Bratislava 2. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Denná spotreba veľkého množstva kávy má negatívny vplyv na fungovanie pečene a štítnej žľazy, uviedla pre Sputniku dietologička Svetlana Pančenko
„Odporúčala by som každému vzdať sa konzumácie kávy aspoň na dobu dvoch týždňov (na skúšku). Káva totiž dokáže výrazne narušiť žalúdočnú sekréciu, čo znamená, že bielkoviny a železo sa z potravy budú horšie vstrebávať, zatiaľ čo patogénna mikroflóra sa naopak v črevách začne rozrastať,“ podotkla odborníčka.
Reklama
Pančenko tiež dodala, že u niektorých ľudí to dokonca spôsobuje uvoľňovanie žlče, čo môže mať kladné aj negatívne následky. Na jednej strane to môže pôsobiť ako ľahké preháňadlo, keď v prípade zápchy bude účinok nepochybne kladný. Na druhej strane ale príliš prudké vyprázdňovanie potravy neumožní, aby z nej črevá vstrebali všetky užitočné látky. Navyše káva stimuluje centrálnu nervovú sústavu a zvyšuje tlak.
„Pre hypotonikov je to priaznivý účinok, ale u ľudí s normálnym tlakom však nadmerná konzumácia kávy zvyšuje riziká kardiovaskulárnych ochorení,“ podotkla diétologička.
Reklama
Odborníčka tiež uviedla, že dve až tri šálky kvalitnej aromatickej kávy denne môžu poslúžiť ako zdroj serotonínu (tzv. „hormónu šťastia“) a zlepšiť náladu.
„Avšak nadmerná konzumácia kávy prispieva k poruchám spánku, agresivite, energetickým a emocionálnym „výkyvom“. Navyše je káva antioxidantom. Avšak nadmerná konzumácia kávy dokáže podporiť vyplavovanie minerálov z organizmu. Tiež je dobré mať na vedomí, že káva je návyková,“ dodala odborníčka.