Do výstražného štrajku sa zapojí viac ako 93 percent pracovníkov súdov

Do výstražného štrajku sa zapojí viac ako 93 percent pracovníkov súdov

Bratislava 19. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván, Martin Baumann)

 

V Bratislave bude dnes protestné zhromaždenie

Do dnešného výstražného štrajku zamestnancov okresných a krajských súdov sa zapojí vyše 93 percent zamestnancov 63 okresných i krajských súdov na Slovensku, vrátane Špecializovaného trestného súdu. Potvrdil pre TASR predseda štrajkového výboru Filip Demo.

Reklama
Na snímke výstražný jednodňový štrajk zamestnancov súdov v Košiciach

Podľa Dema ministerstvo spravodlivosti sa počas štrajku, a teda počas neprítomnosti zamestnancov v práci, snaží zabezpečiť chod súdov, najmä tých, kde je hlásená 100-percentná účasť.

“Máme informácie, že ministerstvo spravodlivosti sa všemožne snaží zabezpečiť chod súdov aj za cenu, že do podateľne posadí sudcov, prípadne predsedov súdov. V prípade 15 súdov máme hlásenú 100-percentnú účasť, ak má byť zabezpečený chod súdov, nemá si kto iný sadnúť do podateľne,” reagoval pre TASR Demo.

Reklama

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami – zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície. V Bratislave bude dnes aj protestné zhromaždenie. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada i sudcovské združenia.

 

Na justičnom štrajku sa v Starej Ľubovni zúčastní 100 percent zamestnancov

Do justičného štrajku sa dnes zapoja aj všetky okresné súdy (OS) na Spiši. Šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo pre TASR uviedol, že 100-percentná účasť bude napríklad na OS v Starej Ľubovni, kde sa na štrajku zúčastní všetkých 30 zamestnancov.

“V Poprade je účasť 91-percentná, z 56 sa na štrajku zúčastní 51 pracovníkov súdu, o niečo vyššie číslo je to v Spišskej Novej Vsi, kde je nahlásená 98-percentná účasť a zo 60 zamestnancov sa na štrajku nezúčastní len jeden,” doplnil Demo. Podpriemerná účasť bude na OS v Kežmarku, kde sa na štrajku zúčastní 82 percent pracovníkov, teda 31 z 38.

Reklama

“Na Spiši účasť v podstate zodpovedá celoslovenskému priemeru, len Kežmarok je podpriemerný. Na Slovensku máme väčšinu súdov, kde je hlásená účasť viac ako 90 percent, na 15 súdoch sa na štrajku zúčastní 100 percent zamestnancov,” doplnil Demo s tým, že najnižšia účasť je hlásená z Krajského súdu v Banskej Bystrici, kde sa na štrajku zúčastní 58 percent pracovníkov.

Na súdoch, kde bude 100-percentná účasť zamestnancov na štrajku, sa do podateľne budú musieť posadiť sudcovia, prípadne predsedovia súdov.

 

09:58 Napriek justičnému štrajku bude 1400 pojednávaní

Zamestnanci slovenských súdov vstúpili do historicky prvého jednodňového výstražného štrajku. Všetkých 62 okresných a krajských súdov dnes bude fungovať v obmedzenom režime. Najnevyhnutnejšie činnosti sa bude snažiť zabezpečiť vedenie súdov a sudcovia, ktorých sa štrajk netýka.

Reklama

Účasť na štrajku potvrdilo vopred Odborovému zväzu justície 93,2 percenta súdnych úradníkov. Odborári upozornili, že štrajk môže súdy ochromiť. Vedenia súdov a minister spravodlivosti Tomáš Borec prisľúbili, že ostanú pre ľudí otvorené.

Presný termín štrajku oznámili justičné odbory z taktických dôvodov len tri dni vopred. Sudcovia tak majú aj na dnešný deň naplánovanú prácu a nezrušili veľa pojednávaní. “Podľa nášho portálu to vychádza na viac ako 1400 pojednávaní,” informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Situácia na jednotlivých súdoch sa pritom líši. Na Krajskom súde v Trnave nadnes nie napríklad vytýčené žiadne pojednávanie, informovala jeho hovorkyňa Katarína Pagáčová. Na okresných súdoch v jeho obvode odročili spolu 181 pojednávaní. Všetky pojednávania zrušil aj Krajský súd v Trenčíne, o čom informoval jeho hovorca Roman Tarabus.

Na Krajskom súde v Žiline je naplánovaných iba osem pojednávaní týkajúcich sa dôchodkového zabezpečenia, vysvetlil hovorca Jozef Michňa. Krajský súd v Nitre bude podľa hovorcu Mária Pivarčiho dnes fungovať v štrajkovom režime. Na košickom Krajskom súde rozhodnú o pojednávaniach vytýčených nadnes zákonní sudcovia, uviedla hovorkyňa Marcela Gálová.

Na súdoch by aj dnes mali byť otvorené podateľne. Niekde však budú prijímať iba osobne podané veci a elektronická podateľna fungovať nebude. Zabezpečené by tiež mali byť pohotovostné služby. Súdy by tak mali rozhodovať v krátkych lehotách o predbežných opatreniach, väzbe a ďalších záležitostiach, ktoré nestrpia odklad.

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami, pričom zlepšenie ich ekonomicko-sociálnej situácie je až na štvrtom mieste v poradí. O zvýšenie platov sa usilujú bezvýsledne už od roku 2012.

V prvých troch bodoch žiadajú navýšenie rozpočtu justície o štvrtinu, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov a prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec minulý týždeň oznámil, že sa jeho rokovania s ministrom financií posunuli a jeho “optimizmus sa predbežne napĺňa”. Po týždni však ministri nič konkrétne nepredstavili. Premiér Robert Fico sa v stredu (18.2.) na rokovaní vlády k štrajku nevyjadril. Odkázal na šéfa rezortu spravodlivosti.

Súdni úradníci ostanú v deň štrajku doma. Predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková informovala, že zhruba štyri stovky zamestnancov z celého Slovenska prídu do Bratislavy, kde sa k nim pridajú úradníci z bratislavských súdov. Na poludnie sa pred budovou ministerstva financií začne ich protest. Štrajkujúci zamestnanci odtiaľ budú pochodovať pred ministerstvo spravodlivosti.

 

Reklama

10:12 V obvode Krajského súdu v Trnave bude dnes odročených 181 pojednávaní

Na okresných súdoch v obvode Krajského súdu (KS) v Trnave bude dnes pre štrajk justičných pracovníkov odročených spolu 181 pojednávaní. Podľa hovorkyne Viktórie Pagáčovej bude činnosť súdov prebiehať len v nevyhnutnom rozsahu, zabezpečený bude chod podateľní a pohotovostné služby na občianskoprávnom úseku, pre úkony trestného konania a služby k vydávaniu súhlasov pre použitie informačno-technických prostriedkov.

Na KS v Trnave nebudú veľké zmeny, nakoľko na dnešný deň neboli vytýčené žiadne, ani trestné, ani civilné pojednávanie. “Na Okresnom súde (OS) v Trnave malo byť dnes 49 pojednávaní, z toho 20 trestných, 29 civilných. V prevažnej miere boli pre ne určené nové termíny na mesiac marec, v jednej väzobnej veci bolo pojednávanie preložené na budúci týždeň,” informovala dnes TASR Pagáčová.

Na OS v Piešťanoch bolo zrušených 33 civilných vecí u piatich sudcov. Trestné oddelenie nemá tento deň určený ako pojednávací, z toho dôvodu nebolo potrebné rušiť žiadne trestné pojednávania. Na OS v Senici je nadnes vytýčených sedem civilných pojednávaní, tieto budú odročené bez pojednávania.

Na OS v Skalici bolo vytýčených celkom 18 pojednávaní, všetko v civilných veciach. Pre štrajk na pracovisku nebude prítomná žiadna asistentka senátu.

Reklama

“Uvedené pojednávania sú vytýčené v troch senátoch, pričom jeden sudca, ktorý má štyri pojednávania, bude pojednávať. Ďalšia sudkyňa nebude vo všetkých šiestich pojednávaniach konať z dôvodu nedostatočných podmienok. Tretia sudkyňa má nadnes osem pojednávaní, v polovici z nich pojednávať bude,” uviedla Pagáčová.

Šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo z Okresného súdu v Galante pre TASR uviedol, že na KS v Trnave je v štrajku 69 zo 72 súdnych zamestnancov, na OS v Senici 38 zo 44 a v Skalici 31 z 35 justičných pracovníkov. Na OS v Galante štrajkuje 64 zo 67 a v Dunajskej Strede všetkých 53.

 

10:50 Na Okresného súdu v Považskej Bystrici sa nepojednáva, atmosféra je však pokojná

Do dnešného štrajku sa z Okresného súdu (OS) v Považskej Bystrice zapojilo všetkých 39 justičných zamestnancov. Všetky súdne pojednávania sú zrušené, situácia je však podľa predsedníčky OS Považská Bystrica Heleny Loduhovej pokojná.

Reklama

„Na našom súde mali dnes pojednávať štyri senáty. Štrajkujú všetky asistentky a súdne tajomníčky, takže sa nepojednáva. Väzobné veci vybavujú plynule sudcovia. Keďže sme nevedeli, kedy štrajk bude, neinformovali sme účastníkov pojednávaní. Mailom sme však upozornili advokátske kancelárie, aby dnes odovzdávali podania na pošte. Zabezpečiť činnosť podateľne nie je také jednoduché, ako sa tvrdilo,“ povedala pre TASR Loduhová, ktorá dnes pracovný čas strávi v podateľni okresného súdu.

Ako dodala, účastníci pojednávaní, ktorí dnes prišli na okresný súd, situáciu chápu. „Informácie o zrušení pojednávaní prijali úplne pokojne, reagujú slušne, nevyskytol sa ani jediný konflikt. Rovnako advokáti zobrali situáciu na vedomie,“ doplnila predsedníčka súdu s tým, že o neuskutočnení dnešných pojednávaní sa urobí záznam a určia sa nové termíny.

 

11:20 V Košiciach dnes pracujú v obmedzenom režime, časť pojednávaní zrušili

Na troch okresných súdoch a Krajskom súde v Košiciach dnes z dôvodu štrajku zamestnancov zrušili tretinu zo 109 pojednávaní v civilnom konaní. Z trestných konaní na okresných súdoch Košice I, Košice II a Košice okolie odročili všetkých 18 pojednávaní a verejných zasadnutí. Informovala o tom dnes novinárov hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Na snímke oznam o štrajku v podateľni Okresného súdu Košice I. Podateľňa bola v prevádzke

“Fungujú podateľne, sudcovia sú v práci a činnosť súdov je v nevyhnutnom rozsahu zabezpečená. Účasť zamestnancov košických súdov na štrajku je zhruba 96 percent,” uviedla Gálová. Počet zamestnancov košických súdov je 423. Pri pojednávaniach v civilných konaniach, ktoré neboli zrušené, sudcovia diktujú zápisnice do diktafónov, ich písomné vyhotovenia zabezpečia asistentky v piatok (20.2.).

Na Krajskom súde v Košiciach nebolo z dôvodu štrajku odročené žiadne zo 16 pojednávaní v civilnom konaní, z trestných konaní nebolo na dnes naplánované žiadne verejné zasadnutie. Na štrajku sa zúčastňuje vyše 96 percent zamestnancov krajského súdu, ktorý má 125 pracovníkov, informovala Gálová.

Reklama

Jedno z pojednávaní, ktoré sa malo dnes konať na Okresnom súde Košice II, bola kauza šikanovania rómskych detí na košickej policajnej stanici v marci 2009. K pojednávacej miestnosti však dnes nikto neprišiel, o odročení boli účastníci podľa hovorkyne vopred vyrozumení. Pojednávanie bude podľa plánu pokračovať v piatok (20.2.) ráno.

Štrajkujúci zamestnanci košických súdov ostali doma na neplatenom voľne, podateľne fungujú v núdzovom režime, od prichádzajúcich občanov však bez problémov prijímajú podania. Informačné centrá súdov sú zatvorené. Na chodbách súdov dnes vládne pokoj, dopoludnia čakalo na pojednávania len niekoľko ľudí. Jedným z nich bol muž, ktorý prišiel na rozvodové konanie. “O štrajku som nevedel, na dverách nie je žiadny oznam, dúfam, že som neprišiel zbytočne,” povedal. Sudkyňa napokon prišla a pojednávanie sa začalo.

Pri vstupe do budovy súdov na Štúrovej ulici je nalepený oznám o jednodňovom výstražnom štrajku Odborového zväzu justície spolu s jeho požiadavkami. Tie zahŕňajú zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície.

Štrajk sa netýka Ústavného súdu SR v Košiciach, ktorý funguje v riadnom režime, potvrdila TASR jeho hovorkyňa Anna Pančurová.

 

11:38 Do štrajku sa na Okresných súdov v Bratislave zapojilo asi 80 percent zamestnancov

Do výstražného štrajku zamestnancov súdov sa dnes na Okresných súdoch (OS) Bratislava I až V zapojilo približne 80 percent zamestnancov.

Reklama
Na snímke Okresný súd Bratislava I.

“Zapojenosť do štrajku je v Bratislave nižšia ako inde na Slovensku,” informoval TASR člen predsedníctva Odborového zväzu justície Pavol Uhrík s tým, že na piatich okresných bratislavských súdoch štrajkuje približne 80 percent zamestnancov.

Na KS v Bratislave však podľa Uhríka dnes do práce neprišlo až 96 percent zamestnancov. Na Okresnom súde v Pezinku štrajkujú všetci úradníci. “Do práce nastúpil iba riaditeľ správy súdu,” uviedol Uhrík.

Na snímke oznam o výstražnom štrajku

Dovedna teda na piatich OS v Bratislave, OS v Pezinku a Malackách a Krajskom súde v Bratislave pracuje spolu takmer 900 zamestnancov – v štátnej službe a vo výkone práce verejného záujmu. TASR informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. “Chod súdov v obvode KS v Bratislave je počas štrajku zamestnancov justície zabezpečený v nevyhnutnom rozsahu. Priebeh konkrétnych pojednávaní, prípadne ich zrušenie je plne v kompetencii zákonných sudcov a predsedov senátov,” povedal ďalej Adamčiak. Mnoho pojednávaní bolo zrušených vopred, niektoré sa však uskutočnili. Ich počet nie je známy, podľa informácií TASR sa však dnes pojednávalo veľmi málo. Chodby v bratislavskom Justičnom paláci v porovnaní s inými pracovnými dňami zívajú prázdnotou. Väčšinu návštevníkov Justičného paláca okrem ojedinelých stránok tvoria dnes novinári, ktorí monitorujú situáciu.

Na dnešný deň bolo napríklad na Okresnom súde Bratislava I naplánovaných 34 civilných pojednávaní a sedem trestných procesov. Na Krajskom súde v Bratislave bolo na dnešný deň naplánovaných deväť civilných pojednávaní a tri trestné. Ďalšie desiatky civilných pojednávaní boli naplánované na zvyšných štyroch okresných bratislavských súdoch.

Podateľňa Okresného súdu Bratislava I v Justičnom paláci je dnes verejnosti prístupná v stránkových hodinách. Na všetkých bratislavských súdoch na vchodových dverách visia oznamy o štrajku so štyrmi požiadavkami štrajkujúcich zamestnancov súdov. Na Justičnom paláci visí aj oznam predsedu bratislavského KS Ľuboša Sádovského, v ktorom sa okrem iného uvádza, že z “dôvodu štrajku nie je možné zabezpečiť prístup k súdu v štandardnom rozsahu”. Na Okresnom súde Bratislava I rovnako v Justičnom paláci je zároveň oznam, že dnes nie je otvorené pre verejnosť informačné centrum, informačné centrum obchodného registra, pokladňa a stránkové kancelárie Okresného súdu Bratislava I.

 

12:01 Na Okresného súdu v Prievidzi sa napriek štrajku pojednáva

Reklama

Do dnešného štrajku sa z Okresného súdu (OS) v Prievidzi zapojila väčšina justičných zamestnancov. “Pojednávania sa však konajú,” povedal pre TASR predseda prievidzského OS Robert Šorl s tým, že ide o civilné veci.

OS má podľa jeho predsedu na pojednávania zabezpečené asistentky, pomáha tam aj pracovníčka na absolventskej praxi. “Pojednávanie sa dá tiež nahrať,” poznamenal.

Ako uviedla pracovníčka podateľne, obyvatelia nosia spisy do podateľne priebežne, nikto sa však podľa jej slov nepozastavil nad tým, že je na súde málo ľudí. Pracovník justičnej stráže ozrejmil, že od rána nebolo potrebné rozhodovať o návrhu na vzatie do väzby či zatykači, ktoré majú skrátenú lehotu na vybavenie.

Do štrajku justičných zamestnancov sa podľa šéfa štrajkového výboru Filipa Dema zapojilo na OS v Prievidzi 62 zo 63 zamestnancov, na OS v Bánovciach nad Bebravou je účasť na štrajku 100-percentná, štrajkuje tam všetkých 24 zamestnancov, z OS v Partizánskom nahlásili výboru 27 štrajkujúcich z 28 pracovníkov.

 

12:30 Na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou sa dnes napriek štrajku pojednáva

Do jednodňového výstražného štrajku justičných zamestnancov sa dnes zapojila aj väčšina pracovníkov Okresného súdu (OS) vo Vranove nad Topľou. K zrušeniu naplánovaných pojednávaní tam však v súvislosti s prebiehajúcim štrajkom nedošlo.

Reklama

Predsedníčka OS vo Vranove nad Topľou Iveta Mihóková poverila počas dnešného dňa prijímaním osobných podaní doručených do podateľne riaditeľa správy Okresného súdu Juraja Tužáka.

Do justičného štrajku vo Vranove sa dnes zapojilo približne 98 percent pracovníkov súdu. Ide hlavne o asistentov, tajomníkov či vyšších štátnych úradníkov. Neštrajkujú niekoľkí sudcovia a riaditeľ správy súdu.

Na pôde OS vo Vranove majú dnes pojednávať o vyše 30 veciach štyria sudcovia. Ide o jedného sudcu, ktorý má v kompetencii trestné veci a troch občiansko-právnych sudcov.

Na súde sú počas dneška zároveň zabezpečené pohotovostné služby a rozhodovanie o predbežných opatreniach, nefunguje tam však informačné centrum, uvádza sa v aktuálnom oznámení vranovského OS.

 

12:32 O financovaní súdov rokujeme bez ohľadu na štrajk, rozhovory pokračujú

Ministerstvo financií (MF) SR bez ohľadu na štrajkové aktivity rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti. “Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažujeme za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch,” konštatuje v stanovisku k dnešnému štrajku zamestnancov justície tlačový odbor rezortu financií.

Reklama

 

12:34 V Lučenci a Revúcej sa do štrajku zapojili všetci justiční zamestnanci

Na okresných súdoch v Lučenci a Revúcej je účasť na justičnom štrajku 100-percentná. TASR to potvrdil šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo.

V týchto dvoch mestách sa tak do štrajku zapojili všetci justiční zamestnanci. “V Revúcej je to konkrétne 30 zamestnancov a v Lučenci sa takisto na štrajku zúčastňujú všetci, teda 55 zamestnancov,” uviedol Demo.

Podľa slov hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici Niny Spurnej je budova Okresného súdu Lučenec otvorená. “Je zabezpečené prevzatie podaní, ktoré účastníci alebo iné osoby budú chcieť osobne podať na okresnom súde, ale tieto nebudú zapísané do registra,” informovala hovorkyňa. Ako dodala, všetci budú vyrozumení o tom, že im bude prostredníctvom pošty následne zaslané potvrdenie o prijatí podania s pridelenou spisovou značkou. “Jedno pojednávanie by sa malo konať a taktiež je zabezpečené vykonávanie služieb,” uviedla ďalej Spurná. Informačné centrum okresného súdu je však podľa jej vyjadrenia dnes zatvorené.

Reklama

 

13:20 Zamestnanci Najvyššieho súdu sa na štrajku nezúčastňujú, pripli si červené stužky

Zamestnanci Najvyššieho súdu (NS) SR sa na dnešnom výstražnom štrajku pracovníkov súdov priamo nezúčastňujú, ale na znak podpory si mohli pripnúť na oblečenie červené stužky.

Na NS SR pracuje približne 200 ľudí, z toho je 121 úradníkov, ostatní sú sudcovia. Koľko z nich podporí dnes štrajk, nie je známe.

“Základná organizácia Odborového zväzu justície pri Najvyššom súde Slovenskej republiky sa 19. januára tohto roku na zvolanej členskej schôdzi dohodla, že zamestnanci Najvyššieho súdu SR sa priamo na štrajku nezúčastnia, nakoľko podmienky, ktoré boli doteraz prednesené ako dôvody štrajku, aj keď nepriamo, sa týkajú rozpočtovej kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR a NS SR je samostatná rozpočtová kapitola napojená na štátny rozpočet prostredníctvom Ministerstva financií SR. Zároveň sa odbory NS SR pripájajú k stanoviskám súdov a vyhlasujú, že platové ohodnotenie štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v rámci justície je nedostatočné a dlhodobo podhodnotené,” uviedol dnes pre TASR hovorca NS SR Matej Kereš.

 

13:22 Do štrajku na Okresnom súde v Žiari nad Hronom sa zapojili takmer všetci zamestnanci

Na Okresnom súde (OS) v Žiari nad Hronom sa do dnešného štrajku zapojilo 48 z celkového počtu 49 zamestnancov. Pre TASR to potvrdil šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo. Podľa informácií zo súdu sa dnes v Žiari nad Hronom pojednávalo, no niektoré pojednávania boli odročené.

Na snímke Okresný súd v Žiari nad Hronom. Foto: TASR-Jana Vodnáková

Hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici Nina Spurná v tejto súvislosti uviedla, že fungovanie KS v Banskej Bystrici a okresných súdov v obvode jeho pôsobnosti je v nevyhnutnom rozsahu zabezpečené. “Na všetkých súdoch je zabezpečený chod podateľne, služby a budú vykonávané tie procesné úkony, na ktoré sú stanovené krátke zákonné lehoty,” dodala s tým, že či prebehnú naplánované pojednávania, závisí od konkrétneho zákonného sudcu a od okolností, ktoré nastanú v prejednávanej veci a na konkrétnom súde.

 

13:25 Justiční zamestnanci nenastúpili do práce ani v Dunajskej Strede a Galante

V Dunajskej Strede štrajkuje dnes takmer všetkých 53 justičných zamestnancov. Podľa slov predsedníčky Okresného súdu (OS) Dunajská Streda Anny Móroczovej, tak ako na všetkých, aj tu funguje podateľňa, pracuje tiež riaditeľka správy súdu. „Keď nesedím v pojednávacej miestnosti, tak dvíham telefóny aj ja, podávam informácie tým, ktorí nevedia, že prebieha štrajk. Nebolo ich veľa, vybavila som asi šesť telefonátov,“ priblížila situáciu predsedníčka. Dodala, že sudcovia sú prítomní, niektorí aj pojednávajú. Zamestnanci nenastúpili do práce, okrem jednej asistentky, ktorá plní svoje povinnosti pri službukonajúcom sudcovi. “Asistentky, ktoré sú dnes neprítomné, svoju prácu budú musieť urobiť v nasledujúcich dňoch,” ozrejmila predsedníčka OS.

Móroczová očakáva od štrajku, že sa trochu zlepší finančná situácia administratívneho aparátu. „My sudcovia ich podporujeme, vieme, že sú určité nedostatky, ktoré treba napraviť,“ konštatovala.

Obyvatelia dunajskostredského okresu boli pravdepodobne dobre informovaní o justičnom štrajku. Počas 90 minút okrem jedného zvedavca sa nikto nepristavil a neprečítal si ani oznam na vchodových dverách.

„Na OS Dunajská Streda bolo na dnešný deň vytýčených 38 pojednávaní v občianskoprávnych veciach. Z týchto pojednávaní odročili 19. Jeden sudca, ktorý má 13 vytýčených vecí, bude pojednávať pomocou nahrávania. Text sa dodatočne prepíše do zápisnice. Veci, v ktorých súd rozhoduje rozsudkom bez nariadenia ústneho pojednávania, teda dôjde k verejnému vyhláseniu rozsudku, odročené nie sú,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu Trnava Viktória Pagáčová.

Reklama

Podľa šéfa štrajkového výboru justičných zamestnancov Filipa Dema na OS v Galante štrajkuje 64 zo 67 justičných zamestnancov. V Galante odročili 44 civilných pojednávaní.

 

13:28 Krajský súd v Trenčíne je poloprázdny, asistentky čaká v piatok dvojnásobok práce

Budova Krajského súdu (KS) v Trenčíne je dnes v súvislosti so štrajkom justičných zamestnancov takmer prázdna, okrem vedenia súdu neprišiel do práce nikto. TASR informovala riaditeľka správy súdu Alena Keňová.

Na snímke prázdne chodby na Krajskom súde v Trenčíne

„Museli sme prevziať aj úlohu v podateľni, aby občania neodišli naprázdno. Ale gro práce aj tak zostane pracovníčkam podateľne a zajtra budú o to viac musieť robiť, pretože musia urobiť prácu za dva dni,“ skonštatovala Keňová.

Na snímke riaditeľka správy súdu Alena Keňová sedí v podateľni počas jednodňového výstažného štrajku

Ako dodala, podporujú požiadavky, s ktorými prišiel Odborový zväz justície. „Situácia s rozpočtom je už naozaj napätá. Dochádza k takým stavom, že ozaj sa ťažko niečo nakupuje, aby bol súd materiálne a technicky vybavený. Náročnosť práce rastie, asistentkám stále pribúda robota, no plat zostáva stále na rovnakej úrovni,“ doplnila Keňová.

Do štrajku justičných zamestnancov sa podľa šéfa štrajkového výboru Filipa Dema zapojilo 58 z 59 justičných zamestnancov z KS v Trenčíne. Z 99 justičných zamestnancov Okresného súdu (OS) v Trenčíne sa do štrajku zapojilo 86. Na OS v Novom Meste nad Váhom sa zo 40 zamestnancov do štrajku nezapojil iba jediný a z OS v Považskej Bystrici dnes štrajkuje všetkých 39 justičných zamestnancov.

 

13:41 Na Okresnom súde v Banskej Bystrici si do podateľne sadol predseda súdu i sudkyňa

Do dnešného výstražného štrajku zamestnancov krajských a okresných súdov sa zapojili aj Krajský súd (KS) a Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici. Na okresnom súde si ráno do podateľne zasadol jeho predseda a potom ho vystriedala sudkyňa i riaditeľ správy súdu. Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa KS v Banskej Bystrici Nina Spurná.

Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, na banskobystrickom OS sa na štrajku z 95 justičných zamestnancov zúčastňuje 92 pracovníkov. KS v Banskej Bystrici má zo všetkých krajských súdov na Slovensku pravdepodobne najnižšiu účasť štrajkujúcich. Zo 100 zamestnancov je to 58.

Ako zhodnotila Spurná, na KS v súvislosti so štrajkom doteraz nerušili trestné a ani civilné pojednávania. Podľa Zoznamu pojednávaní na súdoch v SR, ktoré zverejňuje ministerstvo spravodlivosti, mal KS na dnes v pláne dve trestné veci – odvolania a 27 civilných.

Podľa rovnakého zoznamu na OS dnes nemali byť pojednávané žiadne trestné kauzy. V pláne mal 33 civilných vecí. Okrem troch pracovníkov sa do štrajku zapojili všetci justiční zamestnanci. Do podateľne si tak ráno zasadol predseda OS a potom ho vystriedala sudkyňa a riaditeľ správy súdu.

Na štrajku sa zúčastňujú i zamestnanci Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica. Na dverách súdu visí oznam, ktorý informuje o akcii, o požiadavkách justičných odborárov a zároveň žiada verejnosť o pochopenie. Dnešný megaproces so sýkorovcami však senát pojednával bez akéhokoľvek narušenia. Asistentka musela byť v práci, keďže má pohotovostnú službu.

 

Reklama

13:45 Na všetkých súdoch v Nitrianskom kraji sa do štrajku zapojilo 364 z 375 zamestnancov

Na Okresnom súde v Leviciach dnes boli odročené všetky pojednávania. Situácia na súde je však pokojná. Do výstražného štrajku sa zapojilo 53 z 54 justičných zamestnancov.

Šéf štrajkového výboru Filip Demo informoval, že do dnešného výstražného štrajku sa zapojili zamestnanci všetkých okresných súdov v Nitrianskom kraji. Na Okresnom súde (OS) v Nitre sa zo 101 zamestnancov zapojilo 96. Na OS Nové Zámky štrajkuje 60 zo 61 zamestnancov, na OS Topoľčany 38 z celkovo 41 zamestnancov súdu. Na OS Komárno sa do štrajku zapojilo 54 z 55 justičných zamestnancov. Krajský súd v Nitre nahlásil 100-percentnú účasť, do štrajku sa zapojilo všetkých 63 zamestnancov. „Väčšina zamestnancov zostala dnes doma, časť z nich sa zapája do protestného zhromaždenia v Bratislave,“ povedal Demo.

 

14:04 Na Krajskom súde v Nitre sa do štrajku zapojili všetci zamestnanci

Všetci zamestnanci Krajského súdu v Nitre sa zapojili do dnešného výstražného štrajku pracovníkov justície. Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, zo 63 pracovníkov súdu sa do protestnej akcie zapojili všetci. „Zapojilo sa teda 100 percent zamestnancov. Na Okresnom súde v Nitre štrajkuje 96 ľudí zo 101 pracovníkov. To znamená, že sa tu prakticky nepracuje, ak tam sú sudcovia, tak sú zrejme v podateľni, prípadne pojednávajú sami,“ uviedol Demo.

Obmedzený režim na nitrianskom krajskom súde potvrdil aj jeho podpredseda Roman Greguš. Pripomenul však, že činnosť podateľne je zabezpečená. „Takže podania sa prijímajú. Pokiaľ ide o pojednávania, tie boli tiež v obmedzenom režime. Kde sa mohlo, tam sa pojednávalo. Pokiaľ viem, tak rovnaká situácia je aj na okresnom súde. U nás na krajskom súde sa dnes pojednávala jedna vec, ostatné veci boli buď odročené, alebo sa nepojednávali. Na prieťahy v súdnom konaní to však určite nebude mať žiadny vplyv,“ uviedol Greguš.

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

 

14:05 V Bratislave demonštrujú za svoje požiadavky stovky zamestnancov súdov

Zruba päť stoviek zamestnancov súdov z celého Slovenska sa dnes zišlo na protestnom zhromaždení v Bratislave. Snažia sa tak upozorniť na ich situáciu a požiadavky, s ktorými vstúpili do dnešného jednodňového výstražného štrajku.

Protestné zhromaždenie začali zamestnanci súdov pred budovou ministerstva financií. Po tom, ako ich nikto z predstaviteľov ministerstva neprijal, vydali sa na pochod mestom, smerom k sídlu ministerstva spravodlivosti. Súdni úradníci majú v rukách množstvo transparentov. “Chceme žiť a nie živoriť!” je na jednom z nich.

“Vy všetci, ktorí ste prišli, ste hrdinovia, pretože prvýkrát v histórii samostatného Slovenska ste sa postavili zo svojich stoličiek a prišli ste bojovať za svoje práva a požiadavky,” povedal protestujúcim kolegom člen predsedníctva Odborového zväzu justície (OZJ) Filip Demo.

Ďalší odborový predák Pavel Uhrík prečítal svojim kolegom vyhlásenie OZJ k dnešnému štrajku. Odborári v ňom konštatujú, že už od roku 2011 sú v štrajkovej pohotovosti, ktorá nepriniesla konkrétny výsledok. “Napriek mnohým aktivitám Odborového zväzu justície ministerstvo spravodlivosti nerealizovalo ani jeden zo svojich sľubov,” prečítal Uhrík.

“Jednodňový štrajk je radikálnym krokom, ktorým chceme upozorniť na neudržateľný stav a vyzvať vládu, aby sa už skutočne začala zaoberať situáciou v justícii,” uviedol. Odborári sú presvedčení, že štrajk povedie k prijatiu rýchlych a účinných opatrení a nebude potrebné použiť ďalšie krajné prostriedky.

Reklama

“Nie je mysliteľné, aby ľudia, ktorí nesú takú veľkú zodpovednosť, robili za také mzdy, aké sú v súčasnosti v súdnictve,” vyhlásil pred zhromaždenými prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. “Asi nastala doba, aby sme svoje práva, svoje peniaze pýtali na ulici, pýtali štrajkom, nie normálnym rokovaním,” doplnil.

Demo pre médiá uviedol, že podľa ich informácií sa nakoniec do štrajku zapojilo ešte viac kolegov, ako avizovali. Odborári dopredu oznámili účasť 93,2 percenta zamestnancov súdov. Na 15 všeobecných súdoch je podľa informácií OZJ dnes účasť na štrajku 100-percentná.

Ministerstvo financií v reakcii na protest pod jeho oknami uviedlo, že o zabezpečení financovania rezortu spravodlivosti rokujú bez ohľadu na štrajkové aktivity. “Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažujeme za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch,” napísal tlačový odbor ministerstva financií.

 

14:10 Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku evidujú až 100-percentnú účasť na štrajku

Až 100-percentú účasť na dnešnom štrajku zamestnancov súdov evidujú odborári na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS). TASR to potvrdil člen predsedníctva Odborového zväzu justície Pavol Uhrík.

Z dôvodu výstražného boli na ŠTS zrušené na dnes naplánované dve mediálne známe pojednávania. Nepojednáva sa v kauze zločineckej skupiny východoslovenského bosa Róberta O. a spol. Nový termín procesu ešte nie je vytýčený. Zároveň bolo na dnes zrušené aj verejné zasadnutie, na ktorom sa mala schvaľovať dohoda o vine a treste s trojicou obvinených z ovplyvňovania futbalových zápasov – Michalom D., Ivanom H. a Marekom B. Zasadnutie je najnovšie naplánované na prvú polovicu marca.

Naopak, na ŠTS na pracovisku Banská Bystrica mal dnes pokračovať megaproces s obžalovaným bosom bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbertom L., alias Kýblom, a spol., ktorí sú obžalovaní z viacerých vrážd. Toto hlavné pojednávanie sa malo uskutočniť, keďže asistentka predsedu súdu mala pohotovosť a nemohla štrajkovať.

Do výstražného štrajku sa mala zapojiť väčšina zamestnancov ŠTS, približne 35 ľudí. Predseda ŠTS Oldřich Kozlík prijal opatrenia na zabezpečenie chodu súdu, čo znamená, že mala byť zabezpečená podateľňa a pohotovosť. Do práce nastúpili sudcovia a vedúci pracovníci, ktorým zákon štrajkovať neumožňuje.

 

14:12 Na Krajskom súde v Prešove štrajkuje 95 % zamestnancov

Aj súdy v meste Prešov dnes pracujú v obmedzenej prevádzke v súvislosti so štrajkom súdnych zamestnancov. Na Krajskom súde (KS) v Prešove je od rána pokoj, podateľňa funguje, no informačné centrum nie. Na vstupných dverách na krajský i na okresný súd v meste visí upozornenie, že zamestnanci týchto inštitúcií sú dnes v jednodňovom výstražnom štrajku. Verejnosť prosia prostredníctvom tohto letáku o pochopenie i podporu.

Na snímke podateľňa v budove Okresného súdu v Prešove. Foto: TASR – Milan Kapusta

„Vedenie KS v Prešove, ako aj okresné súdy v jeho obvode, rovnako ako Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky vyjadrilo podporu legitímnym požiadavkám štrajku. Vedenie krajského súdu a tiež jednotlivých súdov v jeho obvode zabezpečilo, aby fungovali podateľne s tým, že sudcovia zabezpečia služby v trestných a civilných veciach. Do štrajku je zapojených približne 95 % zamestnancov KS v Prešove. Doposiaľ boli zrušené dva termíny verejných zasadnutí v trestných veciach, o čom súd účastníkov upovedomil a v civilných veciach zatiaľ nemám vedomosť o rušení termínov,“ povedal dnes pre TASR hovorca KS v Prešove Michal Drimák.

Pracovníci justičnej stráže na KS v Prešove potvrdili, že do podateľne od rána chodí málo ľudí, no tí, ktorí prišli, boli priebežne vybavení. Na súde sa podľa ich slov dnes dokonca uskutočnilo aj niekoľko súdnych konaní a jedno výberové konanie.

Na Okresnom súde (OS) v Prešove je od rána čulý ruch aj napriek tomu, že na dverách je oznam o štrajku. V podateľni dnes vybavuje stránky riaditeľ správy súdu Jozef Rákoci. Ten pre TASR uviedol, že dopoludnia vybavili približne 30 až 40 požiadaviek, asi polovica z ľudí netušila, že dnes prebieha štrajk zamestnancov.

Pracovný čas v podateľni je ako v bežný štvrtok od 8.00 do 16.00 h, dnes však funguje iba preberanie listín, žiadne potvrdenia sa nevydávajú vzhľadom na to, že nie je v prevádzke počítač a na mieste nie sú odborné pracovníčky. Dopoludnia zaznamenali jeden prípad, kedy občan prešiel pre informácie a podanie asi 100 kilometrov a na podateľni OS mu dnes nevedeli poradiť. Inak sú podľa Rákociho ľudia zhovievaví.

 

15:41 Na okresnom súde v Poprade sa z celkového počtu 60 zamestnancov zapojilo do štrajku 54

Dnešný deň na Okresnom súde (OS) v Poprade prebehol pokojne, a to aj napriek tomu, že väčšina jeho zamestnancov sa zúčastnila na justičnom štrajku. “Konkrétne, zo 60 zamestnancov štátnej a verejnej správy sa zúčastnilo 54 pracovníkov, takže účasť bola cca 90-percentná,” uviedla riaditeľka správy OS v Poprade Ľudmila Kalatová.

Pre štrajk bolo odročených desať súdnych pojednávaní, nebolo však nutné preložiť všetky. “Konali sa asi štyri pojednávania, bola zabezpečená pohotovosť na trestnom úseku, tam konanie prebiehalo,” dodala Kalatová. Podateľňa fungovala v obmedzenom režime, na OS sa so sťažnosťami pre zrušené konania nestretli a ohlasy prichádzajúcich ľudí boli podľa Kalatovej prevažne pozitívne.

“Môžem povedať, že vedenie Okresného súdu v Poprade aj sudcovia popradského OS v zastúpení sudcovskej rady vyjadrujú podporu požiadavkám štrajkujúcich,” zdôraznila Kalatová. Verejnosť bola podľa nej poučená o možnosti podať svoje písomné podania prostredníctvom pošty a o svojich právach pri plynutí lehoty na podanie.

 

 

15:59 V Rimavskej Sobote sa do štrajku zapojilo 56 z 57 zamestnancov

Do justičného štrajku sa na Okresnom súde v Rimavskej Sobote zapojili takmer všetci justiční zamestnanci a všetky pojednávania boli odročené. Ako TASR informoval šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo, na rimavskosobotskom súde štrajkuje 56 z celkového počtu 57 justičných zamestnancov.

„Všetky pojednávania na Okresnom súde v Rimavskej Sobote boli odročené. Dôvodmi boli neúčasť účastníkov konania, nezabezpečenie listinných dôkazov a neprítomnosť zapisovateľa,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Ako dodala, na súde funguje podateľňa, ale informačné centrum je zavreté.

Účasť zamestnancov rimavskosobotského okresného súdu na štrajku pre TASR potvrdila aj predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. „Bude tam vedenie, riaditeľka správy súdu, predseda súdu a sudcovia. Časť zamestnancov sa zúčastní protestného zhromaždenia v Bratislave,“ informovala. Podľa jej slov sa do štrajku zapoja vyšší súdni úradníci, súdni tajomníci, súdni pracovníci, asistenti, pracovníci správy súdov, podateľní a infocentier, informatici a tiež mediační a probační úradníci.

Oznam o konaní štrajku visí aj priamo na vchodových dverách Okresného súdu v Rimavskej Sobote. V priestoroch súdnej budovy vládne pokoj a chodby sú takmer prázdne. Jedným z mála návštevníkov bol asi 30-ročný muž, ktorý podľa vlastných slov potreboval na súd doručiť nejaké dokumenty. „O štrajku som nevedel, ale potreboval som ísť len do podateľne, takže som našťastie vybavil všetko, čo som potreboval,“ povedal pre TASR.

 

16:50 V Žilinskom kraji štrajkovali takmer všetci justiční zamestnanci

Reklama

V Žilinskom kraji sa na dnešnom výstražnom štrajku zúčastnila drvivá väčšina justičných zamestnancov krajského a siedmich okresných súdov, konkrétne 419 z celkového počtu 438. TASR o tom informoval predseda celoslovenského štrajkového výboru Filip Demo.

Na snímke prázdnapojednávacia sieň v budove Krajského súdu v Prešove

Na Krajskom súde v Žiline sa do štrajku nezapojili iba traja zo 69 justičných zamestnancov. Na žilinskom okresnom súde sa zapojilo do štrajku všetkých 118. Obdobná situácia bola aj na Okresnom súde v Čadci, kde štrajkovali všetci 44 zamestnanci.

Pomerne najmenej zúčastnených bolo v Martine, presne 51 zo 60. Na Orave štrajkovali až na jedného všetci 36 justiční zamestnanci súdu v Námestove a 29 z 32 v Dolnom Kubíne. Na Liptove neštrajkovali iba dvaja spomedzi 36 zamestnancov ružomberského okresného súdu a iba jediný zo 43 zamestnancov súdu v Liptovskom Mikuláši.

 

17:30 Štrajkujúci dali ministrovi spravodlivosti čas na splnenie ich požiadaviek

Ultimátom pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa skončil dnešný jednodňový výstražný štrajk zamestnancov súdov aj ich protestné zhromaždenie v Bratislave. Predstavitelia Odborového zväzu justície (OZJ) dali Borecovi, ktorý ich dnes prijal, čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek. V opačnom prípade hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.

„K tomuto dátumu chceme vedieť, kedy a o koľko bude rozpočet zvýšený,“ informoval člen predsedníctva OZJ Pavol Uhrík zamestnancov protestujúcich pred budovou ministerstva o výsledku rokovaní. „V prípade, že nebudeme vedieť výšku, pokračujeme ďalej, ale už v časovo neobmedzenom štrajku,“ oznámil Uhrík za súhlasného aplauzu protestujúcich.

Odboroví predáci sa od šéfa rezortu spravodlivosti dozvedeli, že podporuje ich požiadavky, nesúhlasí však s krajnou formou, ktorou ich presadzujú. Borec dnes zopakoval, že jeho rokovania s ministrom financií sú na dobrej ceste.

Štrajkujúci justiční zamestnanci, ktorých sa v hlavnom meste zišlo niekoľko stoviek, museli na ministra čakať. Pred budovu ministerstva totiž dorazili skôr, ako pôvodne oznámili. Borec sa dnes zúčastnil rokovania ústavnoprávneho výboru v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach.

Pred protestným zhromaždením nevystúpil, rokoval s predstaviteľmi OZJ. „Keby som mal niečo potešujúcejšie, tak by som im to aj rád prišiel osobne povedať, ale nevidel som v tomto nejakú pridanú hodnotu,“ zdôvodnil, prečo sa vonku neukázal. „Ja si myslím, že keď budem mať konkrétne výsledky rokovaní už s ministrom financií, rád im ich odprezentujem osobne,“ doplnil.

Borec vysvetlil, že so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) bol naposledy včera. Časovo neobmedzeného štrajku sa neobáva. Predpokladá totiž, že k dohode s Kažimírom do apríla dospeje. „Viaceré čiastkové veci už sme si povedali akým spôsobom budeme riešiť a zostávajú ešte otázky, odkiaľ sa tieto prostriedky zoberú.“

Odborári požadujú zvýšenie 300-miliónového rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu, teda o 75 miliónov eur. To je podľa ministra spravodlivosti nereálne. Potvrdil však, že by malo dôjsť aj k úprave platov zamestnancov súdov. „Nepovedali síce, že čo by presne chceli, ale ja som presvedčený, že aj v tejto téme sa pohneme ďalej,“ prisľúbil.

Odborári po rokovaní tvrdili, že sa dozvedeli o tom, že šéf ich rezortu má plnú podporu premiéra Roberta Fica a vlády. „Nepovedal som im, že máme podporu,“ vyvrátil tieto slová Borec. „Hovoril som o tomto aj s premiérom a premiér to považuje za tému, ktorú chce aj on nejakým spôsobom sledovať,“ vysvetlil minister spravodlivosti.

Dnešného výstražného štrajku sa podľa OZJ zúčastnilo viac ako 93 percent zamestnancov 62 všeobecných súdov. K protestu sa pripojili aj úradníci Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Štrajkujúci majú štyri požiadavky. Žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

 

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali