Francúzski vojaci podporili generálov. “Podpíšte nové vojenské prevolanie, vo Francúzsku opäť zreje občianska vojna a vy to dobre viete!”

Francúzski vojaci podporili generálov. “Podpíšte nové vojenské prevolanie, vo Francúzsku opäť zreje občianska vojna a vy to dobre viete!”

Paríž 10. mája 2021 (HSP/Valeurs actuelles/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Už pár dní sa šírili správy o tom, že sa chystá vydanie nového vojenského prevolania. Vychádza od vojakov v aktívnej službe a podporuje predošlé prevolanie generálov v zálohe, ktoré bolo zverejnené na stránke Valeurs actuelles

francúzsky vojak
Ilustračné foto

Tento text, ktorý už teraz koluje medzi občanmi a hovoria o ňom aj médiá, sme sa rozhodli zverejniť dnes večer (9. mája). A v spodnej časti tejto stránky ponúknuť link na podpis pre francúzskych občanov, ktorí by sa stotožnili s našimi názormi. Pri dodržaní našich náročných pravidiel sme prístupní aj vojenským profesionálom, ktorí sa chcú pripojiť. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade, ani účelom tohto prevolania nie je podkopávať naše (štátne) inštitúcie, ale upozorňovať ľudí na vážnosť situácie.

Reklama

Zverejnené 9. mája 2021 o 22h18 aktualizované 10. mája 2021 o 12h13

 

Reklama

Vážený pán prezident republiky,

Dámy a páni, ministri, poslanci, dôstojníci, podľa vašich hodností a funkcií,

Siedmy verš Marsejézy, známy ako „detský verš“ sa už nespieva. Avšak práve on je bohatý na poučenia. Nechajme teda nech zaznie jeho poučenie :

« Začneme kariéru, keď naši starší budú už preč. Nájdeme tu ich prach a stopy po ich cnostiach. Oveľa menej žiarliví na to, že sme ich prežili, než že budeme zdieľať ich rakvy, budeme úžasne hrdí na to, že ich pomstíme, alebo sa poberieme za nimi. »

Naši starší sú bojovníci, ktorí si zaslúžia úctu. Ide napríklad o starých vojakov, ktorých česť ste v posledných týždňoch pošliapali. Sú to tie tisíce slúžiacich Francúzsku, signatári prevolania zdravého rozumu, vojaci, ktorí dali svoje najlepšie roky pre obranu našej slobody dodržiavaním vašich príkazov, aby viedli vaše vojny alebo aplikovali vaše rozpočtové obmedzenia – týchto ste pošpinili, zatiaľ čo ľud Francúzska ich podporil.

Reklama

K týmto ľuďom, ktorí bojovali proti všetkým nepriateľom Francúzska, ste sa správali ako k buričom, zatiaľ čo ich jedinou chybou je, že milujú svoju krajinu a oplakávajú jej viditeľný úpadok.

Je teda na nás, ktorí sme nedávno začali svoju (vojenskú) kariéru, aby sme vstúpili do arény, len aby sme mali iba tú česť – povedať pravdu.

Sme tým, čo noviny nazvali «generácia ohňa». Muži a ženy, vojaci aktívnej služby všetkých vojsk a všetkých hodností, všetkej vnímavosti, milujeme našu krajinu. Toto je naša jediná sláva. A ak sa podľa vojenských pravidiel nemôžeme vyjadrovať s odkrytou tvárou, je rovnako nemožné, aby sme boli ticho. (p.p : francúzsky vojak má takzvanú povinnosť rezervovanosti – nevyjadrovania sa na verejnosti, v médiách k politike)

V Afganistane, v Mali, v Stredoafrickej republike alebo kdekoľvek inde, mnohí z nás zažili paľbu nepriateľa. Niektorí tam nechali svojich druhov. Ponúkli svoju kožu na zničenie islamizmu, voči ktorému robíte ústupky tu na našej pôde.

Takmer všetci vieme o operácii Sentinel. Na vlastné oči sme videli predmestia ktoré opustil štát, i (politický) zmier s delikvenciou. Znášali sme pokusy inštrumentalizovať (zmanipulovať) viacero náboženských spoločenstiev, pre ktoré Francúzsko neznamená nič – nič iné ako predmet sarkazmu, pohŕdania alebo dokonca nenávisti.

Reklama

Pochodovali sme v defilé vo sviatok 14. júla. A tento zhovievavý a rôznorodý dav nám prevolával, pretože sme jeho žiarou. Nás však požiadali, aby sme si na tento dav celé mesiace dávali pozor, zakážuc nám pohyb v uniforme, urobiac z nás silné potenciálne obete, na pôde ktorú pritom dokážeme brániť.

Áno, naši starší (generáli) majú pravdu v obsahu celého svojho prevolania. V našich mestách a dedinách vidíme násilie. Vidíme, ako sa vo verejnom priestore, vo verejnej diskusii, presadzuje komunitarizmus (p.p : vyčleňovanie sa určitých skupín zo spoločnosti). Vidíme, že sa nenávisť k Francúzsku a jeho histórii stáva normou.

Budete možno namietať, že to nemusela povedať práve armáda. Práve naopak: pretože sme pri hodnotení situácie apolitickí, môžeme poskytnúť odborné vyjadrenie. Pretože sme tento úpadok videli v mnohých krajinách zmietaných krízou. Takýto úpadok predchádza zrúteniu. Oznamuje chaos a násilie a na rozdiel od toho, čo vy tu a tam tvrdíte, tento chaos a toto násilie nebude pochádzať z «pronunciamento militaire», ale z občianskeho povstania. (p.p. : « pronunciamento militaire » je proces, ktorým armáda vyhlási opozíciu k vláde pri moci s cieľom ju zvrhnúť.)

Ak sa chcete prieť o forme prevolania našich starších (generálov), namiesto toho, aby ste uznali očividnosť ich zistení, musíte byť zbabelí. Aby sa človek mohol odvolávať na zle vysvetľovanú povinnosť rezervovanosti, aby umlčal francúzskych občanov, musí byť podrazák. Ak chcete povzbudiť vysokých vojenských funkcionárov na zaujatie postoja a odhalenie seba samých, než ich zúrivo potrestáte, hneď ako napíšu niečo iné ako vojnové príbehy, musíte byť veľmi zvrátení.

Zbabelosť, podrazy, zvrátenosť: to nie je náš pohľad na hierarchiu.

Naopak, armáda je miestom par excellence, kde medzi sebou hovoríme pravdivo, pretože ide o naše životy. Želáme si práve túto dôveru vo vojenskú inštitúciu.

Áno, ak vypukne občianska vojna, armáda bude udržiavať poriadok na našej vlastnej pôde, pretože o to bude požiadaná. To je dokonca definícia občianskej vojny. Nikto nemôže chcieť takúto hroznú situáciu, ani naši starší ani my, ale áno, vo Francúzsku opäť zreje občianska vojna a vy to dobre viete.

Výstražný výkrik našich Starších vlastne vyvoláva vzdialenejšie ozveny. Naši starší sú bojovníci odboja z roku 1940, ku ktorým sa ľudia ako vy veľmi často správali ako k buričom, a ktorí pokračovali v boji, zatiaľ čo legalisti (=poslušníci), roztrasení strachom, ustupovali zlu, aby neprišli ku škode. Sú to naši pradedovia z 1914, ktorí hynuli pre niekoľko metrov zeme, zatiaľ čo vy bez pohnutia prstom, prenechávate celé štvrte našej krajiny podľa zákona silnejšieho. Sú to všetci mŕtvi, slávni alebo bezmenní, padlí na fronte alebo po odslúžených rokoch.

Všetci naši starší, tí, ktorí urobili z našej krajiny to, čím je, ktorí nakreslili jej územie, bránili jej kultúru, vydávali alebo prijímali rozkazy v jej jazyku, či všetci títo bojovali za to, aby sa z Francúzska stal štát v rozklade, ktorý nahrádza svoju čoraz zjavnejšiu bezmocnosť suverénnosti brutálnou tyraniou proti tým jeho služobníkom, ktorí ho ešte chcú varovať?

Konajte, dámy a páni. Tentoraz nejde o objednané emócie, hotové vzorce alebo medializáciu. Nejde o predĺženie vašich mandátov, či získanie nových. Ide o prežitie našej krajiny, vašej krajiny.

Reklama

Aktualizácia v pondelok na obed : 109 059 ľudí podpísalo tento text.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali