Čínsky diplomat: Rusko chce medzinárodný systém zmeniť, Čína nie, lebo z neho profituje

Čínsky diplomat: Rusko chce medzinárodný systém zmeniť, Čína nie, lebo z neho profituje

Peking 6. apríla 2021 (SITA/HSP/Foto:Archív)

 

Podľa Financial Times nastupuje druhá studená vojna. V tej prvej proti sebe stáli Spojené štáty a Sovietsky zväz. Teraz Sovietov nahrádzajú Číňania

stretnutie Lavrov, Wang Ji
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji na stretnutí s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom

Studenú vojnu charakterizoval svet rozdelený na dva znepriatelené bloky, ktoré boli od seba do veľkej miery ekonomicky izolované. Dnes je to inak, Čína sa snaží o čo najhlbšie prepojenie svojej ekonomiky so západom, aby jej ekonomická izolácia nebola možná. Tzv. decoupling – oddelenie americkej ekonomiky od čínskej, ktoré započal bývalý prezident Trump, by bolo pre Čínu zničujúce.

Reklama

Proti sú však globálne korporácie, ktoré z lacnej výroby v Číne najviac ťažia a v nemalej miere tak rozhodnú práve oni, ako bude nová studená vojna vyzerať – či pôjde len o slovné výmeny na diplomatickej úrovni, alebo či sa bude pokračovať v kurze oddeľovania ekonomík.

Čína najnovšie reagovala sankciami na európske sankcie proti čínskym predstaviteľom zodpovedným za genocídu Ujghurov. „Zaplatíte vysokú cenu“, odkázal Peking Európe cez svoj stranícky denník Global Times. Na stretnutí v Anchorage si zas Američania vypočuli, že nemajú kázať o ľudských právach, keď sami majú problém s právami černochov a nezvládajú pandémiu, ktorú práve Peking spôsobil.

Reklama

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji na stretnutí s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom Američanom odkázal, že ich systém nereprezentuje vôľu medzinárodnej komunity.

V spoločnom vyhlásení Američanov obvinili zo šikanovania a zasahovania do iných štátov, pričom by si mali uvedomiť škody, ktoré v posledných rokoch napáchali na globálnom mieri a rozvoji.

Rusko s Čínou spolupracujú na mnohých veciach, ale o úzkej aliancii na spôsob Varšavskej zmluvy sa hovoriť nedá. Obe krajiny spája iba spoločný geopolitický rival. No každý to vidí trochu inak.

Ani teraz nemajú Čína a Rusko rovnaké záujmy, povedal pre web Foreign Affairs bývalý čínsky diplomat pôsobiaci v Moskve S-ce. „Rusko chce zničiť medzinárodný systém, má pocit, že je jeho obeťou, a preto sa jeho hospodárstvo a spoločnosť nerozvíjajú. Čína zo súčasného systému profituje, chceme ho zlepšiť, ale nie poraziť.“

Čína tak de facto podporuje ďalšiu globalizáciu, akurát by na čele tohto procesu chcela vystriedať USA a diktovať svetu svoje predstavy.

Reklama

Sovieti spolupracovali s Čínou počas prvých rokov studenej vojny, napríklad v kórejskej vojne, no neskôr sa ich lídri rozhádali, čo v 70. rokoch využili Američania, zmierili sa s režimom Mao Ce-tunga a vrátili dovtedy izolovanú krajinu na medzinárodnú scénu.

Nová studená vojna však napriek tomu neprebieha medzi Ruskom a USA, ale medzi USA a Čínou. Čína využila odchod Spojených štátov z niektorých medzinárodných organizácií a posilnila si v nich svoj vplyv, hlavne vo WHO.

Čína je tiež ekonomicky silnejšia, ako bol Sovietsky zväz. Ten dosahoval asi 40 % HDP USA. Čína ma dnes 60 % HDP USA, aj keď jej v tom pomáha, že má štyri krát viac obyvateľov. V prepočte na obyvateľa je však čínske HDP (10 216 dolárov) stále ďaleko vzadu, za USA (65 297), dokonca za krajinami ako Costa Rica (12 243), či Mauricius (11 099).

Ekonomika Číny a západu je však oveľa viac prepojená, ako to bolo medzi súperiacimi blokmi počas studenej vojny. Podľa profesora medzinárodných vzťahov Thomasa Christensena sa Američania nebudú snažiť stupňovať situáciu so studenou vojnou, ak by totiž príliš tlačili na spojencov, ktorí sú ekonomicky závislí od obchodu s Čínou (čo je dlhodobý čínsky cieľ, dosiahnuť závislosť na ich výrobe) mohli by ohroziť aliancie a bezpečnostné partnerstvá, ktoré majú s viac ako 60 technicky najvyspelejšími krajinami sveta.

Skúste si to porovnať s čínskymi partnermi, napadá ma akurát Severná Kórea, Pakistan, Irán, Sudán a Zimbabwe“, hovorí Christensen.

Reklama

Čína sa už teraz snaží získať prevahu v Afrike, Latinskej Amerike, ale aj vo východnej Európe tým, že im buduje a dotuje kritickú infraštruktúru vrátane sieti 5G a napája ich aj na čínske podzemne káble. Postupne dodáva aj zariadenia na sledovanie ľudí, čo je vítane hlavne v nedemokratických režimoch. Základnou myšlienkou tohto alternatívneho prístupu je, že pri snahe dosiahnuť pozíciu globálneho lídra je ekonomická a technologická prevaha nakoniec dôležitejšia ako tradičná vojenská sila.

Aj studenú vojnu sprevádzala rivalita pri technológiách, vtedy išlo najmä o jadrovú bombu a vesmírne preteky, teraz o 5G technológiu či umelú inteligenciu. Technologicky konflikt sa však deje v inom kontexte. Tridsať rokov globalizácie viedlo k hlbokej integrácii medzi čínskou ekonomikou a západom. Či táto integrácia prežije, je najväčšou otázkou novej studenej vojny.

Ivan Blaho

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali