Eštok odsúdil útoky voči Žilinkovi: „Baránik a Kolíková z SaS zlyhali a Šeliga mohol byť konečne chlap“

Eštok odsúdil útoky voči Žilinkovi: „Baránik a Kolíková z SaS zlyhali a Šeliga mohol byť konečne chlap“

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Facebook/Trend/Foto: Screenshot)

 

Nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočná komunikácia s verejnosťou. Aj tieto veci vyčítali generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi niektorí poslanci Národnej rady počas diskusie k správe o činnosti Generálnej prokuratúry. Útoky voči generálnemu prokurátorovi v parlamente odsúdil poslanec Šutaj Eštok (Hlas – SD)

Na snímke Matúš Šutaj Eštok (Hlas – SD). Zdroj: Screenshot

Alojz Baránik (SaS) kritizoval využívanie paragrafu 363 a skonštatoval, že GP si uzurpuje právo rozhodovať o vine a nevine v rozpore s ústavou. Namieta, že GP neposkytla riadnu štatistiku o využívaní sporného paragrafu, teda v akých prípadoch, trestných činoch a pri akých osobách s akými advokátmi sa využíva. Vyhlásil, že generálny prokurátor sa „preklamal na svoju pozíciu“. „Tí, čo za to nesú zodpovednosť nevedeli, aký zlý bude. S výnimkou tej časti koalície, ktorá ho tam úmyselne dosadila a vyhradila si aj všetky kľúčové posty, ktoré kontrolujú, či je Slovensko právnym štátom,“ dodal.

Reklama

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková vidí problém v tom, že GP funguje bez výraznej premeny od socialistického modelu. „Prokuratúra sa nám dostala do osobitnej pozície a stále hľadá svoje miesto,“ skonštatovala. Považuje za potrebné upraviť jej postavenie z hľadiska jej zaradenia medzi jednotlivé zložky štátu. Aj tieto nejasnosti podľa nej spôsobujú problémy pri využívaní paragrafu 363. Kolíková označila právomoc GP zrušiť obvinenie v štádiu pred koncom vyšetrovania za zasahovanie do trestného stíhania, ktoré speje k naťahovaniu trestných konaní. Je presvedčená, že je to v neprospech obvineného aj právnej istoty a právneho štátu. GP by podľa nej nemala rozhodovať o tom, či predložené dôkazy nemajú byť vyhodnotené inak. „To je štádium, kde by mal dostať priestor súd,” poznamenala.

Na stranu Maroša Žilinku sa v tomto prípade postavil poslanec Eštok (Hlas – SD), ktorý je presvedčený o tom, že Juraj Šeliga by sa mal za svoje výroky ospravedlniť.

Reklama

„Poslanec Šeliga, dnes ste mali možnosť ukázať, že ste chlap. Bohužiaľ ukázali ste, že ste zbabelec,“ podotkol Eštok v parlamente, z ktorého videozáznam zdieľal na svojej sociálnej sieti. „Ak by ste svoj úvod začali ospravedlnením pánovi Žilinkovi ako ste sa vyjadrili dehonestujúco smerom na jeho adresu minulý týždeň v rozhovore a povedali by ste prepáčte pán generálny prokurátor ospravedlňujem sa, tak by som povedal, že ste chlap,“ skonštatoval.

Eštok nadviazal na rozhovor Šeligu pre portál Refresher. „Žilinka je sraľo,“ takto sa vyjadril podpredseda najmenšej vládnej strany k tomu, prečo Žilinka viackrát odmietol pozvanie do spomínaného portálu. Dodal, že dúfa, že Žilinka bude teraz stíhaný disciplinárne a raz aj trestnoprávne. Naopak, kto si podľa pána Šeligu svoju prácu „čestne a dobre,“ je Daniel Lipšic a jeho špeciálna prokuratúra.

„Ak hovoríte o akejsi dôvere v právny štát, ste súčasťou vlády, ktorá právny štát za dva a pol roka rozobrala na súčiastky. Vy ste garanciou toho, že tu právny štát na Slovensku nikdy nebude. Ľudia ako ste vy, pán Baránik, pán Lipšic a ďalší,“ dodal.

Eštok na sociálnej sieti uviedol, že v pléne NRSR sa musel zastať Maroša Žilinku a ospravedlniť sa mu za útoky poslanca Baránika a poslankyne Kolíkovej na jeho adresu a adresu generálnej prokuratúry. Vyzdvihol, že svojimi vyjadreniami zlyhali ako poslanci, ako právnici aj ako ľudia. Poslanec hovorí o osobnej posadnutosti Baránika, ktorý chce mať politicky ovládanú generálnu prokuratúru. Poukázal na to, že všetkých osem krajských prokurátorov sa zastalo Žilinku i využívania paragrafu 363.

„Vyčítate generálnemu prokurátorovi, že sa nezastal slušných vyšetrovateľov. Vy asi myslíte tú čurillovskú mafiu. Čo je na týchto vyšetrovateľoch slušné ? To, že išli prepichnúť ich kolegyni policajtke Santusovej pneumatiky, či podpáliť auto ?“ Prehovoril poslanec k Baránikovi.

Reklama

Niekoľko slov venoval aj poslankyni Kolíkovej, podľa ktorej je prokurátor obrovské sklamanie. „Vy ste voči Haščákovi využila mimoriadny opravný prostriedok a senát najvyššieho súdu vás označil v tomto rozhodnutí za „lajdáka“, keďže ste ako ministerka spracovali nekvalifikované dovolanie. Tento postup označil najvyšší súd za neakceptovateľný. Vtedajší štátny tajomník pán Dostál sa musel za vás ospravedlňovať Hačšákovi, pretože keby sa neospravedlnil vo vašom mene, tak Slovensko musel platiť milióny eur. A tu kritizujete generálneho prokuratúra.“ pripomenul.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali