Čo a kto je za snahou obmedzovať európskych farmárov? A prečo majú zase platiť Slováci?

Čo a kto je za snahou obmedzovať európskych farmárov? A prečo majú zase platiť Slováci?

Brusel 19. júla 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

„Európska komisia dospela k záveru, že jednou z ciest, ako dosiahnuť zníženie emisie skleníkových plynov, je zníženie stavov hovädzieho dobytka v EÚ. Je to však od podstaty hlúpy prístup, ktorý evokuje otázku: kto z toho bude profitovať?“ hovorí europoslanec Miroslav Radačovský

dobytok kravy
Ilustračné foto

Európska komisia (EK) predložila do Európskeho parlamentu (EP) dve smernice, ktorých účelom má byť znižovanie produkcie skleníkových plynov, ktoré EK považuje za príčinu klimatických zmien: smernicu o priemyselných emisiách a smernicu o cieľoch obnovy prírody.

Reklama

Prijatie týchto smerníc predpokladá výrazné zníženie chovu hospodárskych zvierat. Tým by významne obmedzilo produkciu európskych, a teda aj slovenských potravín a výrazne by poškodilo európskych, a teda aj slovenských slovenských chovateľov a poľnohospodárov.

Ešte pred hlasovaním poslala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) slovenským europoslancom list, v ktorom ich žiada, aby hlasovali proti prijatiu škodlivých smerníc.

Reklama
list SPPK
list SPPK

Europoslanec Miroslav Radačovský vystúpil v EP v diskusii o uvedených návrhoch, kde podporil stanovisko slovenských potravinárov. V tom vystúpení uviedol:

„Jednoznačne budem hlasovať proti smernici o priemyselných emisiách. Som europoslanec zo Slovenska a rešpektujem odborné stanovisko Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Znižovanie emisií skleníkových plynov CO2 alebo metánu tak, že znížime chov hovädzieho dobytka na Slovensku zo súčasných 600 dobytčích jednotiek na 150, je pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov jednoducho neprijateľné.

Znížiť emisie skleníkových plynov je možné aj iným spôsobom. Je potrebné starať sa o prirodzené pohlcovače emisií, lesy, vodu, vzduch. A o tieto lesy, vodu a vzduch, ktorých je na Slovensku dostatok, by sa mali starať predovšetkým tí, ktorí v týchto lesoch hospodária: lesníci, neštátni vlastníci.

Ekologickí aktivisti, prípadne mimovládne organizácie niekedy neskúsenosťou a neodbornosťou narobia viac škody ako osohu, hoci chápem, že aj ekologickí aktivisti aj mimovládne organizácie majú čo do čistoty ovzdušia povedať.“

Napriek apelu Miroslava Radačovského hlasovanie v EP dopadlo v neprospech európskych a slovenských potravinárov, smernice boli prijaté. Našťastie to ešte neznamená ich automatickú platnosť, ešte by ich musela schváliť Európska rada, kde ešte stále majú právo veta aj štáty ako Maďarsko či Poľsko, a jednotlivé národné vlády. Napriek tomu však ide o ďalší brutálny pokus o likvidáciu európskeho hospodárstva. Preto sme sa na detaily spýtali Miroslava Radačovského.

Reklama

 

Hlavné správy: Ako dopadlo hlasovanie o týchto smerniciach?

Radačovský: Boli sme o 36 hlasov prehlasovaní. V 705-člennom parlamente to nie je až tak veľa, spätne si hovorím, že možno som mal viac lobovať. Moji priatelia z Bulharska, Rumunska, Francúzska by ma určite podporili, lenže mnohí poslanci už boli preč. Aj v EP je dovolenkové obdobie. Aj preto to dopadlo tak, ako to dopadlo.

Zo Slovákov som jedine ja vystúpil na podporu slovenských a európskych poľnohospodárov – ak teda nerátame Wiezika, ktorý vystúpil s opačným názorom.

 

Reklama

Hlavné správy: Ako tieto smernice ovplyvnia slovenských poľnohospodárov a prečo sú zvlášť voči Slovensku nefér?

Radačovský: Trochu ma prekvapuje, že niekto v Bruseli môže o Slovensku rozhodovať s neznalosťou situácie. Návrhy EK berú všetky členské štáty paušálne. Ale to predsa nie je správne, ak nepoznáme konkrétne podmienky, aké v jednotlivých členských štátoch sú. My na Slovensku nepotrebujeme znižovať stavy, máme dostatok prirodzených pohlcovačov emisií ako lesy, lúky, pôda, voda, vzduch, tie u nás postačujú na pohltenie skleníkových plynov.

V štátoch západnej Európy, kde už majú málo lesov, tam to môžu riešiť takýmto spôsobom, ale pre nás je cestou podporovať výsadbu lesov a nie znižovať chov hovädzieho dobytka. Zavedením týchto smerníc by sme v podstate likvidovali slovenských poľnohospodárov. Preto sa aj oni minulý utorok zapojili do protestu európskych poľnohospodárov pred budovou EP v Štrasburgu proti prijatiu týchto dvoch smerníc.

 

Hlavné správy: Dopravné lietadlo vyprodukuje cca 50 gramov CO2 na kilometer letu na jedného pasažiera, to je najmenej desaťtisíc ton CO2 ročne na dopravné lietadlo lietajúce na európskych linkách a v niektorých prípadoch až takmer stotisíc ton CO2 ročne v prípade veľkého lietadla operujúceho na medzikontinentálnych linkách. Porovnajme si to s priemernou kravou, ktorá vyprodukuje za rok 150 kg metánu. Metán síce je výraznejší skleníkový plyn ako CO2, ale aj tak: jedno dopravné lietadlo je pre klímu škodlivejšie ako desaťtisíce kráv. Nehovoriac už o veľkých námorných lodiach a stovkách miliónov áut. Aký efekt pre planétu by teda malo, keby Európa, ktorá vyprodukuje iba 8 percent celosvetových emisií CO2, jednostranne drasticky obmedzila svoje stavy hospodárskych zvierat, a tým aj svoju produkciu potravín? Dáva to vôbec zmysel?

Radačovský: Ak niekto ide robiť nejakú smernicu platnú pre všetky členské krajiny, tak najprv by to mal odkonzultovať s odborníkmi v jednotlivých členských štátoch. Tou autoritou v oblasti agropotravinárstva na Slovensku je SPPK.

Ak autori tej smernice majú nejaké iné informácie, ak sa riadia iba informáciami od environmentálnych aktivistov, tak ťažko dospejú k objektívnemu postoju, lebo pohľad aktivistov zvyčajne je dosť jednostranný. Každý extrémizmus je zlý, a aj ekologický extrémizmus. Aj environmentalisti majú svoje miesto, ale treba počúvať aj druhú stranu a hľadať vyváženú pozíciu, kompromis.

Niektorí tí ekologickí experti hovoria, že by bolo dobré piť menej mlieka a jesť menej hovädzieho mäsa. Ale to máme brať ako záväzok pre obyvateľov na Slovensku? To sú jednoducho nedomyslené hlúposti.

Z globálneho hľadiska vzaté, pochybujem, že teraz v Argentíne, kde sa chovajú státisíce kusov hovädzieho dobytka, obmedzia ich počty, alebo že by teraz v USA na príkaz EÚ obmedzili spotrebu hamburgerov alebo biftekov.

 

Reklama

Hlavné správy: To je samozrejme v prvom rade o ponuke a dopyte. Ak sa nezníži dopyt, tak neviditeľná ruka trhu si cestičku nájde. Ak to nevyrobíme my, vyrobí sa to inde. Ak obmedzíme chov my, niekde budú mať šancu ho zvýšiť…

Radačovský: Presne o tom to je. My znížime stav chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a potom budeme potraviny dovážať cez pol sveta z Argentíny či z Austrálie? Toto má pomôcť planéte? Podľa môjho názoru je to hlúposť.

Dnes je už globálny svet, ak to nevyrobíme v Európe, vyrobia to inde. Alebo chce niekto povedať, že ak my obmedzíme výrobu, donútime celý svet obmedziť spotrebu mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov?

 

Hlavné správy: V prípade Slovenska je tu potom ešte jedna vec. Slovensko bolo kedysi sebestačné, ale pri vstupe do EÚ sme museli mnohé veci obmedzovať, dnes je naše agropotravinárstvo iba zlomkom toho, čo predtým a potraviny musíme vo veľkom dovážať. A teda, ak niekto chce obmedzovať veľkochovy, tak by bolo spravodlivé, keby začal tam, kde zostali, kde na náš úkor počas uplynulých desaťročí narastali…

Reklama

Radačovský: No ale vráťme sa k podstate, ktorou by malo byť obmedzenie produkcie skleníkových plynov, a tým záchrana klímy.

Ja už mám svoje roky a niečo si pamätám: pred 50 rokmi na Slovensku bolo neporovnateľne viac veľkých zvierat. Koľko koní sa chovalo, v každej dedine pomaly každá rodina mala kravu, chovali sa ošípané, ovce… a po klimatických zmenách nebolo ani stopy. Zima bola zimou, leto bolo letom. Všetky chovy sme výrazne zredukovali a teraz to máme ešte viac redukovať, lebo zrazu došlo ku klimatickým zmenám, k nadmerným emisiám?

Preto sa pýtam: nastali tie klimatické zmeny v dôsledku chovu hospodárskych zvierat, alebo v dôsledku čohosi iného? Ak je to v dôsledku niečoho iného, tak poďme nájsť, kde je problém. A riešiť ten problém a nie obmedzovať slovenských poľnohospodárov, aby sme vzápätí to, čo mohli oni vyrobiť, museli doviezť z druhého konca sveta.

 

Hlavné správy: Ako je možné, že si toto neuvedomuje väčšia časť europoslancov? Ako je možné, že zástupcovia občanov hlasovali aj v tomto prípade (tak ako už toľkokrát) celkom evidentne proti záujmom občanov, proti záujmom svojich štátov, proti záujmom Európy?

Reklama

Radačovský: Toto je veľmi zaujímavá otázka. Na tom proteste proti prijatiu tých smerníc boli poľnohospodári z celej Európy, prišli dokonca aj s traktormi. Ale týchto ľudí a ich záujmy predsa zastupujú nejakí europoslanci. A tí hlasovali proti ich záujmom. Nie je to zaujímavé?

Tu je teda namieste otázka, či vôbec europoslanci vedia, o čom hlasovali, či vôbec vedia, aké problémy ich poľnohospodári majú. Alebo jediný, koho berú ako autoritu je slečna Greta Thunbergová a podobní aktivisti?

Tí europoslanci na základe čoho, v prospech koho a prečo tak hlasovali? Toto je vážna téma. A mimochodom, keby ste videli ako sa tešili, keď to prešlo, ako tlieskali…

 

Hlavné správy: Tu sa neodbytne natíska tá klasická otázka: Cui bono? Komu prospeje, ak Európa bude pápežskejšia ako pápež a obmedzí svoje poľnohospodárstvo?

Radačovský: Presne tak. Komu to prospeje? Výsledkom bude, že niekto iný bude vyrábať a my to budeme kupovať. Môj syn Michal mi tu uvádza príklad z iného súdka. Hovorí, že mu to pripomína tú vlaňajšiu situáciu so čpavkom, ktorý je kľúčovou zložkou pri výrobe priemyselných hnojív: vlani sa USA a EÚ dohodli, že nebudú z Ruska kupovať čpavok. O mesiac neskôr USA tú dohodu za seba zrušili, ruský čpavok nakupujú a hnojivá vyrábajú, kým Európa to nezrušila, a preto musí hnojivá kupovať od Američanov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

13:28

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:12

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali