Dobré meno slovenského futbalu šírila v Ázií futbalová medzinárodná rozhodkyňa Slavomíra Mišková z Košíc

Dobré meno slovenského futbalu šírila v Ázií futbalová medzinárodná rozhodkyňa Slavomíra Mišková z Košíc

Poprad 28. októbra 2016 (HSP/Foto:Jozef Cvajniga)

 

Slovenský futbal nechýbal ani na nedávno skončených MS žien do 17 rokov v Jordánsku, ktoré sa skončili iba pred niekoľkými dňami v tejto ázijskej destinácii.

Futbalová rozhodkyňa Ing.Slavomíra Mišková z Košíc dosahuje  už dlhšiu dobu kvalitné rozhodcovské výkony v úlohe asistentky rozhodcu, ale žiaľ na Slovensku je veľmi ťažká situácia s kvalitnými výkonmi sa presadiť a mať otvorenú cestu rozhodovať futbalové súťaže mužov, ako je to v Českej republike, kde v posledných rokoch nastal trend nasadzovať futbalové rozhodkyne aj do najvyššej súťaže mužov a dokonca predsedkyňou Komisie rozhodcov Českej futbalovej asociácie je dokonca zástupkyňa nežného pohlavia...
Futbalová rozhodkyňa Ing.Slavomíra Mišková z Košíc dosahuje už dlhšiu dobu kvalitné rozhodcovské výkony v úlohe asistentky rozhodcu, ale žiaľ na Slovensku je veľmi ťažká situácia s kvalitnými výkonmi sa presadiť a mať otvorenú cestu rozhodovať futbalové súťaže mužov, ako je to v Českej republike, kde v posledných rokoch nastal trend nasadzovať futbalové rozhodkyne aj do najvyššej súťaže mužov a dokonca predsedkyňou Komisie rozhodcov Českej futbalovej asociácie je dokonca zástupkyňa nežného pohlavia…

Aj keď slovenská mládežnícka reprezentácia môže o takýchto svetových šampionátoch zatiaľ iba snívať, pretože mládežnícky a celkovo ženský futbal na Slovensku má iba amatérske podmienky a ťažko sa niekedy prebojuje na záverečný finálový turnaj svetového  šampionátu, pretože aj nedávne ME žien do 19 rokov, ktorého bolo Slovensko po prvýkrát vo svojej histórii ženského futbalu usporiadateľom záverečného finálového turnaja ukázali ako ďaleko je Slovensko vo výkonnosti európskej špičky. Hoci mnohí činovníci ženského a mládežníckeho futbalu na Slovensku snívali o „veľkom úspechu“ po prvých dvoch zápasoch v základnej skupine a debakloch s Holandskom a s Francúzskom po  0:6 rýchlo zistili, že to boli iba sny do tmy a žiadna iná realita. Navyše nám „darovala“ UEFA bod po remíze 0:0 v Zlatých Moravciach, kedy posledný duel s Nórskom nedohrali a napriek tomu, že zápas bol nedohratý (v 51.min. bol ukončený pre prietrž mračien a UEFA nepovažovala za potrebné zápas dohrať, resp. opakovať na druhý deň)

Reklama

Venujme sa však reprezentácii Slovenska na svetom šampionáte žien do 17 rokov v Jordánsku, kde v úlohe prvého asistenta rozhodcu A1 pôsobila medzinárodná futbalová rozhodkyňa Ing. Slavomíra MIŠKOVÁ (na snímke) z Košíc. Po návrate na Slovensko niekoľko dni potom už bola delegovaná na medzištátne priateľské futbalové stretnutie žien Slovensko – Česko (1:0), ktoré odohrali  v pondelok 24.októbra pod reflektormi v NT Poprad. Po jeho skončení sme sa o svetovom šampionáte žien v Jordánsku a účinkovaní našej futbalovej rozhodkyne dozvedeli oveľa viac, ktoré sme získali z rozhovoru so samotnou aktérkou MS v Jordánsku. Položili sme jej niekoľko zvedavých otázok, na ktoré pohotovo zareagovala a ihneď odpovedala.

 

Reklama

Kedy ste sa dozvedeli o nominácii na tento pre vás futbalový sviatok pôsobiť v úlohe asistenta hlavného rozhodcu a akú prípravu ste tomu venovali ?

Dozvedeli sme sa asi dva mesiace predtým ako sa začali MS žien do 17 rokov. Pred začiatkom šampionátu sme mali ešte týždeň predtým zraz skôr, kde sme absolvovali ešte fyzické testy, prebrali sme tam ešte aj video testy z pravidiel futbalu a ešte sme všetky rozhodkyne absolvovali spoločný seminár z futbalových pravidiel, kde sme sa ešte zjednotili, ako postupovať v istých vyskytnutých situáciách pri zmene futbalových pravidiel platných v rámci FIFA od 1.júla 2016.

 

Ako ste teda spokojná sama so sebou a ako hodnotili vaše výkony delegáti FIFA, ktorí boli nasadení na jednotlivé zápasy, ktoré ste na týchto MS absolvovali ?

Celkom som pôsobila ako asistentka rozhodcu A1 najskôr dva zápasy v skupinách Brazília – Nigéria. Druhý zápas bol Kanada – Venezuela a napokon tretí bol semifinálový zápas Kórea – Venezuela. Rozhodovanie bolo o niečo náročnejšie pri posudzovaní zákrokov juhoamerického a afrického futbalu, ktoré sa oveľa líšia od hry družstiev z Európskeho kontinentu. Futbalistky z Afriky sú fyzicky vyspelejšie, možno agresívnejšie a potom aj ich zákroky sa podobajú viac mužom…

Reklama

 

Počas pobytu sa iste aj vám prihodila zrejme nejaká zaujímavá veselá, možno smutná príhoda, na ktorú si budete dlho pamätať. Čo vás teda príjemne prekvapilo, prípadne zarmútilo?

Bola to zaujímavá udalosť, ktorá sa udiala v tom prvom stretnutí Brazília – Nigéria, keď v 6.minúte bol nariadený kop z rohu. Pritom ako malo dôjsť k realizácii zahrávania lopty do hry z rohového územia sme zostali prekvapení všetci, pretože chýbala rohová zástavka a tak sme museli okamžite hru prerušiť a organizátori tento nedostatok rýchlo doplnili, keď dodali novú zástavku a v hre sa mohlo pokračovať. 

 

Počas delegovania na jednotlivé spomínané tri stretnutia ste zrejme tvorili osvedčené trojice rozhodkýň. Zrejme ste mali partnerky z Európy?

Reklama

Hlavnou rozhodkyňou bola Oľga Zadinová z Českej republiky, ja som bola vždy prvou asistentou A1 a druhou asistentkou bola Katarína Wojs z Poľska. Takto sme pôsobili vo všetkých troch delegovaných stretnutiach. Spolupráca bola veľmi dobrá, aj hodnotenie delegáta – pozorovateľa rozhodcov FIFA boli tiež vysoko hodnotené, takže som spokojná s celkovým výkonom, aký sme ako trojica v každom zo spomenutých stretnutí podali…

 

Čo Vás teda bude ďalej motivovať v týchto medzinárodných zápasoch a aké sú ešte vaše ambície futbalovej rozhodkyne v úlohe asistentky a dočkáte sa v blízkej budúcnosti aj na mužskej prvoligovej listine medzi rozhodcami – mužmi, keď pomaly sa skončí aktívna činnosť Márie Súkeníkovej, ktorá v úlohe asistentky pôsobila na viacerých ME, MS a teraz dokonca v zápase o 3.miesto na LOH 2016 pred nedávnom v Rio de Janeiro?

Po návrate na Slovensko sa stretla s novým predsedom Komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu Mariánom Ružbarským, ktorý vyjadril spokojnosť a nádej, že možno v blízkej budúcnosti sa dostanem na nejaký ďalší šampionát v rámci UEFA, alebo FIFA, čo dúfam aj ja. Nevzdávam sa ešte s rozhodcovkou kariérou nekončím (sympatická futbalová rozhodkyňa z Košíc má iba 36 rokov – pozn.autora), pretože veková hranica je do 45 rokov, ale netuším, že budem dokonca tejto doby ešte fungovať, ale nejaké roky ešte áno…

 

Počas štyroch týždňov ste určite museli vynechať povinnosti mamičky a ako  ste dokázali zabezpečiť opateru 8-ročnej dcérky Mišky?

Vzorne sa všetci o Mišku staral jej otec, jeho rodičia, ale aj moja mamka. Našťastie to zvládli. Aj ja som bola denne s ňou v styku aspoň cez Skype na počítači, takže sme sa videli, počuli a mohli sme sa porozprávať, takže sa to všetko ľahšie k spokojnosti všetkých zvládlo.

Jozef  Cvajniga

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali