Výrobky, ktoré nemecká firma HiPP dodávala, obsahoval podľa informácií britského Guardianu nižší podiel zeleniny a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Rozdiely v dojčenskej výžive medzi oboma krajinami boli vo farbe, chuti, aróme a v množstve repkového oleja – 1,9 oproti 1,7 percentám. Práve olej je pritom zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prínosné pre rast dieťaťa, dodáva český portál.
Napriek tomu, že predseda Eurokomisie Jean-Claude Juncker tento mesiac v prejave k Europarlamentu odsúdil rozdielnu kvalitu potravín a dokonca aj napriek tomu, že takéto rozdeľovanie trhov je zakázané z právneho hľadiska, dochádza k nemu vo veľkej miere a týka sa krajín strednej a východnej Európy, Slovensko nevynímajúc.
Hovorkyňa spoločnosti HiPP sa snažila obhájiť tým, že zloženie produktov je jasne uvedené na etikete a dodala, že receptúra bola prispôsobená tak, aby spĺňala požiadavku dopytu v danej krajine. „Pôvodný recept bol v Chorvátsku populárny práve kvôli svojmu jednoduchému obsahu, čo je dôvod, prečo sme ho nemenili.“
Alarmujúce ale je, že k tomuto rozdielu v kvalite produktov medzi Nemeckom a Chorvátskom nedošlo len v prípade dojčenskej výživy HiPP. Horšia kvalita bola zistená napríklad aj v populárnej Nutelle, či v pracích prostriedkoch značky Ariel.