Demokratický stalinizmus a rasista Churchill? Toto prepisovanie dejín prichádza z vysokých škôl, hovorí Pikora

Demokratický stalinizmus a rasista Churchill? Toto prepisovanie dejín prichádza z vysokých škôl, hovorí Pikora

Praha 25. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Ekonóm Vladimír Pikora vo svojom komentári pre Reflex uvažuje nad problematikou súčasnej relativizácie pravdy. Pozastavuje sa totiž na tým, ako niekdajšie samozrejmosti teraz spoločnosť spochybňuje. Má na to však vysvetlenie – vec sa vykladá v súlade s tým, kto je pri moci, zatiaľ čo univerzita potom prispieva k legitimizácii tohto dominantného spôsobu uvažovania

Na snímke Vladimír Pikora

Ako upozorňuje Pikora, možno dnes pomerne často počuť frázu, že nás v roku 1939 nenapadli Nemci, ale nacisti. Podľa ekonóma ide v tomto prípade o typický jav, keď sa vec vykladá tak, ako sa to hodí tým, ktorí teraz vládnu v spoločnosti.

Reklama

“Najskôr som si myslel, že tak dejiny niektorí interpretujú preto, že sa jednoducho nehodí, aby niekto tvrdil, že nás v roku 1939 napadol dnešný motor európskej integrácie. Podobne ako sa režimu pred rokom 1989 nehodilo v škole hovoriť, že nás v roku 1968 obsadili spojenci z Varšavskej zmluvy,” všimol si Pikora.

Pokračoval potom tým, že cieľom argumentu o nenápadaní Nemcov je pravdepodobne poukázať na to, že nemôžeme použiť kolektívnu vinu, keďže všetci Nemci neboli nacisti a mnohí z nich bojovala len kvôli tomu, že to bolo nariadené politikmi.

Reklama

Pikora ale upozorňuje, že to je v skutočnosti realita úplne každej vojny.

“Nenašiel sa snáď v rakúsko-uhorskej armáde Čech, ktorému sa priečilo zabíjať Srbov či Talianov? V každej neprofesionálnej armáde je niekto, kto nechce, ale musí bojovať. Ak by som prijal tento argument, nemohol by som hovoriť o žiadnej národnej armáde. Rakúsko-Uhorsko by potom nebolo ani vo vojne, vo vojne bol len cisár. A tie pomníčky padlých v každej dedine? Tam je kto? Nie je to pohŕdanie padlými, ktorí sa už brániť nemôžu?” pýta sa ekonóm.

Dodáva tak, že prijatie tohto moderného relativizujúceho argumentu by sa teda malo vzťahovať aj na ďalšie problematické otázky, ktoré sa týkajú napríklad toho, či nás v roku 1945 Rusi (Sovieti) neoslobodili, ale naopak dobyli a zabrali.

“Tak kto nás obsadil v roku 1968, ak nemôžem hovoriť o Rusoch, Sovietoch ani ďalších? Komunisti? Spriatelené armády? Chudáci, ktorí museli, pretože dostali rozkaz? Rád by som to pochopil. Ako to dnešní progresivisti myslia? Alebo táto interpretácia platí len pre našich nových bratov na večné časy v rámci EÚ? “Pýta sa Pikora s tým, že podobná relativizácia bude viesť len k cenzurovaniu a zákazu vyučovania nepohodlných častí dejín.

Myslí si tak, že to dokonca dnes nemusí byť ľahké nielen pre učiteľov dejepisu, ale aj biológie.

Reklama

“Učitelia biológie to asi tiež nemajú ľahké, keď vysvetľujú rozdiel medzi 33. a 34. pohlavím. To, čo sme vždy považovali za jasnú pravdu danú fyzikou či biológiou, o ktorej sa nediskutuje, teraz spoločnosť spochybňuje. Otec nie je muž a matka nie je žena. Dôchodca už nie je zrelý voliť, zatiaľ čo dieťa áno,” čuduje sa Pikora.

 

Vzdelávanie budúcich generácií

Zdá sa mu dokonca, že toto prepisovanie a relativizovanie dejín prichádza hlavne z vysokých škôl.

“Vidíme to po celom svete. Niekde dávajú dole obrazy belochov, niekde tvrdia, že Churchill bol rasista, hoci vyhral vojnu nad najväčším rasistom v dejinách, inde tvrdia, že stalinizmus mal demokratické prvky. Áno, to tvrdí dekan jednej z pražských fakúlt. Do médií k tomu hrdo vykrikuje, že je postmarxista,” poznamenáva Pikora.

Reklama

Nerozumie však, prečo táto nálepka má vôbec pozitívnu konotáciu, keď marxizmus s najväčšou pravdepodobnosťou vyprodukoval v minulom storočí viac obetí než fašizmus.

“Keby vyhlasoval, že je napríklad postfašista, tiež by boli všetci pokojní, alebo sme si už tak zvykli na vzchopenie ľavicových extrémistov, že nám to pripadá úplne normálne? A je normálne, že ľudia s takými názormi vzdelávajú budúce generácie? Koho asi budú voliť absolventi týchto škôl platených z našich daní? Stranu českých marxistov? Vážne chcem zo svojich daní platiť niekomu také prínosné vzdelanie?” zaujíma sa ekonóm.

Pre Pikoru tak nie je veľmi pochopiteľné, ako je vôbec možné, aby sa vo verejnom priestore seriózne diskutovalo o tom, či bol stalinizmus demokratický.

 

Všetko je relatívna

Všíma si ale aj to, že sa tak neprepíšu len dejiny, ale dokonca aj všetky zdroje informácií. Odkazuje v tejto súvislosti na knihu Obchodníci so strachom Vítězslava Kremlíka.

“Ten opisuje, ako aktivisti prepísali tisíce odkazov Wikipédie, čím sa stali administrátormi encyklopédie a vybájil si svoju novú realitu, ktorú následne preberali ďalší a ďalší. A tisíckrát omieľaná lož sa mala stať pravdou …” poznamenáva Pikora.

Ekonóm tak dochádza k záveru, že všetko je dnes relatívne a už sa ničomu nedá veriť.

“Takže sa potom nikto nemôže čudovať, že vojnu vyhral úplne niekto iný, než sa kedysi učilo v škole. Celý život sa tak musíte učiť hovoriť to, čo je práve pravdou. A ja to robiť nehodlám,” uzavrel celú vec český ekonóm Vladimír Pikora.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali