EÚ chce občanom právne uľahčiť možnosť pracovať v inom členskom štáte

EÚ chce občanom právne uľahčiť možnosť pracovať v inom členskom štáte

Brusel 26. apríla (TASR) – Európska komisia (EK) dnes navrhla opatrenia na zabezpečenie lepšieho uplatňovania právnych predpisov EÚ o práve občanov pracovať v inom členskom štáte, čím uľahčí ľuďom uplatňovať ich práva v praxi. Iniciatívu predstavil eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor.

Komisia konštatovala, že ešte stále pretrváva problém s nedostatočnou informovanosťou verejných a súkromných zamestnávateľov o predpisoch EÚ bez ohľadu na to, či sú v súlade s vnútroštátnymi právnym predpismi. Táto nevedomosť a chýbajúce pochopenie predpisov je hlavným zdrojom diskriminácie na základe štátnej príslušnosti.

Zamestnanci tiež uviedli, že nevedia, kam sa majú obrátiť v hostiteľskom členskom štáte v prípade, že sa stretnú s problémami týkajúcimi sa ich práv na voľný pohyb. Cieľom návrhu je prekonať tieto prekážky a pomôcť predchádzať diskriminácii pracovníkov na základe štátnej príslušnosti navrhovaním praktických riešení.

"Voľný pohyb pracovníkov je základnou zásadou jednotného trhu EÚ. Dnes, keď v niektorých členských štátoch je miera nezamestnanosti vyššia ako v iných, je o to dôležitejšie uľahčiť tým, ktorí chcú pracovať v inej krajine EÚ, aby tak urobili. Mobilita pracovnej sily je optimálnym riešením, z ktorého profitujú hospodárstva členských štátov, ako aj jednotliví pracovníci. Tento návrh pomôže pracovníkom prekonať prekážky pracovať v inej krajine EÚ," opísal zmysel navrhnutých opatrení komisár Andor.

Reklama

Návrh, ak ho schváli Európsky parlament a Rada ministrov, by mohol prispieť k zabezpečeniu skutočného a účinného uplatňovania existujúcich právnych predpisov.

Od členských štátov by sa potom vyžadovalo vytvoriť národné kontaktné miesta poskytujúce informácie, pomoc a poradenstvo; poskytnúť primerané prostriedky nápravy na vnútroštátnej úrovni; umožniť odborovým zväzom, mimovládnym organizáciám a iným organizáciám začať administratívne alebo súdne konania v mene jednotlivých pracovníkov v prípadoch diskriminácie a poskytnúť lepšie všeobecné informácie pre migrujúcich pracovníkov a zamestnávateľov EÚ.

Reklama

V súčasnosti žijú a pracujú v inom členskom štáte tri percentá pracovnej sily EÚ, čo predstavuje 9,5 milióna ľudí. Ďalších 1,2 milióna osôb žije v jednej krajine EÚ, ale pracuje v inej. Ľuďom, ktorí chcú pracovať v inom členskom štáte, však často chýba ochrana a informovanosť v hostiteľskom členskom štáte a môžu mať ťažkosti s prístupom k zamestnaniu a sociálnym výhodám alebo problémy s pracovnými podmienkami.

V prieskume Eurobarometra zo septembra 2011 sa uvádza, že 15 percent občanov EÚ neuvažuje pracovať v inom členskom štáte, lebo pociťuje príliš veľa prekážok.

Právo občanov EÚ pracovať v inom členskom štáte, ktoré je stanovené v článku 45 Zmluvy o fungovaní Európskej únie, zahŕňa právo nebyť diskriminovaný na základe štátnej príslušnosti, pokiaľ ide o prístup k zamestnaniu, odmenu za prácu a iné pracovné podmienky.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali