Paríž 28. júna (TASR) – Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia schválili návrh zákona nútiaci reštaurácie, aby ako jedlá "vlastnej výroby" označovali iba tie, ktoré uvarili vo vlastnej kuchyni z prírodných surovín.
Reštaurácie, ktoré budú klamať a za produkty domácej výroby – "fait maison" – označia polotovary, dostanú pokutu.
Na tomto opatrení, ktoré bude povinné, sa zhodli poslanci vládnucej Socialistickej strany a opozičného konzervatívneho Zväzu za ľudové hnutie (UMP). Prehlasovali ministerku obchodu a cestovného ruchu Sylviu Pinelovú, ktoré nechcela, aby zašli až tak ďaleko.
"Chceme, aby boli veci transparentnejšie a obnovili dôveryhodnosť nášho podnikania," vyhlásil šéf odborového zväz zamestnancov hotelov, reštaurácií, kaviarní a zásobovania (SYNHORCAT) Didier Chenet.
"Zákazníci budú vedieť, čo majú očakávať. Teraz je problémom, že keď vstúpite do reštaurácie, neviete, či majú vôbec v kuchyni kuchára," povedal.