Čo stojí za zákazom adopcií ruských detí do USA? Putin prehodnocuje potratovú politiku

Čo stojí za zákazom adopcií ruských detí do USA? Putin prehodnocuje potratovú politiku
Ruský prezident Vladimir Putin

Moskva 6. februára (HSP/NCR/Foto:TASR)

 

Putin stopol odchod stoviek detí do USA

Vladimir Putin opäť raz rozdúchal oheň diskusie, keď zakázal medzinárodnú adopciu detí do USA. Tento krok stopol odchod stoviek ruských sirôt, ktoré už boli „jednou nohou v lietadle“ v ústrety novému životu. V prvom rade sa to po svete roznieslo ako necitlivý skutok voči deťom a pomstychtivý voči USA.

Reklama

Totiž, žiadna krajina si neosvojuje deti z Ruska v takej miere ako Amerika. Podľa údajov ministerstva došlo k 60 000 adopciám americkými pármi od rozpadu Sovietskeho Zväzu v roku 1991. A takýto trend má teraz skončiť?

Prečo by to Putin robil? Hlavným dôvodom sa zdá byť len čistá pomsta za nedávny americký zákon, ktorý schválil kongres USA v decembri – Magnitského zákon. Tento zákon zavádza sankcie voči „ruským porušovateľom ľudských práv“ (Sergej Magnitskij bol ruský advokát obvinený z krátenia daní, a ktorý zomrel za nejasných okolností v ruskej vyšetrovacej väzbe, pravdepodobne na neliečený akútny zápal pankreasu). Na oplátku Putin podpísal Zákon Dimu Jakovleva, ktorý bol zasa reakciou na smrť prehriatim 2-ročného ruského chlapca, ktorý zomrel vo Virgínii po tom, ako ho jeho adoptívni americkí rodičia zamkli v aute. Zákaz adopcií do USA Putinom a jeho „kumpánmi“ sa zdá byť len odpoveďou USA. Ale…

Reklama

 

Viacero motivačných faktorov

Inou skutočnosťou tiež je, že Rusko môže populačne „vykrvácať“. Trend je totiž taký, že do roku 2050 populácia prudko klesne z 140-150 miliónov na 104 miliónov. Je niekoľko faktorov tejto hrozivej tendencie, no hlavným z nich sú potraty, ktoré sú na ohromne vysokom stupni. Putin sa toto absurdné krvácanie snažil aspoň spomaliť, no nepodarilo sa.

 

Pozadie problému

Reklama

Potrat bol v Rusku legalizovaný boľševikmi krátko na to, ako sa dostali k moci v októbri 1917. Vladimir Lenin sa veľmi dobre postaral o to, aby splnil sľub o „bezpodmienečnom zrušení všetkých zákonov proti potratom.“ Následne, za veľmi krátky čas, počet vykonaných potratov vzrástol do závratných výšok. Už v roku 1934 mali moskovské ženy v priemere 3 potraty na jedno narodené dieťa. A tento efekt zatriasol Ruskom natoľko, že ešte aj taký masový vrah, ako bol Stalin, potraty v roku 1936 zakázal z rešpektu voči víziám vymierania populácie. 

V roku 1955 Stalinov nástupca Chruščov opäť legalizoval potraty a do roku 1958 bolo v Sovietskom Zväze 5 miliónov potratov ročne (tento fakt protirečí „optimistickým víziám“ Margaret Sangerovej, že „ani potraty ani antikoncepcia nebudú nutné či dokonca žiadané, ak bude fungujúca komunistická spoločnosť Sovietskeho Zväzu v plnom rozkvete“). Následne, boli potraty natoľko v móde, že v roku 1965 dosiahli vrchol na čísle 8,2 milióna, čo prevyšuje aj tie najhoršie roky v Amerike po vykonštruovanom procese Roe vs. Wade, ktorý legalizoval potraty v USA. V roku 1970 asi 3000 lekárov vykonávajúcich potraty „na plný úväzok“ prevádzalo 7,2 milióna potratov ročne. V 80.-tych rokoch sovietski občania tvorili 5-6% svetovej populácie a zároveň 25% potratených detí v rámci celého sveta.  

Studená vojna a komunizmus skončili v Rusku v 90.tych rokoch, no potratovosť nie. Zasiahla aj Putinovo obdobie, keď ho zvolili v roku 2000. Vo februári 2003 Washington Post vydal článok, ktorý uvádza, že „13 % ruských párov je neplodných a percento rastie“. Ďalej píše, že „približne v troch zo štyroch prípadoch je neplodnosť dôsledkom komplikácií po jednom alebo viacerých potratoch“. Ruské Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v súčasnosti na jedno živo narodené dieťa pripadá 1,7 potratov, čo naoko môže vyzerať ako zlepšenie situácie, no takýto výsledok je len dôsledkom masívne rozšíreného užívania antikoncepcie. A teda populácia klesá porovnateľne rýchlym pádom, ak nie rýchlejšie.

Putin sa rozhodol vziať zodpovednosť do vlastných rúk a prijal opatrenia, ktorými sa snažil tento trend zastaviť. V roku 2003 aplikoval prvé reštrikcie na potraty v Rusku za posledných 50 rokov(!) a ohraničil ich na obdobie do 12. týždňa tehotenstva. Výnimky povolil len v prípadoch znásilnenia, väzenia alebo závažného ochorenia manžela.

Putinovo Rusko zašlo až tak ďaleko, že vyhlásilo Národný Deň plodnosti, aby šírilo kultúru života pre viac Rusov – ktorí sa ale musia najprv narodiť.

Reklama

 

Čo to všetko má do činenia so zákazom adopcií?

Nuž, jednoduchá matematika: Adoptovaní Rusi Američanmi predstavujú ešte viac Rusov, ktorých bude krajina postrádať. Zákazom adopcií Putin „získa“ viac občanov. Za týmto rozhodnutím môže byť čisto ruská demografia a nacionalizmus.

Pravdou tiež je, že boj o zákaz adopcií nastal ešte ruskými zákonodarcami v nacionalistickej strane Jednotné Rusko pred tým, než sa Putin dostal k moci. Veľavravným je aj to, že Putin po zákaze adopcií do USA prijal opatrenia na zvýšenie adopcií interne – rodenými Rusmi. Sľubuje prezidentský dekrét, aby upravil podporný mechanizmus pre osvojovanie si osirelých detí.  

 

Klasik Putin

Putin zabil dve muchy jednou ranou: zákon je odvetou proti americkému „Magnitskeho zákonu“ a zároveň prispieva udržiavaniu Rusov v krajine.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali