnom príhovore.

Reklama

Spoločné vládne rokovanie v Košiciach sa týka aj stredajšej a štvrtkovej (19.-20.9.) neformálnej vrcholnej schôdzky EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude okrem iného migračná politika. “Musíme jasne hovoriť naše názory na európsky rozpočet, ktorý mne osobne sa vôbec nepáči, alebo na Frontex (agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž), ktorý podľa môjho názoru nepotrebujeme,” skonštatoval.

Portál iDnes.cz pripomína, že Európska komisia (EK) naopak navrhuje zvýšiť počet zamestnancov agentúry Frontex na 10 000. Cieľom je tohto čísla podľa rakúskeho predsedníctva dosiahnuť do roku 2020.

Reklama

Spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska v rámci V4 označil Babiš za perfektnú. “Všetci štyria premiéri vystupujeme ako jeden blok, ktorý zastupuje 65 miliónov ľudí, a aj keď sme, povedzme menšie štáty, to neznamená, že nemáme jasné návrhy a myšlienky,” povedal český premiér.

Pripomenul ďalej, že v Košiciach ide v poradí už o šieste stretnutie oboch vlád, tento rok aj v súvislosti s významnými výročiami slovensko-českej vzájomnosti. Je podľa neho dôležité, že táto tradícia pokračuje, rovnako ako aj spoločné oslavy 100. výročia založenia Československa. “Tešíme sa, že pán premiér (Peter Pellegrini) príde do Prahy 27. októbra a my zase sa tešíme, že prídeme do Tatier 30. októbra,” dodal.

Aj keď sa spoločný štát rozdelil, majú obe krajiny podľa Babiša k sebe najbližšie, o čom svedčia aj vzájomné ekonomické a politické vzťahy a spolupráca.

Spoločné zasadanie českej a slovenského vlády sa koná po šiestykrát, tradícia schôdzok začala v roku 2012. Naposledy sa členovia českého a slovenského kabinetu zišli vlani v septembri v Lednici na Břeclavsku. Vtedajší premiéri Bohuslav Sobotka a Robert Fico po rokovaní ocenili spoluprácu a vzťahy medzi ČR a Slovenskom.

Na snímke uprostred zľava: Predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda vlády ČR Andrej Babiš počas uvítacieho ceremoniálu pred spoločným rokovaním vlád Slovenskej republiky a Českej republiky v Košiciach 17. septembra 2018

 

Reklama
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády SR Peter Pellegrini sa vítajú s ministrami pred spoločným rokovaním členov vlád Slovenskej republiky a Českej republiky v Košiciach 17. septembra 2018

 

Program spoločného rokovania vlád SR a ČR v Košiciach, historická radnica, Hlavná ul., Košice

10:55 – príchod predsedu vlády ČR Andreja Babiša, historická radnica
11:00 – uvítací ceremoniál, pešia zóna pred budovou
11:15 – začiatok rokovania, úvodné príhovory predsedov vlády SR a ČR, fototermín
11:40 – separátne rokovania, salóniky
12:45 – spoločná fotografia
13:00 – pracovný obed
14:40 – TB premiérov, divadelná sála

 

Pellegrini: Spoluprácou s ČR prispievame k stabilite strednej Európy

Reklama

Tvoríme dva slovanské národy, ktoré nielenže nemajú medzi sebou žiadne konflikty, ale sa majú úprimne rady, ako nie je v dnešnom svete vôbec samozrejmé. Našimi výkonmi, úzkou spoluprácou i spojenectvom prispievame k stabilite strednej Európy, ale aj celej Európskej únie. Povedal na margo vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou počas pondelkového spoločného rokovania vlády SR a ČR v Košiciach slovenský premiér Peter Pellegrini.

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini

V úvodnom príhovore Pellegrini privítal členov jednotlivých vlád na šiestom spoločnom rokovaní. Pripomenul tiež, že obe vlády vlani v Lednici vyhlásili rok 2018 za Rok slovensko-českej a česko-slovenskej vzájomnosti.

“Je to zasadnutie slávnostné a je súčasťou celého radu spomienkových podujatí a osláv pri príležitosti 25. výročia štátnej nezávislosti Českej republiky a Slovenskej republiky, ale aj 50. výročia Československej jari a 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, na ktorých sa vlády dohodli a ktoré spolu aj finančne podporili s cieľom potvrdiť a posilniť priateľstvo a spoluprácu, ako aj kultúrnu a jazykovú blízkosť medzi našimi dvomi národmi, medzi občanmi našich republík a ukázať celej Európe a celému svetu, že historický význam je nespochybniteľný ako unikátny príklad pokojného a nenásilného rozdelenia ústavnou cestou,” povedal premiér SR.

Poukázal tiež na podľa jeho slov úspešný príbeh oboch krajín, ktoré sú už 25 rokov samostatné a sú pevnou súčasťou európskeho a transatlantického priestoru. “Majú vyspelý priemysel, konsolidované verejné financie, nie sú ‘troublemakermi’ Európskej únie, ale sú dôležitými motormi hospodárskeho rastu nielen regiónu, ale celej Únie,” skonštatoval Pellegrini.

“Som presvedčený, že nové impulzy na našu spolupráci v rámci Európskej únie prinesie aj ďalší unikátny formát našej spolupráce a to sú tieto naše spoločné rokovania vlády, ako aj nadchádzajúce zasadnutie tripartity Slovenskej a Českej republiky, ktoré tiež plánujeme zorganizovať na Slovensku ešte do konca tohto roka,” zdôraznil Pellegrini.

Košice sú podľa Pellegriniho mestom so silným česko-slovenským zázemím a historickým odkazom.

“V Košiciach má svoje pevné zastúpenie aj početná komunita českej národnosti, popri príslušníkoch ďalších menšín. O pár dní uplynie 97 rokov od prvej návštevy československého prezidenta Tomáša Garriqua Masaryka práve tu v Košiciach. Košice sa pred piatimi rokmi stali aj hlavným mestom európskej kultúry a naozaj majú čo ponúknuť aj náročným českým turistom, ktorí vo veľkom množstve toto mesto navštevujú,” doplnil Pellegrini.

Čo sa týka vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou, podľa Pellegriniho by bolo chybou spoliehať sa na automatizmus pokračovania blízkych vzťahov, vzhľadom na to, že 75 rokov to bol spoločný štát.

“Teším sa preto, že naši ministri vygenerovali viaceré spoločné projekty zamerané predovšetkým na zvyšovanie kvality života občanov na oboch stranách. Už teraz by som rád vyjadril poďakovanie českej strane za starostlivosť o našu veľkú krajinskú komunitu, ako aj o niekoľko desiatok tisíc slovenských občanov, ktorí pracujú alebo študujú v Česku a sú občanmi Európskej únie,” povedal Pellegrini a poukázal na to, že premiér ČR Andrej Babiš je osobne príkladom toho, že Česká republika garantuje rovnaké práva pre všetkých občanov Európskej únie.

Zaželal tiež, aby si obe krajiny zachovali jazykovú podobnosť cez spoločné projekty v oblasti kultúry a vysielania verejnoprávnych médií.

Reklama

 

Premiéri hovorili o posilnení spolupráce pri výzbroji armád

Slovenská a Česká republika by mali v budúcnosti viac spolupracovať pri výzbroji svojich armád s využitím produktov zbrojného priemyslu, ktoré ponúka druhá krajina. Po spoločnom rokovaní to oznámili premiéri oboch krajín Pellegrini a Babiš. O tejto otázke budú premiéri a ministri obrany SR a ČR konkrétnejšie rokovať 1. októbra na brnenskom strojárenskom veľtrhu.

Na snímke zľava český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini

Podľa Pellegriniho v rámci modernizácie oboch armád sú oblasti, kde je vhodné nadviazať na tradíciu českého a slovenského zbrojárskeho priemyslu. “Je účelné, aby tie miliardy eur, ktoré budeme vynakladať v nasledujúcich rokoch, čo najviac podporili domáci priemysel, či už slovenský alebo český. Myslím si, že ten priestor je tu enormný.

Dohodli sme sa, že sa budeme intenzívne informovať o každom jednom tendri a obstarávaní o dozbrojení armády, kde by sme mohli intenzívnejšie spolupracovať,” povedal Pellegrini na tlačovej konferencii. Mohlo by pritom podľa neho ísť aj o širšiu výmenu produktov v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Reklama

“Dohodli sme sa, že by sme sa v rámci brnianskeho veľtrhu 1. októbra stretli na úrovni premiérov, ministrov obrany a generálneho štábu našich armád, aby sme diskutovali o tom, kto do čoho chce investovať,” povedal Babiš. Spoluprácu v armáde označil za jednu z kľúčových oblastí a možnosť na zvyšovanie vzájomného obchodu. Spomenul, že v ČR sa vyrábajú bojové vozidlá, Slovensko ponúka napríklad húfnice Zuzana. Aj podľa neho ide aj o tému v rámci V4.

Predmetom stretnutia boli tiež európske témy v súvislosti s neformálnym vrcholným samitom EÚ, ktorý sa bude konať v stredu a štvrtok (19. – 20. 9.) v Salzburgu. Obe krajiny si potvrdili zhodné postoje v oblasti európskeho rozpočtu a migrácie. Podľa Pellegriniho sa s partnerom zhodli na jasnom odmietnutí krátenia kohéznej politiky, ktorá má zmierňovať regionálne rozdiely, keďže tie v oboch krajinách pretrvávajú. Babiš potvrdil kritický postoj k posilňovaniu agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Vníma ju ako zbytočné vytváranie paralelných štruktúr, keďže krajiny ako Španielsko, Taliansko, Grécko či Malta majú vlastnú národnú ochranu hraníc, ktorá by mala byť posilnená.

Pellegrini reagoval aj na vyjadrenia slovinského premiéra Marjana Šarca, ktorý podľa medializovaných informácií kritizoval migračnú politiku V4. Predseda vlády SR povedal, že slová slovinského premiéra ho mrzia a vníma ich skôr ako unáhlené vyjadrenie novozvoleného premiéra, ktorý potreboval vyjadriť nejakým spôsobom svoje medzinárodné vnímanie. “Nech každý premiér hovorí o tom, čo chce robiť vo svojej krajine, a nech sa zdrží komentovania inej krajiny, lebo to sa nepatrí. A ak máme navzájom nejaké problémy, vieme si ich povedať aj medzi štyrmi očami na bilaterálnych rokovaniach,” konštatoval.

V poradí šieste spoločné rokovanie vlád SR a ČR sa konalo v budove košickej historickej radnice. Témou boli aj spoločné podujatia pri príležitosti významných tohtoročných výročí, a to 100 rokov od vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia samostatnosti oboch republík.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali