Dnes je 101. výročie narodenia Jána Pavla II.

Dnes je 101. výročie narodenia Jána Pavla II.

Poľsko 18. mája 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Massimo Sambucetti, Files)

 

Dnes, 18. mája, si pripomíname 101. výročie narodenia Karola Wojtyłu a od 16. októbra 1978 – pápeža Jána Pavla II. Krátko po jeho smrti bol vyhlásený za blahoslaveného a potom za svätého. Karol Wojtyła sa narodil 18. mája 1920 v malopoľskom meste Wadowice neďaleko Krakova ako posledné z troch detí Karola a Emílie Kaczorowskej. Karol Wojtyła sa narodil v dome Žida Chaima Bałamutha. O dom sa starala matka budúceho pápeža Emilia (rodená Kaczorowska), ktorá si privyrábala ako krajčírka. Otec Karol Wojtyła slúžil vo vojsku cisára Františka Józefa a po obnovení samostatnosti Poľska v roku 1918 sa stal úradníkom vo Wadowiciach ako dôstojník miestneho 12. pešieho pluku

Ján Pavol II
Na snímke Ján Pavol II.

Karol stratil všetkých svojich príbuzných veľmi skoro. Nemal ani 9 rokov, keď zomrela jeho matka Emila (mala iba 45 rokov). O tri roky zomrel jeho o 14 rokov starší brat Edmund, lekár, ktorý po štúdiu na Jagellonskej univerzite pracoval v nemocnici v Bielsko-Bialej a dostal od pacienta šarlach. Otec (Karol Wojtyła) zomrel, keď mal budúci pápež 20 rokov. Karol mal tiež sestru Oľgu, ktorá zomrela krátko po jej narodení v roku 1916.

Reklama

Po smrti matky a staršieho brata zostal iba otec a syn. Svedkovia tých rokov Loleka (ako ho volali) pripomínajú ich veľké puto a láskyplnú starostlivosť Karola staršieho.

V roku 1938 začal budúci pápež študovať na Jagelonskej univerzite v Krakove, prerušenú druhou svetovou vojnou, počas ktorej profesionálne pracoval v závode Solvay, a nakoniec sa začal vzdelávať v podzemnom seminári umiestnenom v miestnostiach arcibiskupa Adama Stefana Sapiehu v arcibiskupskom paláci. Za kňaza bol vysvätený 1. novembra 1946 v katedrále vo Waweli a krátko nato odišiel na ďalšie štúdium do Ríma.

Reklama

Po návrate do krajiny v roku 1948 bol pol roka vikárom na vidieckej farnosti v Niegowići, potom obdobnú „funkciu“ zastával v krakovskom kostole sv. Floriána a potom sa usadil na ul. Kanonicza, kde pripravoval svoju habilitačnú prácu. Celé toto obdobie, vrátane vojny, sa živo zaujímal o literatúru a divadlo. Keď pôsobil v Krakove ako kňaz, venoval veľkú pozornosť študentom, o ktorých sa osobitne staral.

 

Za biskupa a neskôr aj kardinála bol menovaný Pavlom VI.

Od roku 1954 pracoval ako profesor na Katolíckej univerzite v Lubline. Za pomocného biskupa v Krakovskej arcidiecéze bol vymenovaný 4. júla 1958. Menovanie ho zastihlo na  splavu v Mazursku so skupinou študentov tejto univerzity. Vysvätený bol 28. septembra. Svätiteľom bol arcibiskup Eugeniusz Baziak. Keď tento zomrel 15. júna 1962 vo Varšave, krakovská kapitula si vybrala za biskupa Wojtylu. Toto rozhodnutie potvrdil Pavol VI., ktorý oficiálne menoval takmer 44-ročného hierarchu za metropolitného arcibiskupa v Krakove 13. januára 1964. Ten istý pápež ho 26. júna 1967 vymenoval do kardinálskeho kolégia.

Ako pastier sa kardinál Wojtyła veľmi zaujímal o svoju arcidiecézu, navštevoval farnosti, zvolal synodu a to bez toho, aby prestal pôsobiť ako profesor na Katolíckej univerzite v Lubline. Aktívne sa tiež zúčastňoval všetkých zasadnutí Druhého vatikánskeho koncilu.

Po návrate z koncilu venoval značnú časť svojich výstupov propagácii jej ducha a posolstva. Predovšetkým sa však snažil vštepiť ducha koncilovej obnovy cirkvi v Poľsku. Zvolal dve synody: v roku 1972 synodu Krakovskej arcidiecézy a o rok neskôr synodu krakovskej metropoly. Počas svojej návštevy vlasti v rokoch 1979 a 1983 ich obe uzavrel ako pápeža.

Reklama

 

Prvý poľský a slovanský pápež

16. októbra 1978 sa počas konkláve v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne zhromaždilo 111 kardinálov, za pápeža zvolili 58 ročného krakovského arcibiskupa, ktorý sa stal 264. rímskym biskupom. Bol prvým netalianom v tomto úrade od roku 1523 a prvým Poliakom a Slovanom. Jeho pontifikát bol najdlhší v 20. storočí a tretí v histórii (vrátane svätého Petra, ktorého roky vládnutia v Cirkvi nie sú presne známe).

Zároveň bol pontifikát Jána Pavla II. rekordným v mnohých aspektoch. Z hľadiska počtu zahraničných ciest – 104 a navštívených krajín – 129, najazdených kilometrov – takmer 1,3 milióna, blahorečenia – 148 a kanonizácie – 51 a počas nich bolo vyhlásená 1343 blahoslavených a 482 svätých.

Ján Pavol II. vydal 14 encyklík. Prvú s názvom „Redemptor hominis“ podpísal pápež Wojtyła 4. marca 1979; poslednú „Ecclesia de Eucharistia“ – 17. apríla 2003.

Jedným z najslávnejších dokumentov pontifikátu bola jedenásta encyklika „Evangelium vitae“ (Evanjelium života) z 25. marca 1995. Je vrcholným výsledkom pápežovej vízie lásky, manželstva, rodiny a predovšetkým hodnoty a nedotknuteľnosti ľudského života “od počatia po prirodzenú smrť.

Reklama

 

Svetové dni mládeže

Jednou z mnohých priekopníckych myšlienok Jána Pavla II. boli Svetové dni mládeže, ktoré sa mali stať jedným z fenoménov celého pontifikátu. Programovým dokumentom, v ktorom pápež ohlásil túto iniciatívu, bol „Apoštolský list mladým ľuďom celého sveta“ vydaný 31. marca 1985.

Bol prvým pápežom v histórii, ktorý hovoril otvorene a priateľsky o stúpencoch iných náboženstiev. Bol tiež prvým pápežom, ktorý prekročil prah synagógy – v Ríme 13. apríla 1986. 27. októbra 1986 sa v Assisi uskutočnilo medzináboženské modlitebné stretnutie. Na pozvanie Jána Pavla II. do mesta sv Františka prišlo 47 delegácií zastupujúcich kresťanské vyznania a zástupcovia ďalších 13 náboženstiev sa prišli modliť za mier.

 

Urýchlený proces blahorečenia

Už 13. mája 2005 bolo oznámené rozhodnutie nového pápeža, Benedikta XVI., odchýliť sa od päťročného obdobia vyžadovaného cirkevnými predpismi od smrti danej osoby v prípade Jána Pavla II. a začať jeho proces blahorečenia. Tempo, ktorým sa začal proces blahorečenia, ako aj jeho trvanie – necelé dva roky po jeho otvorení – sú v našej dobe absolútne jedinečné. 1. mája 2011 bol Ján Pavol II. blahorečený a 27. apríla 2014 vyhlásený za svätého.

V liste pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Pavla II. emeritný pápež Benedikt XVI. napísal o svojom predchodcovi: „V Jánovi Pavlovi II. sme všetci videli Božiu moc a dobrotu. V čase, keď Cirkev znova trpí tlakom zla, je to pre nás znakom nádeje a povzbudenia.“

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali