Dopravná akadémia v Trenčíne bola prvou svojho druhu na Slovensku

Dopravná akadémia v Trenčíne bola prvou svojho druhu na Slovensku

Trenčín 1. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nová éra školy sa začala písať v roku 1994

Predchodcom dnešnej Dopravnej akadémie (DA) v Trenčíne bolo Železničné odborné učilište. Vzniklo v roku 1953 v Zavare pri Bratislave, o päť rokov neskôr ho presťahovali do Trenčína. Vychovávalo učňov v profesiách železničiar, strojný zámočník, zámočník koľajových vozidiel, mechanik motorových rušňov a vozňov, elektromontér a elektromechanik, traťový strojník. V roku 1980 zaradili učilište do sústavy stredných odborných učilíšť ako Stredné odborné učilište železničné.

Reklama
Na snímke riaditeľ školy Ján Lipták

Ako TASR informoval riaditeľ Dopravnej akadémie Trenčín Ján Lipták, nová éra školy sa začala písať v roku 1994, keď sa otvorila novopostavená budova akadémie. Stavali ju ešte z federálneho rozpočtu a moderný výchovno-vzdelávací komplex postavili za dva roky. Trenčianska Dopravná akadémia bola prvou školou svojho druhu na Slovensku, v súčasnosti ju navštevuje približne 350 študentov z celého Slovenska. K dispozícii majú moderný internát hotelového typu s kapacitou 180 miest, telocvičňu, posilňovňu. O výchovno-vzdelávací proces sa stará 29 učiteľov, sedem vychovávateľov a päť majstrov odborného výcviku. Súčasťou komplexu je niekoľko konferenčných miestností, veľká spoločenská miestnosť slúžiaca ako jedáleň, ale aj ako sála na organizovanie spoločenských podujatí pre širokú verejnosť.

„Škola bola zameraná na dopravu, najmä železničnú, dnes sa už venujeme výchove odborníkov pre všetky druhy dopravy aj cestovný ruch. Doprava a cestovný ruch patria k sebe. Vychovávame expertov pre prevádzku a ekonomiku dopravy, dopravnú logistiku, ako aj výchovu pracovníkov vo všetkých druhoch dopravy – cestnej, železničnej, lodnej i leteckej, ako aj marketingu,“ konštatoval Lipták s tým, že od budúceho školského roka otvoria na základe požiadavky rezortu dopravy nový odbor klientsky manažér pošty.

Reklama

Ako dodal, mnoho absolventov školy študuje na vysokých školách, uplatnenie nájdu nielen v oblasti dopravy na Slovensku i v zahraničí, ale aj v bankovníctve, v riadiacich funkciách, na ministerstve a dokonca v komisiách v Bruseli. „Od tohto školského roku rozhodla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR o tom, že na našej škole bude Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre odbory doprava, pošty a telekomunikácie. Jeho cieľom je v úzkej spolupráci so zamestnávateľmi vychovať kvalifikovaných pracovníkov pre prax,“ doplnil riaditeľ.

Pýchou školy je dopravná sála, ktorú dostala ako dar od pražskej spoločnosti Automatizácia železničnej dopravy. V odbornej učebni za sedem miliónov českých korún (253.816 EUR) sú podľa učiteľky odborných predmetov Víťazoslavy Chorvátovej železničné elektromechanické zabezpečovacie zariadenia staršieho typu, novšie reléové zabezpečenia, ale aj najnovší typ jednotného obslužného pracoviska.

„Všetky zariadenia sú totožné s tými, ktoré používajú výpravcovia a signalisti na železničných staniciach. Jednotné obslužné pracovisko je rovnaké ako pracoviská na železničných dispečingoch, odkiaľ sa v najmodernejších systémoch železničnej dopravy riadi niekoľko staníc,“ uzavrela Chorvátová.

 

Dopravná akadémia v Trenčíne spolupracuje s 20 krajinami sveta

Reklama

Dopravná akadémia (DA) v Trenčíne udržiava aktívnu medzinárodnú spoluprácu s 20 štátmi sveta. Členom združenia európskych škôl internátneho typu sa DA Trenčín stala necelého pol roka po tom, ako sa Slovensko stalo členom Európskej únie.

Na snímke škola patrí do Asociácie európskych internátnych škôl

Podľa riaditeľa školy Jána Liptáka bola DA Trenčín jednou z 12, ktoré garantovali vstup do združenia internátnym školám z bývalého východného bloku. “Naši študenti absolvujú každoročne stáže v 20 štátoch Európy, pred pár rokmi bolo dokonca 43 študentov našej školy na pobyte v Brazílii. Na stene vo vestibule školy sú nainštalované tabuľky škôl a štátov, z ktorých študenti absolvovali stáž na našej škole,” priblížil Lipták s tým, že momentálne študuje na Dopravnej akadémii v Trenčíne 15 Ukrajincov.

Ako dodal, študenti DA sa zúčastňujú každoročne veľkej medzinárodnej súťaže stredných škôl na Ukrajine. “Organizuje a vyhodnocuje ju ukrajinská Akadémia vied a tamojšie ministerstvo školstva a zúčastňuje sa jej 700 až 800 škôl z celého sveta. Spolu s estónskou a ukrajinskou školou sme na súťaži už trikrát získali zlaté medaily za spoluprácu so zamestnávateľmi,” skonštatoval riaditeľ školy.

DA Trenčín je stabilným účastníkom medzinárodného projektu Comenius, ktorej cieľom je rozvíjať porozumenie medzi mladými ľuďmi z rôznych európskych krajín a má pomôcť osvojiť si základné životné vedomosti pre osobnostný rozvoj. Žiaci školy sa tiež aktívne zapájajú do ďalších medzinárodných projektov ako Leonardo či Erasmus.

 

Reklama

Vďaka Mariánovi Hossovi bol Stanley Cup v Dopravnej akadémii v Trenčíne dvakrát

Asi máloktorá škola na Slovensku sa môže pochváliť takou pestrou plejádou športových osobností, aká vzišla z lavíc Dopravnej akadémie (DA) v Trenčíne. Absolventmi tamojšej školy sú hokejisti Marián Hossa, Tomáš Tatar, Andrej Meszároš, Marcel Hossa, Branko Radivojevič a ďalších takmer 20 juniorských hokejových reprezentantov.

Na snímke riaditeľ školy Ján Lipták s dresmi úspešných športovcov

Podľa riaditeľa školy Jána Liptáka absolventmi, ale aj súčasnými žiakmi školy je niekoľko mládežníckych futbalových reprezentantov, extraligových futbalistov ako Stanislav Lobotka, Miloš Volešák, účastníci majstrovstiev sveta vo floorbale, reprezentanti SR vo volejbale, cyklistike, kanoistike, či majsterka sveta v karate Alena Murková.

„Naša škola sa všemožne snaží vychádzať v ústrety úspešným športovcom. Nie je to vždy ľahké, byť úspešný reprezentant a popritom zvládať štúdium. Naši učitelia spolupracujú s trénermi, ak im nejde škola, okamžite sa robia opatrenia a opačne. Niekedy sa to darí, inokedy nie, s niektorými športovcami sme sa pre nezvládanie štúdia museli rozlúčiť,“ priblížil Lipták.

Ako dodal, veľmi rád spomína na Mariána Hossu, ktorého dodnes dáva za príklad ostatným študentom – športovcom. „Marián bol na seba náročný. Podobne ako mnoho ďalších našich absolventov, aj on pochopil význam vzdelania. Pamätám si, ako prišiel o tretej ráno z Košíc a o siedmej už sedel v školskej lavici,“ doplnil riaditeľ s tým, že do školy sa pravidelne vracia a dvakrát do nej priniesol najprestížnejšiu svetovú hokejovú trofej Stanley cup.

„Marián Hossa bol priemerný študent, no snažil sa a bol veľmi slušný, čo si ja osobne veľmi vážim. U podobných hviezd to nebýva samozrejmosťou. Čo sľúbil, to vždy splnil. Aj otec ho viedol k tomu, že vzdelanie je potrebné. Marián to pochopil. Dokonca už v poslednom ročníku školy začal hrávať v NHL, vždy sme sa dohodli, kedy si príde dorobiť skúšky a vždy to splnil,“ spomína na hviezdu svetového hokeja jeho triedna učiteľka Danka Gabčová s tým, že má na neho veľmi dobré spomienky. „Nikdy sa neskrýval za to, že on je niečo viac ako ostatní,“ uzavrela Gabčová.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali