Ďalší prípad podobný Charliemu Gardovi: Lekári žiadajú pozbaviť rodičov Alfieho Evansa ich práva rozhodovať o liečbe syna

Ďalší prípad podobný Charliemu Gardovi: Lekári žiadajú pozbaviť rodičov Alfieho Evansa ich práva rozhodovať o liečbe syna

Liverpool 12. februára 2018 (HSP/Foto: Facebook)

 

Detská nemocnica Alder Hey v Liverpoole sa snaží predčasne odpojiť ťažko chorého 20-mesačného Alfieho od príjmu vzduchu a potravy, informuje vo svojej petícii portál Citizengo.org.

Na snímke Alfie Evans

Rodičia maloho chlapčeka, Tom a Kate, sa súdnou cestou snažia domôcť povolenia, aby mohli svojho syna previesť do detskej nemocnice Bambino Gesú (Dieťaťa Ježiš) vo Vatikáne, v ktorej sú mu ochotní pomôcť s uľahčením dýchania a s príjmom potravy.

Reklama

Vo vatikánskej nomocnici ponúkli traja konzultanti možnosť operácie, ktorá chlapčekovi pomôže voľnejšie dýchať, príjmať potravu a hoci ho nevylieči, uľahčí mu život na bližšie nešpecifikované obdobie.

V prípade, ktorý pripomína Charlieho Garda, sa však anglickí lekári nazdávajú, že ďalšia liečba Alfieho je nežiadúca, lebo “zbytočne” predlžuje jeho život. Odmietajú preto vydať súhlas s prevozom do inej nemocnice a žiadajú súd, aby pozbavil Alfieho rodičov práva rozhodovať o jeho liečbe, aby mohli ukončiť jeho život.

Reklama

 

Charlie Gard

Prípad malého Alfieho, pripomína udalosti okolo smrti ročného Charlieho. Rodičia Charlieho Chris Gard a Connie Yatesová na záchranu svojho syna vyzbierali viac než 1,5 milióna dolárov, ktoré mali použiť na presun a liečbu v Spojených štátoch. Prestížna londýnska nemocnica Great Ormond Street Hospital (GOSH), ktorej právna zástupkyňa Victoria Butler-Cole je horlivou bojovníčkou za eutanáziu, bola proti tomuto presunu a nadôvažok k tomu nariadili chlapca odpojiť od podporných prístrojov, ktoré chlapcovi zabezpečovali len výživu a prísun kyslíka a neboli úpornou liečbou. Charlie totiž nebol terminálne chorým pacientom – nebol umierajúcim pacientom (viac TU).

Talianska nemocnica Bambino Gesù je ochotná pomôcť Charliemu Gardovi

Chlapčeka o 19.00 hodine 28. júla 2017 odpojili od prístroja, ktorý mu pomáhal dýchať. Umrel týždeň pred tým, než by dovŕšil svoj 1. rok života, krutou, nezaslúženou smrťou – udusením. Zabil ho štát, ktorý sa hrdo pýšil bojom proti nacizmu a dnes sa stal “demokraticky” nacistickým.

Charlie bol pred smrťou pokrstený. Ostáva nám dúfať, že už našiel svoj pokoj a aj spravodlivosť.

Reklama

Ďalší podobný prípad sa aktuálne odohral v Londýne. Špecialisti nemocnice King’s College v Londýne tvrdili, že ďalšie poskytovanie intenzívnej starostlivosti pre 11-mesačného Isaiaha Haastrupa bude “zbytočné” a nie v jeho najlepšom záujme, a tak liečbu prerušia, napriek nesúhlasu rodičov (viac TU).

Podľa vyšetrujúceho sudcu ide o “vážny a ťažký prípad” a prerušenie liečby by na základe preložených dôkazov “viedlo k ukončeniu života dieťaťa”. Skonštatoval, že medzi názormi lekárov a rodičov o zdravotnom stave Isaiaha a ďalšej prognóze bol “výrazný rozdiel”.

Podľa rodičov, dieťa však reagovalo na tvár a dotyk svojej matky. Ale lekári povedali, že nebude reagovať na stimuláciu.

Nakoniec však sudca vyriekol verdikt: “Skúmaním najlepších záujmov Isaiaha zo širokej perspektívy … Som presvedčený, že nie je v jeho najlepšom záujme pokračovať v udržiavaní liekovej liečby. To je môj úsudok s hlbokým smútkom.”

 

Reklama

Práva rodičov

Čo sa týka takýchto prípadov petícia upozorňuje, že pokiaľ rodičia svoje dieťa nepodrobujú zaťažujúcim a riskantným zákrokom, nesmú im byť ich práva odňaté. Žiadny milujúci rodič predsa nechce umelo predlžovať život dieťaťa, ktoré by trpelo. Alfieho rodičia vedia, že ak ich syn prežije bude mať zdravotné postihnutie, ale ako rodičia mu chcú dať šancu na život a obklopovať ho láskou a starostlivosťou.

Pochopiteľne, lekári by nemali byť nútení pokračovať v liečbe, o ktorej sa domnievajú, že nie je v najlepšom záujme pacienta. Ale ak rodičia stratili vieru v lekárov, ktorí sa o ich dieťa starajú, mali by mať možnosť previesť starostlivosť o svoje dieťa do rúk odborníkov, ktorí sú ochotní a schopní mu pomôcť (ak tým dieťa nevystavia neprimeranému riziku alebo záťaži).

“Povedzte, prosím, spolu s nami Nemocnici Alder Hey, aby Alfieho dovolili previezť do nemocnice, ktorá mu je ochotná pomôcť. Ak totiž Alfie ostane v Anglicku, znamená to pre neho žiaľ, ortieľ smrti…,” vyzýva v závere petícia, ktorú na Slovensku podpísalo už viac ako 76.000 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali