Črtá sa v KDH nová spolupráca? Majerský a Palko?

Črtá sa v KDH nová spolupráca? Majerský a Palko?

Bratislava 3. júla 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Šéf Prešovského samosprávneho kraja a kandidát na post predsedu mimoparlamentnej strany KDH Milan Majerský včera informoval o svojom netradičnom rozhodnutí stretnúť sa a hovoriť o možnej spolupráci s bývalým ministrom vnútra Vladimírom Palkom, ktorý mal byť podľa mnohých jeho súperom v hlasovaní o novom lídrovi strany. Palko však nedávno oznámil, že do súboja sa nezapojí

Na snímke Milan Majerský

Milan Majerský na Facebooku vyhlásil, že fakt, že Vladimír Palko napokon nekandiduje, úprimne nepovažuje za víťazstvo. “Súboj vízií vždy pomáha výsledku, zvlášť v tomto čase, keď KDH čelí veľkým výzvam,” podotkol šéf PSK.

Reklama

Podľa neho Palkova facebooková anketa i vstup do vnútrostraníckej debaty vzbudili záujem a boli na prospech dialógu o budúcnosti strany. “Takto – v spoločnom tvorení myšlienok, nie izolovane – by sa mala rodiť nová cesta pre KDH. V niečom sme sa zhodli, v inom mierne minuli, ale pokiaľ máme úprimnú snahu pomôcť KDH a Slovensku, mali by sme spolu komunikovať.”

Majerský takisto uviedol, že Vladimír Palko nastavuje aj spätný pohľad na KDH, hlavne z čias keď v ňom ešte pôsobil. “Preto som mu pri našom poslednom stretnutí vyslovil návrh na spoločné stretnutie,” napísal Milan Majerský.

Reklama

O stanovisko k návrhu na spoluprácu sme požiadali aj samotného Vladimíra Palka, budeme vás informovať.

Zatiaľ nie je jasné, či sa do voľby lídra KDH zúčastní aj posledný predseda Alojz Hlina, ktorý po neúspechu vo voľbách stiahol a zatiaľ neoznámil definitívne stanovisko, či bude oficiálne kandidovať.

Po niekoľkotýždňových špekuláciách koncom júna exminister Vladimír Palko informoval, že sa nebude uchádzať o predsednícku stoličku v KDH (viac v článku). Na jednej strane uviedol, že podpora pre jeho kandidatúru na predsedu KDH nebola v strane len okrajovým javom, ale zrejme ani väčšinovým.

„Zúčastnil som sa troch okresných snemov, na ktoré som bol pozvaný. Po skončení každého som sa ocitol v obkolesení ľuďí, ktorí mi hovorili to isté: ‘My sme starí kádeháci (kádeháčky). My to tu ťaháme od začiatku. Pamätáme si vás. Kandidujte. Tiež sa mi stávalo, že sa z okresných centier ozývali tridsiatnici, ktorí mi súkromne vyjadrovali podporu. Niekedy to bol okresný predseda, niekedy podpredseda, niekedy člen okresného predsedníctva. Neboli zaťažení minulou históriou KDH, a vnímali ma ani nie cez moju politickú minulosť v KDH, skôr cez moju publicistickú činnosť,“ vysvetlil Palko a dodal, že najväčšiu podporu cítil od bývalých voličov, ktorí cítia, že KDH je iná strana, ako ju kedysi poznali a volili.

Podľa Palka sa situácia v strane javí teraz tak, že sa po experimente s Alojzom Hlinom na čele presadí kontinuita zmeny a vedenie KDH prevezmú ľudia, ktorí sa do popredia dostali počas Hlinovho obdobia, no od Hlinu sa jemne dištancujú. „Vedenia KDH dlhodobo ponúkali kresťanským voličom sľuby, ktoré neboli ničím kryté. Javí sa to tak, že tento stav bude pokračovať,“ uviedol a pokračoval: „Boj o charakter KDH som už zvádzal svojou kandidatúrou za predsedu na sneme KDH v roku 2007. Dnes by bola moja kandidatúra len opakovaním toho, čo tu už bolo. Toto všetko mi posledné štyri týždne potvrdili.“

Reklama

Jaroslav Zajac

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali