ČR: Svedkovia dramaticky opísali výbuch v dome v centre Prahy

ČR: Svedkovia dramaticky opísali výbuch v dome v centre Prahy

Praha 29. apríla (TASR) – Výbuch v trojposchodovej budove v centre Prahy, ku ktorému došlo dnes okolo 10.00 h, opisujú svedkovia veľmi dramaticky. Ozvala sa obrovská rana, celá budova poskočila, bol to šok. Do vzduchu sa dvíhali oblaky prachu, ľudia boli zakrvácaní. Mnohí sa vyľakali, lebo najprv nevedeli, čo sa deje. Turisti sa pýtali, či nezaútočili teroristi, uviedla česká spravodajská stránka iDNES.cz.

Explózia spôsobila zranenia 35 ľuďom, jednému z nich vážne. Záchranárske psy prehľadávali budovu, ale neoznačili žiadne miesto, kde by sa mohli nachádzať zavalené obete.

Výbuch nastal v dome s kanceláriami medzi Divadelnou ulicou a Smetanovým nábrežím, v blízkosti známej kaviarne Slavia a Národného divadla. Budova patrí Riadeniu letovej prevádzky – štátny podnik ju prenajíma ďalším firmám.

Tlaková vlna po explózii zasiahla široké okolie a vyrazila sklá na oknách v okruhu niekoľkých stoviek metrov. Ranu bolo počuť aj na opačnom brehu Vltavy na pražskom Hrade, vzdialenom okolo 1,5 kilometra. Samotná explózia a črepiny zranili desiatky ľudí.

Reklama

S najväčšou pravdepodobnosťou vybuchol na prízemí budovy unikajúci zemný plyn, ktorý podľa svedkov bolo pred explóziu cítiť na ulici.

Zamestnankyňa Národného divadla si najprv o hlučnej rane myslela, že spadlo niečo na javisku. Tlaková vlna však následne zdvihla oblak prachu. "Bola taká silná, že ma hádam aj nadvihlo," dodala. Pri pohľade z okna na zastávku električky videla zranených a zakrvácaných ľudí. Zavolala teda na linku 155.

Reklama

Šéf pražskej záchrannej služby Zdeněk Schwarz uviedol, že v jednu chvíľu zatelefonovalo na linku až tisíc ľudí.

V Akadémii vied vypadli všetky okná smerujúce do Krocínovej a Divadelnej ulice. V knižnici vyrazila tlaková vlna veľké sklenené dvere a vystrašená zamestnankyňa videla aj to, že sa vysypalo sklo takisto v divadle Laterna Magika. Šéfovia poslali podriadených domov, vrátiť sa majú až v utorok.

Smolu mal pán Robert, ktorý vo chvíli výbuchu práve prechádzal okolo epicentra na Divadelnej ulici. Po ohlušujúcej rane sa vyvalili vchodové dvere a tlaková vlna ho odhodila na zaparkovaný automobil. Nedokázal sa postaviť na ľavú nohu, akoby ju mal z gumy, a spadol na zem. Z domu sa valil mohutný mrak prachu.

Pražský dôchodca bol tiež v nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste. Každý deň chodí tadiaľ na prechádzku, ale väčšinou skôr. Dnes sa zdržal a dopadol zle, navyše v deň svojho sviatku. Muž patril k prvým raneným, ktorých záchranári na mieste ošetrovali.

Svedkami výbuchu boli takisto študenti Fakulty sociálnych vied, ktorá sídli o budovu ďalej. Vyleteli im všetky okná a niektorých spolužiakov porezali črepiny. Podľa viacerých poslucháčov nenastala panika, skôr to bol "šok".

Reklama

V autobuse pre evakuovaných sedeli aj zamestnanci firmy, ktorá sídli vo vážne zničenom dome, kde k explózii došlo. Uviedli, že výbuch dokonca zničil stropy. "Šli sme preč a zrazu dvaja kolegovia zmizli. Začal som ich hľadať. Naraz sa objavili a povedali, že sa prepadli. Neboli však vôbec zranení," uviedol jeden z evakuovaných.

Študentka FAMU (Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení) vyhlásila, že škola pri výbuchu skutočne poskočila.

Tak ako v prípade nedávneho výbuchu na Bostonskom maratóne 15. apríla si niektorí, zrejme americkí, čitatelia webu televízie CNN poplietli Česko s Čečenskom. "Všetky tieto moslimské národy sú rovnaké," napísal v diskusii pod článkom o výbuchu v Prahe jeden čitateľ.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali