V roku 2015 Dánska poľnohospodárska a potravinárska rada (Landbrug & Fødevarer) zozbierala 54 000 litrov moču z festivalu Roskilde, najväčšieho hudobného festivalu v severnej Európe, a na jar 2016 ho použila ako “hnojivo”, čím sa získalo 11 ton jačmenného sladu.
Ten potom pivovar Nørrebro Bryghus použil na varenie známeho plzenského piva Pisner (nie “Pilsner”, pozn. red.). Proces varenia začal koncom marca a verejnosť bude môcť ochutnať hotový produkt v júni 2017, pripravovaný odhadom pre množstvo približne 60 000 fliaš.
Ako píše thelocal.dk, aj takáto nezvyčajná časť výrobného procesu podporuje myšlienku tzv. “beercyclingu”, čiže recyklovania produktov potrebných v pivovarníctve.
“Rovnako, ako obchody predávajú tovar, ktorý by sa inak vyhodil, beercycling nám umožňuje recyklovať produkt, ktorý by sa ináč normálne spláchol do odpadu. Pokiaľ ide o cyklické ekonomiky, dánski farmári sú jedny z najlepších na svete. Ak môžete variť pivo s močom ako hnojivom, môžete recyklovať takmer čokoľvek,” hovorí Karen Hækkerupová, predsedníčka Dánskej poľnohospodárskej a potravinárskej rady.
“Chceme byť súčasťou beercyclingového projektu aj preto, že je zaujímavé podieľať sa na projekte, ktorý rieši problémy s udržateľnosťou a cyklickou ekonomikou. V podstate, je to coolový projekt,” hovorí Henrik Vang, výkonný riaditeľ pivovaru Nørrebro Bryghus.