„Pacientom s cukrovkou 2. typu hrozí vyššie riziko chronického srdcového zlyhávania, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne sa plniť i pumpovať krv. To môže mať za následok hromadenie tekutiny v pľúcach a problémy s dýchaním, ale aj zadržiavanie tekutín v nohách,“ upozorňuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., primárka Oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. „Diabetici sú teda pre svoju diagnózu vo vysokom kardiovaskulárnom riziku, ale ak sa k cukrovke pridá vysoký krvný tlak, fajčenie či vysoký cholesterol, riziko sa ešte zvyšuje a pacientom hrozí nielen zlyhávanie srdca, ale i srdcový infarkt.“
Podľa štúdie NEFRITI II, ktorá u nás v rokoch 2014 až 2018 ukázala, že srdcové zlyhávanie je u diabetikov poddiagnostikované, bola úmrtnosť diabetikov so zlyhávaním srdca až päťkrát vyššia ako u pacientov bez srdcového zlyhávania. Ľudia, ktorí trpia cukrovkou 2. typu a zároveň zlyhávaním srdca, majú veľmi zlú prognózu, pretože priemerné prežívanie s touto chorobou sú štyri roky. Štúdia sa zameriavala nielen na úmrtnosť, príčinu úmrtí, výskyt kardiovaskulárnych ochorení, ale aj na využívanie modernej liečby cukrovky.
Cukrovka 2. typu sa začína veľmi nenápadne. Je to tichý zabijak, ktorý skracuje dĺžku života o päť až dvadsať rokov. Dôležité je, aby ochorenie lekár včas diagnostikoval a nastavil intenzívnu liečbu, pri ktorej musí, samozrejme, pacient spolupracovať. Tretine úmrtí a hospitalizácií je možné predchádzať liečbou antidiabetikami s kardioprotektívnym účinkom, ktoré výrazne zlepšujú prognózu pacientov.
„Pomocou moderných antidiabetík môžeme upraviť nielen glykémiu, ale aj znížiť úmrtnosť pacientov v dôsledku srdcovocievnych príčin. Na Slovensku dostáva túto liečbu menej ako 17 percent pacientov, ktorí by ju veľmi potrebovali,“ konštatuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., prezident Slovenskej diabetologickej asociácie a primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.
Pri prevencii a liečbe cukrovky 2. typu je mimoriadne dôležitá strava. Tá ma vplyv na glykémiu, telesnú hmotnosť, obsah tuku a cholesterolu v krvi. Ktoré potraviny zaradiť do svojho jedálneho lístka a ktoré obmedziť alebo celkom vylúčiť, ako zmeniť životný štýl, znížiť chuť do jedla a schudnúť, ale i ďalšie rady nájdu pacienti na edukačnom portáli novovzniknutej Slovenskej diabetologickej asociácie (SDiA). Vznikla s cieľom zlepšiť úroveň starostlivosti o diabetikov a vzdelávať pacientov i lekárov formou rôznych edukačných projektov.
(lbr)