DPA: Na Nemecko pred voľbami pozerá celá Európa

DPA: Na Nemecko pred voľbami pozerá celá Európa

Brusel 20. septembra (TASR) – Európa sleduje nastávajúce voľby v Nemecku s obavami, nádejou i očakávaním. Či bude v hospodársky nepochybne a politicky zrejme najsilnejšej krajine Európskej únie naďalej vládnuť Angela Merkelová – a s kým – je dôležité pre všetkých 500 miliónov občanov EÚ, napísala dnes agentúra DPA.

Kedy a ako Európania prekonajú bankovú a finančnú krízu a akú úlohu bude hrať EÚ v najbližších rokoch na svetovej politickej scéne, záleží nie v nepodstatnej miere na vláde v Berlíne – takto to vnímajú v Bruseli i v ďalších metropolách. A mnohí sa pýtajú, čo si želá samotné Nemecko?

"Aj keď by koalícia za účasti SPD možno mala viac porozumenia pre zápasiace krajiny eurozóny, zásadné trvanie Nemecka na úspornej politike by sa nemalo zmeniť," uviedol vo svojej analýze vplyvný britský výskumný inštitút Open Europe. V prípade veľkej koalície Merkelovej kresťanských demokratov so sociálnymi demokratmi z SPD by podľa neho bolo možné očakávať "rovnakú politiku v mierne zmenenom balení". No nech bude kancelárom ktokoľvek, v nemeckej verejnosti panuje neprekonateľný odpor voči príliš veľkorysej pomoci pre Grécko, Cyprus, Španielsko či Portugalsko.

EÚ sa vzhľadom na voľby do Nemeckého spolkového snemu nachádza v akomsi "cykle čakania", konštatovala nielen BBC. "Nemecko je neodmysliteľnou veľmocou Európy a žiadne dôležité rozhodnutie nemôže padnúť bez Berlína," uviedla britská stanica. Merkelová totiž nemá záujem o veľké diskusie o spôsoboch riešenia eurokrízy. A jej vyzývateľovi Peerovi Steinbrückovi sa nepodarilo túto tému v predvolebnej kampani presadiť.

Reklama

Únia tak až po voľbách v Nemecku rozhodne o dôležitých otázkach týkajúcich sa bankového a finančného sektora či ďalšieho balíka pomoci Grécku. Potom sa ukáže, či Berlín presadí napríklad požiadavku na zmeny v zmluvách EÚ pre ochranu vkladov.

Merkelová sa v niektorých krajinách postihnutých krízou stala nenávidenou – najmä v Grécku, kde ju prirovnávali aj k nacistom. Podľa diplomatov EÚ je však v eurozóne len najviditeľnejšou, no vôbec nie jedinou zástankyňou úsporného kurzu ako predpokladu ďalšej finančnej pomoci. Nič to tiež nemení na skutočnosti, že všetky veľké nemecké strany sú proeurópske.

Reklama

Pohľady zahraničia však nie sú nasmerované na Berlín len pre eurokrízu. "Nemecko bolo málokedy v Európe také dôležité a súčasne také izolované než dnes," domnievajú sa Ulrike Guérotová a Mark Leonard z Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR). V súčasnosti podľa nich panuje "nový nemecký euroskepticizmus", keďže nemecké elity "stratili vieru v európsky projekt". Nie je isté, či si Merkelová skutočne želá "viac Európy", ako to vyhlásila v januári 2012, alebo predsa len radšej viac spolupráce medzi vládami niektorých európskych štátov.

Mnohí medzi významné otázky, ktoré bude potrebné zodpovedať po voľbách, zaraďujú nielen to, či si Nemecko želá viac alebo menej európskej integrácie. Judy Dempseyová z organizácie Carnegie Europe očakáva už čoskoro rozhodnutie: ak Merkelová pri rozdeľovaní štyroch vedúcich pozícií (predseda Európskej rady, predseda Európskej komisie, šéf zahraničnej politiky EÚ a generálny tajomník NATO) presadí silných kandidátov, pôjde o "neuveriteľne dôležitý signál pre Európu". Dosiaľ na týchto postoch dávala prednosť skôr "slabým osobnostiam", pretože nepredstavovali hrozbu pre národné vlády.

Merkelová dosiaľ mlčala o tom, aký charakter by podľa nej EÚ mala mať, predovšetkým však za osem rokov pri moci nevytvorila žiadnu stratégiu v oblasti zahraničnej, bezpečnostnej ani obrannej politiky, kritizovala Dempseyová. Podľa jej slov išlo o "najväčšiu slabinu" jej vládnutia, ktorá v Európe vytvorila "závažné vákuum", pričom obraz Nemecka ako spoľahlivého spojenca je narušený, odkedy sa v roku 2011 postavilo proti vojenskému zásahu v Líbyi.

Ešte dôležitejšie je to, že Nemecko by sa malo postarať o novú bezpečnostnú stratégiu EÚ. Keďže Európania nie sú jednotní v tom, kedy musia byť použité zbrane, nemožno sa vzdať národných vojenských zdrojov. Guérotová a Leonard sa domnievajú, že pretrvávajúca neistota Nemecka v súvislosti s vojenskými akciami je veľkou prekážkou ďalšieho rozvoja európskej bezpečnostnej a obrannej politiky. Nemecko musí byť podľa nich presvedčené, že samostatné konanie jednotlivých štátov je čoraz nerozumnejšie a že je v jeho vlastnom záujme "staviť všetko na európsku kartu". Dosiaľ však nie je jasné, "čím by dnes Nemecko malo byť alebo chcelo byť – a aké miesto chce zaujať v Európe a vo svete", citovala ich DPA.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali