Toto Západ nepoteší: Čína zverejnila plán na vyriešenie ukrajinskej krízy. USA, Rusko, Ukrajina a NATO reagujú

Toto Západ nepoteší: Čína zverejnila plán na vyriešenie ukrajinskej krízy. USA, Rusko, Ukrajina a NATO reagujú

Peking 24. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter )

Aktualizované 24. februára 2023 o 12:29

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 12-bodový plán na vyriešenie ukrajinskej krízy. Uvádzame ho v doslovnom znení

Wang Yi
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi

1. Rešpektovať suverenitu všetkých štátov. Všeobecne uznávané medzinárodné právo vrátane cieľov a zásad Charty OSN sa musí prísne dodržiavať a musí sa zaručiť zvrchovanosť, nezávislosť a územná celistvosť každého štátu. Všetky krajiny sú si rovné bez ohľadu na ich veľkosť, moc a hospodársky rozsah. Základné pravidlá medzinárodných vzťahov musia na obranu medzinárodnej spravodlivosti dodržiavať všetky strany. Medzinárodné právo sa má uplatňovať rovnako a univerzálne bez dvojitých štandardov.

Reklama

2. Odhodiť myslenie studenej vojny. Bezpečnosť jedného štátu nemožno dosiahnuť na úkor bezpečnosti iného štátu a regionálnu bezpečnosť nemožno dosiahnuť posilňovaním a už vôbec nie rozširovaním vojenských blokov. Rozumné záujmy a legitímne bezpečnostné obavy všetkých krajín treba brať vážne a primerane sa nimi zaoberať. Zložité problémy sa neriešia jednoduchými prostriedkami. Je potrebné presadzovať koncepciu spoločnej, komplexnej, kooperatívnej a udržateľnej bezpečnosti s prihliadnutím na dlhodobý mier vo svete s cieľom podporiť vyváženú, účinnú a udržateľnú európsku bezpečnostnú architektúru. Pokusy o zaistenie vlastnej bezpečnosti na úkor bezpečnosti iných, ako aj politiky blokovej konfrontácie sú neprijateľné, mier a stabilita na euroázijskom kontinente sa musia udržiavať spoločným úsilím.

3. Ukončiť vojenské konflikty. Vo vojnách niet víťazov. Namiesto prilievania oleja do ohňa a rozdúchavania konfrontácie musia všetky strany prejaviť obozretnosť a zdržanlivosť, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii a nekontrolovateľnosti situácie okolo Ukrajiny. Je dôležité podporiť recipročné kroky Moskvy a Kyjeva v prospech čo najskoršieho obnovenia priameho dialógu, postupného znižovania napätia v situácii a úplného ukončenia nepriateľských akcií.

Reklama

4. Začať mierové rokovania. Dialóg a rokovania sú jediným východiskom z ukrajinskej krízy. Všetky snahy zamerané na mierové riešenie krízy by mali byť vítané a podporované. Medzinárodné spoločenstvo musí zostať na správnej ceste v prospech zmierenia, pripraviť pôdu na začatie politického urovnania, vytvoriť podmienky na obnovenie rokovaní a ponúknuť vhodné platformy. Čínska strana je pripravená zohrávať v tomto smere konštruktívnu úlohu.

5. Odstrániť humanitárnu krízu. Je dôležité privítať a podporiť každý krok, ktorý zmierňuje napätú humanitárnu situáciu. Pri humanitárnych činnostiach sa musí dodržiavať zásada neutrality a nestrannosti bez toho, aby sa humanitárna otázka politizovala. Musí sa účinne zabezpečiť bezpečnosť civilistov a otvoriť humanitárne koridory na evakuáciu ľudí z oblasti konfliktu. Mala by sa zvýšiť humanitárna pomoc postihnutým oblastiam, zlepšiť humanitárna situácia na mieste a zabezpečiť rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci, aby sa zabránilo ďalšiemu zhoršovaniu situácie. Mala by sa podporiť koordinačná úloha OSN pri vykonávaní humanitárnej činnosti v oblasti konfliktu.

6. Chrániť civilistov a vojnových zajatcov. Strany konfliktu musia prísne dodržiavať medzinárodné humanitárne právo a zdržať sa útokov na civilné obyvateľstvo a civilné objekty. Ženy, deti a iné obete konfliktu musia byť chránené, základné práva vojnových zajatcov musia byť rešpektované. Čínska strana je za výmenu zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou a vyzýva všetky strany, aby na to vytvorili priaznivejšie podmienky.

7. Zabezpečiť bezpečnosť jadrových elektrární. Nesmie dôjsť k ozbrojenému útoku na jadrové elektrárne a iné mierové jadrové zariadenia. Výzva na dodržiavanie medzinárodného práva vrátane Dohovoru o jadrovej bezpečnosti. Kategoricky odmietnuť jadrovú katastrofu spôsobenú človekom. Podporujeme konštruktívnu úlohu MAAE pri presadzovaní jadrovej bezpečnosti a ochrany mierových jadrových zariadení.

8. Zníženie strategického rizika. Použitie jadrových zbraní nie je dovolené; jadrová vojna sa nesmie viesť. Pokusom alebo hrozbám o použitie jadrových zbraní sa musí brániť. Šírenie jadrových zbraní a vznik jadrovej krízy sú neprijateľné.

Reklama

Vývoj a použitie biologických a chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou za akýchkoľvek okolností je kategoricky neprijateľné.

9. Zabezpečiť vývoz obilia. “Čiernomorská iniciatíva na vývoz obilia”, ktorú podpísali Rusko, Turecko a Ukrajina so zárukou OSN, sa má realizovať vyváženým, úplným a účinným spôsobom, pričom sa určí kľúčová úloha OSN. Čínska iniciatíva pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti potravinovej bezpečnosti slúži ako realizovateľná možnosť riešenia globálnej potravinovej krízy.

10. Odstrániť jednostranné sankcie. Jednostranné sankcie a zvýšený tlak sú nielen kontraproduktívne, ale vytvárajú aj ďalšie problémy. Akékoľvek jednostranné reštriktívne opatrenia, ktoré nie sú sankcionované Bezpečnostnou radou OSN, by sa nemali tolerovať. Jednotlivé krajiny by mali prestať zneužívať jednostranné sankcie a extrateritoriálne uplatňovanie jurisdikcie voči iným krajinám, mali by mať pozitívny vplyv na zmiernenie ukrajinskej krízy a vytvárať predpoklady pre hospodársky rozvoj a blahobyt v rozvojových krajinách.

11. Zabezpečiť udržateľnosť výrobných a dodávateľských reťazcov. Praktickými opatreniami chrániť súčasný globálny hospodársky systém, brániť pokusom o politizáciu globálnej ekonomiky a jej využívanie ako nástroja a zbrane. Aby sa zabezpečilo, že oživenie svetového hospodárstva nebude ohrozené, treba spoločne riešiť negatívne dôsledky krízy, najmä pokiaľ ide o medzinárodnú spoluprácu v oblasti energetiky, financií, obchodu s obilninami a logistiky.

12. Uľahčiť obnovu po konflikte. Medzinárodné spoločenstvo by malo prijať opatrenia na podporu mierovej obnovy v oblasti konfliktu. Čínska strana je pripravená pomôcť a zohrávať svoju konštruktívnu úlohu.

Reklama

 

Stručne zhrnieme, čo Čína požaduje vo svojom mierovom pláne

1. Napriek neutrálnemu jazyku ide o zrušenie všetkého, čo Západ praktizuje a požaduje vo vojne na Ukrajine.

Peking žiada, aby sa rokovania začali bez stiahnutia ruských vojsk z Ukrajiny.

Minimálne takáto požiadavka (na stiahnutie vojsk) sa v 12 bodoch nespomína, hoci sú tam výzvy na rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti krajín a Charty OSN – ale bez toho, aby sa v tejto súvislosti spomínala Ukrajina.

Treba pripomenúť, že hlavnou požiadavkou Západu a Ukrajiny je stiahnutie ruských vojsk z celého územia Ukrajiny (alebo začať s hranicou 23. februára 2022).

Zároveň treba poznamenať, že “12 bodov” úplne mlčí o otázke povojnových hraníc. To znamená, že podľa Číňanov by to malo byť predmetom budúcich rokovaní (Ukrajina trvá na riešení tejto otázky vojenskými prostriedkami a Západ ju v tom do istej miery podporuje).

Čína tiež vyzýva, aby sa “neprilieval olej do ohňa” vojny na Ukrajine a “nepumpovala konfrontácia” (čítaj ako narážku na dodávky zbraní Ukrajine zo Západu).

Peking vyzýva na podporu krokov Kyjeva a Moskvy v prospech skorého obnovenia priameho dialógu a úplného zastavenia nepriateľských akcií.

2. Čína vyzýva na zrušenie sankcií, ktoré sú tiež základom politiky Západu voči Rusku.

3. Peking takmer doslovne zopakoval rétoriku Ruska, že bezpečnosť niektorých krajín nemôže byť zaistená na úkor iných. Ide o argument, ktorý Rusko prednieslo na rokovaniach s USA a NATO v predvečer invázie, pričom požadovalo záruky neprijatia Ukrajiny do aliancie.

Reklama

To znamená, že Čína zrejme navrhuje, aby Západ takéto záruky opäť poskytol.

Čína tiež opäť kritizovala princíp vytvárania vojenských blokov a zapájania regionálnych mocností do nich.

Treba poznamenať, že tento problém, podobne ako sankcie, je potenciálnym problémom pre samotnú Čínu, proti ktorej USA v súčasnosti vytvárajú blok v tichomorskom regióne. Aj Peking si pravdepodobne uvedomuje, že v prípade vojny o Taiwan všetky sankcie, ktoré dopadli na Rusko, pocíti aj Čína.

Pri pohľade na tento plán je jasné, že ho Západ a Kyjev s najväčšou pravdepodobnosťou neprijmú. Prinajmenšom nie v plnom rozsahu v tomto historickom bode.

To však s najväčšou pravdepodobnosťou chápu aj v Číne. Preto je možné, že formálne odmietnutie zohľadniť čínske návrhy spôsobí určitý obrat v politike Pekingu voči Rusku a Ukrajine. Na Západe existujú obavy, že Čína začne aktívnejšie pomáhať Rusku a dokonca mu poskytne zbrane. Samotný Peking takéto plány zatiaľ popiera.

Reklama

 

USA reagovali na zverejnený čínsky mierový plán pre rusko-ukrajinskú vojnu 

Poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že vojna “by sa mohla skončiť zajtra, ak Rusko prestane útočiť na Ukrajinu a stiahne svoje vojská”.

“Moja prvá reakcia na to je, že sa to môže zastaviť v prvom bode, ktorým je rešpektovanie suverenity všetkých národov. Ukrajina nezaútočila na Rusko. NATO nezaútočilo na Rusko. Spojené štáty nezaútočili na Rusko. Bola to vojna, ktorú si vybral Putin,” povedal Sullivan v komentári pre CNN.

 

Na plán reagovali aj Ukrajina, Rusko a Západ

Ukrajina: Podľa CNN ukrajinská chargé d’affaires v Číne síce označila dokument za “dobré znamenie”, ale v podstate ho kritizovala.

Reklama

“Čína by mala urobiť všetko, čo je v jej silách, aby zastavila vojnu a obnovila mier na Ukrajine a vyzvala Rusko, aby stiahlo svoje vojská. V rámci neutrality by Čína mala hovoriť s oboma stranami: Ruskom aj Ukrajinou, a teraz vidíme, že Čína s Ukrajinou nehovorí,” povedala s tým, že dokument nebol pred jeho zverejnením konzultovaný s Kyjevom.

Rusko: Prvé reakcie na dokument z Moskvy sú pozitívne. Alexej Čepa, prvý podpredseda výboru pre medzinárodné záležitosti ruskej Štátnej dumy, uviedol, že plán navrhnutý Čínou je podobný požiadavkám, ktoré Rusko vyslovilo pred inváziou, a je diktovaný obavami Pekingu o vlastnú bezpečnosť v dôsledku situácie s Taiwanom.

Dokument podporil aj podpredseda ruskej Rady federácie Konstantin Kosačev. “Čínsky plán mierového urovnania ukrajinského konfliktu je dobrý vo všetkých ohľadoch, v ktorých sa líši od tzv. A rozdiely sú takmer v každom bode,” povedal Kosačev.

NATO: Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg odmietol nielen samotný čínsky plán, ale aj principiálnu legitimitu jeho iniciatív vzhľadom na blízkosť Moskvy.

“Pokiaľ ide o zásady navrhované Čínou. Po prvé, Čína nemá veľkú dôveru, pretože neodsúdila ruskú inváziu. A pred inváziou podpísali s Ruskom neobmedzenú dohodu o priateľstve,” povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii v Tallinne.

EÚ: Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa tiež vyjadrila skepticky k postoju Číny vzhľadom na to, že sa “postavila na jednu zo strán”, a uviedla, že Peking rozposlal len niektoré zásady, a nie “mierový plán” s konkrétnymi metódami na ukončenie nepriateľských akcií.

“Musíme sa na to pozerať na konkrétnom pozadí – ide o pozadie podpísania dohody o priateľstve bez záväzkov s Ruskom. Budeme sa zaoberať zásadami, ktoré navrhla Čína, ale budeme sa na ne pozerať na pozadí priateľstva s Ruskom,” povedala von der Leyenová.

Reklama

Nemecko: Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier povedal, že “účasť Západu na pláne s Čínou je otázna”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali