Dostať Marca späť na Slovensko môže byť podľa advokátky právne obtiažne

Dostať Marca späť na Slovensko môže byť podľa advokátky právne obtiažne

Bratislava 23. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Henrich Mišovič)

 

Celý postup odvedenia malého Marca pred očami jeho spolužiakov zhodnotila riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Brehoch v okrese Žarnovica Mária Škodová opätovne za arogantný, egoistický a neprofesionálny a zhodnotiť by sa to dalo aj ako únos

Dostať späť na Slovensko malého Marca, ktorého približne v polovici mája odviezla jeho matka z obce Brehy v okrese Žarnovica do Švajčiarska, môže byť po právnej stránke značne problematické. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to uviedla advokátka Veronika Škodová. Kým totiž nie je ukončený súdny proces, ktorý má určiť, do koho starostlivosti by mal byť zverený sedemročný Marco, teda či do starostlivosti matky, alebo starej matky, neexistujú podľa nej právne prostriedky na jeho prinavrátenie späť na Slovensko.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Nakoľko sme v konaní vo veci samej, sme v začatom súdnom konaní a nemáme žiadne právoplatné rozhodnutie. Kým nebude rozhodnuté vo veci samej, čo sa nedá určiť, kedy to bude, po právnej stránke nevieme dostať malého naspäť. Jedine, ak by sa do toho zaangažovali naše diplomatické zložky,” konštatovala Škodová. Pomôcť by prípadne podľa nej mohlo aj ústredie práce, ktoré by švajčiarsku stranu požiadalo o prešetrenie veci.

Podľa Škodovej majú momentálne pol roka na to, aby sa im podarilo dostať malého chlapca späť na Slovensko. Ak totiž bude žiť sedemročný Marco vo Švajčiarsku pol roka, prípad automaticky preberie švajčiarska strana, čo by už bolo podľa advokátky omnoho náročnejšie i nákladnejšie. Škodová ale zároveň zdôrazňuje, že akýmsi “pozitívom” je, že príslušný slovenský súd, ktorý rieši zverovanie malého Marca, vo veci ešte nerozhodol. Šetrenie sociálnej kurately na slovenskej strane, teda u starých rodičov, prebehlo, na druhej strane, teda u matky malého chlapca nie. “Nemáme o tom žiadne informácie,” povedala Škodová. V tejto súvislosti poznamenala, že zatiaľ sa ešte nestretla s prípadom, kedy by bolo dieťa odvezené do zahraničia ešte počas prebiehajúceho súdneho procesu, vždy sa totiž prihliadalo na práva dieťaťa. Pripustila však, že možné to ale je, lebo v súčasnosti platný zákon to umožňuje. “Bohužiaľ, zákon porušený nebol, pretože v zákone máme takéto medzery,” uviedla Škodová.

Reklama

V celom prípade sa objavili nové skutočnosti, napr. video z kamerového systému školy, ktoré advokátka žiada zaradiť do súdneho spisu. Na zázname je totiž jasne vidieť, že chlapec nebol pokojný, keď ho odvádzali z triedy a zo školy, ale že sa kopal a metal a školu opustiť nechcel. Kamerový systém teda podľa advokátky vyvracia tvrdenia sociálnej pracovníčky, ktorá tvrdila, že chlapec bol celý čas pokojný. “Podali sme právne opatrenia a úkony,” povedala Škodová v súvislosti s kamerovým záznamom. “Zaradíme ho určite do súdneho spisu, pretože je to jeden zo súdnych dôkazov, aby mal súd komplexnejší prehľad,” doplnila advokátka.
Celý postup odvedenia malého Marca pred očami jeho spolužiakov zhodnotila riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Brehoch v okrese Žarnovica Mária Škodová opätovne za arogantný, egoistický a neprofesionálny a zhodnotiť by sa to dalo aj ako únos. “Vyvolalo to obrovský strach a paniku, deti nevedeli, čo sa deje, nechápali to. Zažili obrovskú traumu,” povedala riaditeľka. Zároveň pritom zdôraznila, že Marco si vyžaduje individuálny a špeciálny prístup zo strany učiteľov, ako aj doma, keďže trpí ADHD, teda nesústredenosťou a poruchami učenia. Od septembra mal mať preto v škole aj asistenta, ktorý by mu pomáhal.

“Je inak známkovaný. Ide mu ťažko slovenský jazyk, nemecký jazyk bude pre neho trauma,” myslí si Marcova babka. Na otázku, prečo sa o malého Marca zrazu jeho matka začala zaujímať, odpovedať nevedela a sama si vraj neustále kladie túto otázku. Nikdy sa podľa jej vyjadrení o svojho syna nezaujímala, ani o jeho zdravotný stav a vždy boli prvoradé len jej potreby. V súčasnosti si ale vraj chce založiť rodinu, podľa babkiných informácií však jej dcéra chodí so ženatým mužom, ktorý má rodinu. Malého Marca zároveň pozdravila aspoň prostredníctvom médií, keďže o vnukovi doteraz nič nepočuli a telefóny má jej dcéra vypnuté.

O prváčika Marca sa celý život starali jeho rodičia. Po čase sa však jeho matka rozhodla, že by mal bývať s ňou. Súd preto začal riešiť, do koho starostlivosti sa malý chlapec dostane. Stará mama chlapca však požiadala o predbežné opatrenie, aby mohli naďalej vychovávať malého Marca. Matka chlapca sa však voči rozhodnutiu príslušného súdu vo veci predbežného opatrenia odvolala, príslušný súd následne toto rozhodnutie o dočasnej starostlivosti malého chlapca u jeho babky zrušil. Po malého chlapca 13. mája prišla sociálna pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali