Fico a Pellegrini zle varia, deti sa sťažujú na stravu v školských jedálňach. Alebo je to trochu inak?

Fico a Pellegrini zle varia, deti sa sťažujú na stravu v školských jedálňach. Alebo je to trochu inak?

Bratislava 23. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ľudia sa vraj sťažujú. Že deti majú v školách zlé obedy a môže za to Fico: za polievku, za mäso aj za tarhoňu. Masmédiá inšpirované intrigou bývalého prezidenta to s touto agendou skúšajú na predsedu Smeru-SD aj na tlačovkách. Ibaže niekedy sa pomer síl obráti: piati na jedného, ale v opačnom garde. Výsledok? Veselý!

Na snímke zľava predseda strany SMER – SD Robert Fico a poslanec NR SR za SMER – SD Erik Tomáš

V piatok sa konala tlačová konferencia strany Smer-SD, na ktorej jej predstavitelia informovali o svojich sociálne zameraných krokoch v legislatívnej oblasti. Účasť novinárov bola skôr slabšia – nečudo, opozícia a mainstream si nevšímajú podstatu smeráckych návrhov, namiesto toho sa pohŕdavo odvracajú a poukazujú na to, že predkladať ich pol roka pred voľbami je populizmus.

Reklama

Podľa opozície by zrejme po správnosti teraz mali vládne strany zaviesť brutálne reštrikcie a všetko pozhasínať, aby ľudia videli ich pravú tvár. To oni, opozícia a masmédiá, keď vyhrajú voľby, to urobia úplne inak: zavedú kopu sociálnych opatrení hneď potom ako sa dostanú k moci.

Lenže Smer-SD to z akýchsi dôvodov nechce pochopiť a rozhodol sa zvolať tlačovku a pochváliť sa svojimi sociálnymi návrhmi, ktoré označuje za prelomové. Na nej informoval, že vládna koalícia je absolútne funkčná, dôkazom toho je aj hladké schválenie a posunutie viacerých návrhov zákonov z dielne Smeru-SD do druhého čítania. Prešla novela zákona o minimálnej mzde, ktorou sa má určiť vzorec jej pravidelného zvyšovania, návrh na úpravu poskytovania náhradného výživného aj návrh na zvýšenie rodičovského príspevku.

Reklama

Prešli aj návrhy zákonov od koaličných partnerov. Išlo napríklad o zníženie DPH na vybrané potraviny, schválené bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov, SNS priniesla zmeny aj v športovej oblasti, znížila sa daň pre firmy a živnostníkov s obratom do stotisíc eur, Mostu-Híd prešiel návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Na konci tlačovky prišli na rad otázky novinárov. Vzhľadom na tému a slabšiu novinársku účasť, tentoraz z uragánu otázok, ktorý na vládnych tlačovkách niekedy býva, bol len slabý vánok. Zaujímavá bola časť, v ktorej novinár televízie JOJ konfrontoval predstaviteľov strany Smer-SD vo veci „obedov zadarmo“ s verziou šírenou stranou Za ľudí. Prinášame kompletný prepis tejto zaujímavej diskusie.

 

Redaktor TV JOJ: K obedom zadarmo ste mali mať tlačovku, ale nemali ste. Objavujú sa informácie zo Slovenska, že rodiny v hmotnej núdzi sa k tým obedom nemôžu dostať, pretože nevedia zložiť vratnú kauciu, ktorou sa školy poisťujú, aby neboli na obedoch stratové. Teda keby ste mohli zareagovať, ako to bude ďalej?

Erik Tomáš, poslanec NR SR: Objavujú sa informácie zo Slovenska? Buďme presní, pán redaktor. Z akej obce prišla tá informácia? Z obce Spišský Hrhov, však? Kto je starosta Spišského Hrhova? Pán Ledecký. Kto je pán Ledecký? Pán Ledecký je nový, resp. budúci člen strany Andreja Kisku.

Reklama

A teraz k tejto veci, ktorá je klasickým príkladom politického zneužívania témy obedov zadarmo. Pán Ledecký má vo svojej obci pomerne širokú komunitu Rómov, ľudí v hmotnej núdzi. Možno to ani neviete, ale už aj doteraz deti z rodín v hmotnej núdzi dostávali obedy zadarmo, pretože aj doteraz mali právo na dotáciu vo výške jedného eura. Pán Ledecký v Spišskom Hrhove im dával obedy za jedno euro a jeden cent, aby Rómov trochu vychovával, aby aspoň ten jeden cent platili. Ale vtedy pán Ledecký od týchto rodičov žiadnu kauciu nepýtal. Až teraz ju pýta, keď prišli obedy zadarmo, aby pán Ledecký mohol tvrdiť, že kvôli kaucii si tieto rodiny nemôžu dovoliť obedy zadarmo. Toto je naozaj hnusná politika na úkor detí a je mi ľúto, že pán Kiska sa znížil na takúto úroveň.

 

Redaktor TV JOJ: Inde ste sa s takýmito problémami nestretli?

Erik Tomáš: Chcem povedať jednu dôležitú vec: všetky médiá chodia len do tých obcí a do tých miest, kde tie obedy nie sú úplne zadarmo. Niekde rodičia doplácajú dve eurá namiesto dvadsiatich štyroch, niekde možno päť eur, niekde si starostovia vymysleli kaucie, aby mohli tvrdiť, že tí rodičia platia tridsaťdva eur.

Ale prečo sa nejdete pozrieť do tých miest a obcí, kde to ide, kde tie obedy zadarmo skutočne sú? My potom dostávame maily od nespokojných a nahnevaných starostov a primátorov, že čo sa preboha deje, veď u nás tie obedy zadarmo normálne fungujú. Podľa prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je priemerný doplatok v obciach a mestách na prvom stupni základných škôl osem centov a na druhom stupni dvanásť centov.

Reklama

Opakujem, to bol prieskum ZMOSu. Ja sa pýtam: to naozaj starostovia a primátori, ktorí za posledných päť rokov dostali vo svojich príjmoch o jednu miliardu viac – a treba povedať, že drvivá väčšina ich príjmov pochádza z daní fyzických osôb, teda z daní z príjmov občanov – to naozaj nemajú na to, aby tých osem až dvanásť centov doplatili? Ja za tým v prípade mnohých miest vidím politikárčenie a bohužiaľ, politikárčenie na úkor detí. Toto by sme naozaj pri tomto našom opatrení nečakali.

Chcem pripomenúť, že už prvé dni zavedenia tohto opatrenia ukázali, že plní dva základné ciele: jednak sa výrazne finančne odľahčili rodiny, lebo hádam aj rodiny uznajú, že je rozdiel, či platia 25 eur mesačne, alebo dve eurá. Ale najmä plní ten hlavný cieľ: že omnoho viac detí sa dostalo k teplým obedom. Podľa prieskumu ZMOSu – opäť opakujem, ZMOSu – o dvadsaťpäť percent detí viac sa naobeduje. A toto bol hlavný cieľ nášho opatrenia. Akékoľvek politikárčenie na úkor detí musíme dôsledne a dôrazne odmietnuť.

 

Redaktor TV JOJ: Nebolo by namieste skôr sa zamerať na kvalitu tých obedov, než na to, aby boli zadarmo?

Erik Tomáš: Ďalšia chiméra, ktorá sa šíri o obedoch zadarmo. Ako keby sme my predkladatelia boli za to zodpovední. Chcem pripomenúť, že za stravovanie žiakov podľa zákona sú zodpovední zriaďovatelia škôl a materských škôl, teda obce a mestá. Aj doteraz podľa tohto zákona boli povinní navariť obedy pre sto percent detí, ak by prejavili záujem. A teda sú zodpovední aj za kvalitu potravín a tých obedov.

Samozrejme, stala sa jedna vec, a tu môžeme pripustiť určitú legitímnu diskusiu, že zhodou okolností v tomto roku od prvého septembra vzrástli cenové pásma potravín. A môžeme diskutovať, že keď chceme možno dosiahnuť vyššiu vyššiu kvalitu jedál, či nenavýšiť tú dotáciu na hornú hranicu cenových pásiem potravín, aby sme varili kvalitnejšie jedlá. Ale opakujem: hlavná zodpovednosť je na samosprávach, toto treba ľuďom hovoriť.

Robert Fico: Keď vás novinárov niekedy počúvame, tak si hovoríme, že vlastne načo sme dávali ľuďom tie peniaze. Boli by sme všetci spokojní, bolo by to ako doteraz: na obedy chodilo šesťdesiatpäť percent detí, nikto sa nepýtal na kvalitu obedov, nikto sa nepýtal na to, či majú dosť hrncov, či majú dosť pracovnej sily, nikoho to absolútne nezaujímalo. Akonáhle Smer povedal, že ide dať obedy zadarmo, tak sa z toho stáva téma, ktorá sa má otočiť (hoci ona sa neotočí) proti Smeru. Zrazu je málo hrncov. Ale čo my máme s hrncami? Zrazu je nekvalitná strava. Ale veď my nevaríme, to sú jedálne, ktoré patria základným školám, mestám, obciam.

Keď niektorý starosta vystúpi a rozpráva mi o tom, že nemá peniaze na hrnce alebo niečo podobné, tak na to je jasná zákonná odpoveď: podľa zákona má školské zariadenie povinnosť poskytnúť obed každému jednému stravníkovi, ktorý sa prihlási. Čo by ten starosta, panebože, urobil, keby sa jedného dňa všetky mamičky zobudili a povedali by: tak nie šesťdesiatpäť percent stravníkov sa prihlási, ale sto percent? Povedal by, že nemá hrnce? Jeho zákonná povinnosť je zabezpečiť to.

Aby som bol ešte dôslednejší, v súvislosti s obcou, ktorá tu bola spomenutá. Absolvoval som ako predseda vlády desiatky výjazdových rokovaní vlády po celom Slovensku, ani ich neviem všetky zrátať. Na konci rokovania sme vždy dávali na malé projekty nejakú sumu peňazí, jeden až dva milióny eur. Vy si myslíte, že nejaký starosta niekedy žiadal rekonštrukciu kuchyne a nákup hrncov alebo niečoho podobného?

Takže je to utilitárna kritika a my sami si hovoríme, že niekedy je to až smiešne: niečo vyrobíme a odpoveďou je protikampaň proti tomu opatreniu, len aby ľudia povedali, že Smer to už ani nevie robiť. A potom príde titulok typu, že už ani nevieme rozdávať. Nikto tu nikdy neurobil také bezprecedentné sociálne opatrenia ako Smer-SD. Za týmito slovami si stojím a aj preto si myslím, že ešte stále sme na slovenskej politickej scéne tam, kde sme.

Reklama

 

Redaktor TV JOJ: Tiež som rodič a moje dieťa nechodilo na obedy predtým, keď neboli zadarmo a nechodí ani teraz, z jediného dôvodu, že jedlo v tej jedálni nechutí. Teda či nie je namieste, a neberte to teraz ako kritiku proti tomuto opatreniu, zamerať sa skôr na to, aby kvalita stravovania v školských jedálňach bola vyššia? Aby sa varilo z lepších surovín, aby sa varili kvalitnejšie jedlá? Aby to deťom v jedálňach na Slovensku chutilo?

Ján Mažgút, hovorca strany Smer-SD: Pán redaktor, ja keby som bol na vašom mieste, v prvom rade idem za vedúcou školskej jedálne, ak by to nepomohlo, za pani riaditeľkou. A ak by ani to nepomohlo, za pánom starostom.

 

Redaktor TV JOJ: Obávam sa, že to nie je problém jednej školskej jedálne.

Reklama

Robert Fico: Ešte jednu vec, pán redaktor. V zákone o verejnom obstarávaní sme zvyšovali takzvané limity. Keď hovoríte o kvalite potravín a podobne: dnes môže obec priamo obstarávať od regionálnych dodávateľov vo svojom okolí. To je vec prevádzkovateľa školskej jedálne. Našou povinnosťou je vytvoriť dobré, zdravé legislatívne prostredie – a to podľa mňa je. Nie je však možné prenášať zodpovednosť za kvalitu stravovania na vládu. To je vecou samosprávy, ktorá prevzala na seba školské zariadenia.

Erik Tomáš: Keď sme už takto rozohnení, lebo chceli sme si to s tými našimi kritikmi konečne vybaviť, pretože napísalo sa o tých obedoch zadarmo neskutočne veľa, tak chcem pripomenúť ešte jeden krásny príklad, opäť z dielne strany Za ľudí. Dočítali sme sa na facebooku pani Remišovej, novej členky strany Za ľudí, že kvôli obedom zadarmo vraj deti v nejakej škole majú chudáci len jogurt, dva rožky, skrátka suchú stravu. A vôbec sa nezmienila o tom, že bohužiaľ, na tej škole tá suchá strava bola aj predtým. Lebo bohužiaľ, je jedenásť percent škôl, kde suchá strava bola podávaná aj doteraz, keďže samosprávy nevytvorili priestor na teplé jedlá. Ale Veronika Remišová zo strany Za ľudí, spolu s pánom Ledeckým, za účasti pána Kisku takto zneužívajú túto tému.

Chcem pripomenúť, že pán Kiska ešte ako prezident Slovenskej republiky v správe o stave republiky pochválil toto opatrenie – a teraz je najhoršie na svete. Veľmi nás to mrzí a mňa trochu aj hnevá, že všetky naše prorodinné opatrenia sa už na verejnosti berú ako samozrejmosť. Je potrebné verejnosti pripomenúť, že boli sme to my, kto zaviedol príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Boli sme to my, kto zvýšil materskú dávku na úroveň čistej mzdy z predchádzajúceho zamestnania. My sme zaviedli dotácie na obedy, na lyžiarske kurzy, na školy v prírode. Vďaka nám deti a študenti cestujú zadarmo. Chcem zopakovať: nie je to samozrejmosť. Sú na politickej scéne pravicové politické strany, ktoré otvorene hovoria, že niektoré z týchto opatrení zrušia. Ale dúfam, že to ľudia nedovolia.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali