V Dauhe v akcii aj šesť Slovákov, medailovým ašpirantom olympijský šampión v chôdzi Tóth

V Dauhe v akcii aj šesť Slovákov, medailovým ašpirantom olympijský šampión v chôdzi Tóth

Bratislava 26. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Dve umiestnenia v prvej dvanástke konečného poradia, to je základný cieľ malej slovenskej výpravy na 17. atletických majstrovstvách sveta v Dauhe, ktoré sa začnú v piatok 27. septembra a potrvajú do budúcej nedele 6. októbra 2019. V katarskej metropole sa predstaví dovedna šesť slovenských reprezentantov, dvaja muži a štyri ženy

Na snímke sprava slovenský reprezentant v chôdzi Matej Tóth a slovenská reprezentantka v chôdzi Mária Katerinka Czaková pred odchodom na majstrovstvá sveta v katarskej Dauhe

Predstavitelia SAZ dúfali, že na svetový šampionát pocestuje početnejšia výprava, ale napokon sa museli uspokojiť so šesticou športovcov. Ďalší z limitárov Tibor Sahajda uprednostnil pred štartom v náročných klimatických podmienkach v Dauhe účasť na MMM v Košiciach (zároveň slovenský šampionát v maratóne), kde sa pokúsi zabojovať o účasť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

Reklama

“Nižší počet našich atlétov v Dauhe nejde na vrub poklesu kvality, ale predovšetkým sprísnenia nominačných kritérií zo strany IAAF. Ak získame dve umiestenia v prvej dvanástke, budem spokojný. Pred dvoma rokmi v Londýne sme nemali ani jedno. Existuje však aj šanca na medailu, najvážnejší adept je Maťo Tóth v chôdzi na 50 km, ktorá však bude extrémne náročná. Pôjde sa v noci, do cieľa prídu najlepší ráno okolo štvrť na štyri. Na štarte má byť podľa predpovede počasia až 32 stupňov Celzia, na konci pretekov len o stupeň menej a chodcov čaká aj vysoká, takmer 80-percentná vlhkosť vzduchu. Nik nevie, ako toto všetko ovplyvní pretekárov,” vyjadril sa šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš.

Lídrom a hlavným adeptom na popredné umiestnenie je chodec Matej Tóth. Úradujúci olympijský šampión z brazílskeho Ria de Janeiro sa vracia do súťažného diania po takmer 14-mesačnej pauze. Po zotavení sa zo zranenia stehenného svalu absolvoval vydarenú prípravu a podľa vlastných slov je pripravený v pretekoch na 50 km atakovať najvyššie méty. “Asi nikto nečaká a ani ja sám, že by som na MS išiel s inými cieľmi ako najvyššími. Budem sa snažiť naplniť tieto ambície a skončiť čo najlepšie. Verím, že som natoľko pripravený, aby som reálne mohol bojovať o medailu. Každý očakáva, že by nejaká mohla byť, ale jedným dychom dodávam, že tamojšie podmienky si vyžadujú veľký rešpekt a pokoru. Závisieť bude aj od toho, aký deň chytím, ako moje telo zareaguje na náročné a špecifické podmienky,” povedal ešte pred cestou na aklimatizačné sústredenie na Cypre Tóth, ktorý sa pokúsi nadviazať na svoj premiérový svetový titul z Pekingu 2015.

Reklama

Adeptkou na umiestnenie v prvej desiatke by mohla byť aj ďalšia zverenka trénera Mateja Spišiaka – chodkyňa Mária Katerinka Czaková. “Keby sa jej to podarilo, bolo by to super. V Dauhe sa však môže udiať všeličo, môže z toho byť oveľa lepšie i horšie umiestnenie. Až na trati počas pretekov uvidíme, čo nám dovolí organizmus,” uviedol Spišiak.

Najvyššie ambície majú chodci, ale o finále by radi zabojovali aj kladivári Marcel Lomnický a Martina Hrašnová. Najskúsenejšou z kvarteta žien vo výprave je práve 36-ročná zverenka Rudolfa Lukáča. “Forma mi ide podľa plánu nahor, zdravotne som v poriadku a to je dôležité. Na tréningoch som hádzala nad 70 metrov a verím, že také výkony predvediem aj v Dauhe. Cieľ byť do 12. miesta je možno trochu odvážny, ale bola by som sklamaná, keby som sa tam nedostala. Chcem o to zabojovať,” poznamenala Hrašnová, ktorú čaká už šiesty svetový šampionát.

Vo výprave sú dve debutantky. Okrem prekážkarky Stanislavy Škvarkovej (Lajčákovej) zažije premiéru na podujatí tohto rangu aj 19-ročná osemstovkárka Gabriela Gajanová. “Veľmi sa teším na moje prvé majstrovstvá sveta. Chcem si to užiť a nazbierať cenné skúsenosti,” uviedla Gajanová.

Budú to špecifické majstrovstvá sveta nielen svojím neskorým termínom, ale predovšetkým klimatickými podmienkami. Atléti sa musia pripraviť na extrémne podmienky, najmä vo vytrvalostných disciplínach môže byť horúce počasie a vysoká vlhkosť veľkým problémom. “Šampionát sa uskutoční v netypickom termíne na nie celkom atletickom mieste. Atlétov, najmä chodcov a maratóncov, čakajú mimoriadne náročné podmienky – veľká horúčava a súťaže v nočných a skorých ranných hodinách. Verím však, že aj náš malý, ale skúsený tím, sa s nástrahami v Dauhe vyrovná a budeme úspešní,” citoval web atletika.sk slová prezidenta SAZ Petra Korčoka, ktorý si praje zisk cenného kovu. “Samozrejme, skvelá by bola medaila. Matej Tóth, hoci už je na sklonku kariéry, je bývalý majster sveta a úradujúci olympijský víťaz, takže by o ňu mal zabojovať.”

Slovenskí atléti pricestujú do dejiska šampionátu postupne. Zatiaľ čo Hrašnová s Gajanovou už zamieril do Dauhy, chodci Tóth s Katerinkou Czakovou prídu do Kataru vo štvrtok z Cypru. Kladivár Lomnický priletí v sobotu a prekážkarka Škvarková, ktorú najskôr IAAF “zabudla” pozvať a až po pár dňoch potvrdila jej účasť, až budúci týždeň.

Reklama

Zo Slovákov ako prvé zasiahnu do bojov Martina Hrašnová a Gabriela Gajanová, ktoré budú v akcii hneď v úvodný súťažný deň. SAZ informoval, že zverenka Pavla Slouku Gajanová sa predstaví v I. rozbehu na 800 m o 16.10 h SELČ spolu s jednou z favoritiek na zlato Wilsonovou z USA. Z každého zo 6 rozbehov postúpia do 24-členného semifinále priamo prvé tri plus ďalších 6 s najlepšími časmi. V oficiálnej štartovej listine je 41 osemstovkárok. Dvojnásobná kladivárska vicemajsterka Európy Hrašnová bude v kvalifikácii hádzať na Kalifovom štadióne v B-skupine od 17.10 h SELČ. Kvalifikačný limit na priamy postup do finále je 72,00 m, o 4 cm menej ako sezónne maximum Slovenky. V oboch skupinách sa predstaví po 15 kladivárok.

 

SLOVENSKÁ NOMINÁCIA NA MS 2019 V DAUHE (27. 9. – 6. 10. 2019)

MUŽI (2)

Marcel Lomnický (rok narodenia 1987, kladivo, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 77,15, piaty štart na MS)

Reklama

Matej Tóth (rok narodenia 1983, 50 km chôdza, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, bez výkonu, siedmy štart na MS)

ŽENY (3)

Gabriela Gajanová (rok narodenia 1999, 800 m, klub: AK ZŤS Martin, výkon v roku 2019: 2:00,58, premiéra na MS)

Martina Hrašnová (rok narodenia 1983, kladivo, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 72,04, šiesty štart na MS)

Mária Katerinka Czaková (rok narodenia 1988, 50 km chôdza, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 4:16:33, piaty štart na MS)

Stanislava Škvarková /Lajčáková/ (rok narodenia 1996, 100 m prekážok, klub: : ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 13,08, premiéra na MS)

REALIZAČNÝ TÍM – VEDÚCI VÝPRAVY: Martin Pupiš (šéftréner), LEKÁR: MUDr. Pavol Hajmássy, FYZIOTERAPEUT: Denis Freudenfeld, TRÉNERI: Pavel Slouka, Matej Spišiak

 

SLOVENSKÍ ATLÉTI V AKCII

MUŽI

Reklama

kladivo (Marcel Lomnický)

1. 10. (utorok): 15.30 SELČ/16.30 miestny čas (MČ) alebo 17.00 SELČ/18.00 MČ kvalifikácia

2. 10. (streda: 20.40 SELČ/21.40 MČ finále

 

50 km chôdza (Matej Tóth)

Reklama

28. 9. (sobota): 22.30 SELČ/23.30 MČ finále

 

ŽENY

800 m (Gabriela Gajanová)

27. 9. (piatok): 16.10 SELČ/17.10 MČ rozbehy

Reklama

28. 9. (sobota): 18.15 SELČ/19.15 MČ semifinále

30. 9. (pondelok): 21.10 SELČ/22.10 MČ finále

 

100 m prekážok (Stanislava Škvarková /Lajčáková/)

5. 10. (sobota): 16.15 SELČ/17.15 MČ rozbehy

6. 10. (nedeľa): 18.05 SELČ/19.05 MČ semifinále

6. 10. (nedeľa): 19.50 SELČ/20.50 MČ finále

Reklama

 

kladivo (Martina Hrašnová)

27. 9. (piatok): 17.10 SELČ/18.10 MČ kvalifikácia

28. 9. (sobota): 18.25 SELČ/19.25 MČ finále

 

50 km chôdza (Mária Katerinka Czaková)

28. 9. (sobota): 22.30 SELČ/23.30 MČ finále

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali