Exministrov za SNS Štefanova a Janušeka odsúdili. Obaja dostali vysoké tresty

Exministrov za SNS Štefanova a Janušeka odsúdili. Obaja dostali vysoké tresty

Bratislava 15. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Bývalých ministrov odsúdili v kauze nástenkového tendra

Na snímke vľavo Marián Janušek a vpravo Igor Štefanov

 

Reklama

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova na dlhoročné tresty odňatia slobody. Janušeka odsúdil NS SR na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov v kauze nástenkového tendra.

Súd ich uznal vinných z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obaja bývalí ministri si vo štvrtok verdikt nevypočuli.

Reklama

Dali svojim obhajcom súhlas na konanie v ich neprítomnosti. V opačnom prípade, keby boli v súdnej sieni, by ich príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortovali priamo do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Okrem toho im bol udelený peňažný trest vo výške 30.000 eur. Ak by ho neuhradili, hrozí im zvýšenie trestu o jeden rok. NS SR tak vo štvrtok v značnej miere potvrdil minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Znížil len trest Janušeka z 12 na 11 rokov.

“Svojím konaním vytvorili podmienky pre vopred vybraného uchádzača,” uviedol predseda trojčlenného senátu, sudca Juraj Kliment. Podľa jeho slov “vôbec nezverejnili výzvu na tender”. Tým znemožnili účasť iným záujemcom. Svojím konaním sa im podarilo dosiahnuť zisk víťaznému konzorciu 3,5 milióna eur. Spôsobili tak škodu veľkého rozsahu. Okrem tohto, niektoré zo spoločností konzorcia vôbec nespĺňali podmienky na tender – nedoložili príkladom daňové priznanie alebo boli v nepovolenom debete. “Obaja obžalovaní konali v rozpore s predpisom o verejnom obstarávaní,” dodal predseda senátu.

Predseda senátu zdôvodňoval štvrtkový rozsudok viac ako hodinu. “Treba zdôrazniť, že konaním obžalovaných bola úplne znemožnená verejná súťaž,” dodal ďalej sudca. Podľa jeho slov nástenkový tender dlhodobo traumatizoval spoločnosť: “Preto sme im uložili taký trest, aby bol odstrašujúcim.” Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

Zároveň NS SR vo štvrtok v prípade troch ďalších obžalovaných Zdenky K., Radoslava B. a Tomáša L. rozhodol tak, že v dvoch prípadoch verdikt ŠTS potvrdil. V prípade ďalšej obžalovanej Zdenky K. vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju opätovne prejednal a nanovo rozhodol. V prípade Radoslava B. a Tomáša L. išlo podľa slov Klimenta o ťažké rozhodovanie. Ich konanie bolo neprofesionálne a nedbanlivé.

Reklama

Vo štvrtok po oboznámení sa so spisovým materiálom krátko vypovedala jedna znalkyňa. Po jej výpovedi sa pristúpilo k prednesu záverečných rečí. Prokurátorka Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhla v prípade oboch exministrov tresty prvostupňového súdu potvrdiť a v prípade troch oslobodených spod obžaloby vrátiť prvostupňovému súdu vec na opätovné prejednanie. Obhajca obžalovaného Janušeka požiadal o oslobodenie jeho klienta. Na strane druhej obhajca Štefanova požiadal, aby sa vec vrátila na ŠTS v Pezinku na opätovné prejednanie.

ŠTS v Pezinku pôvodne 18. októbra 2017 odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody Janušeka a Štefanova. Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil.

Janušekovi súd uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 12 rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

Jeho nástupcovi na poste ministra Štefanovi súd vymeral trest odňatia slobody v dĺžke trvania deväť rokov, rovnako peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

“V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal,” uviedla vtedy predsedníčka senátu ŠTS. Podľa súdu obžalovaní exministri nezabezpečili zverejnenie výzvy ohľadom verejného obstarávania v masovokomunikačných prostriedkoch, čím znemožnili účasť na zákazke ďalším záujemcom. Výzva podľa súdu visela na chodbe ministerstva len štyri dni v máji 2007. “Konali v rozpore s princípom transparentnosti,” poznamenala vtedy sudkyňa.

Reklama

Obaja sa podľa súdu dopustili trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca Igor Š. trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Zvyšných troch obžalovaných Zdenku K., Radoslava B. a Tomáša L. spod obžaloby súd oslobodil, keďže “nebolo dokázané, že skutok spáchali”. Voči verdiktu sa odvolala prokurátorka ÚŠP a aj neprávoplatne odsúdení exministri.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli obaja odsúdení ministri za SNS.

Jediným záujemcom, a teda aj víťazom tendra, bolo konkrétne konzorcium firiem Avocat a Zamedia, obe boli blízke vtedajšiemu šéfovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi. Škoda, ktorá vznikla štátu pri tendri, dosiahla podľa prvostupňového súdu však až približne 12,7 milióna eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:37

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval na návštevu Srbska na pozvanie prezidenta Aleksandara Vučiča.

06:35

Biely dom označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom.

06:33

Španielske autonómne spoločenstvo Katalánsko oznámilo, že obmedzenia pri používaní vody v Barcelone a okolí budú menej prísne. Rozhodnutiu pomohli nedávne dažde.

06:32

 Ruské úrady označili americkú mimovládnu organizáciu Freedom House v Rusku za “neželateľnú”. 

06:30

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. Vyhlásil poľský minister obrany.

06:27

Propalestínske demonštrácie študentov vysokých škôl, ktoré sa začali v apríli v USA, sa už rozšírili aj na prinajmenšom štyri švajčiarske univerzity.

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali