Chmelár: Toto je ukážka zaujatej neobjektívnej diskusie porušujúcej všetky normy

Chmelár: Toto je ukážka zaujatej neobjektívnej diskusie porušujúcej všetky normy

Bratislava 4. júna 2023 (HSP/Foto:Facebook- Silná zostava)

 

Rada RTVS sa konečne zobudila. Na rozdiel od Rady pre mediálne služby, ktorá neplní svoju funkciu a prostituuje s vládnou mocou, chce zasiahnuť proti zvyšujúcej sa neobjektívnosti verejnoprávnej televízie a požiadala jej generálneho riaditeľa o vypracovanie kritérií na obsadzovanie hostí v politických reláciách s cieľom zabezpečiť vyššiu mieru plurality názorov, píše vo svojom statuse Eduard Chmelár. Prinášame ho v plnom znení

Screenshot

K tomu mám jednu zásadnú pripomienku: takéto kritériá by sa nemali týkať len oficiálnych politických relácií ako je napríklad O päť minút dvanásť, ale aj tzv. spoločenských, ktoré sa tvária, že nie sú politické, ale rozoberajú často rýdzo politické témy s bezočivou jednostrannosťou. Mám na mysli predovšetkým Večeru s Havranom alebo Silnú zostavu.

Reklama

Práve posledné, piatkové vydanie relácie Silná zostava predstavuje takú učebnicovú ukážku zaujatej neobjektívnej diskusie porušujúcej všetky etické a právne normy, že jej moderátorku by mali za taký škandalózne neprofesionálny výkon vyraziť na hodinu. Veronika Cifrová sa dlhodobo správa, akoby to bolo jej súkromné posedenie. Nesnaží sa ani len predstierať nejaký nadhľad, od začiatku je veľmi jasne vyprofilovaná, bez akéhokoľvek rešpektu k opozícii, ktorá tam samozrejme nie je zastúpená a otvorene si z nej aj s hosťami uťahuje alebo ju osočuje.

Nebolo to inak ani včera. Moderátorka si pozvala bývalú premiérku Ivetu Radičovú, bývalého poradcu prezidentky Mariána Leška a politologičku Anetu Világi, čiže v štúdiu sedeli samí liberáli. Témou ich rozhovoru bolo – a teraz sa podržte – že Slovensku hrozí po voľbách strata demokracie. Čo môže toto ohrozenie demokracie symbolizovať lepšie ako totalita jediného názoru vo verejnoprávnej televízii? Tragikomické bolo, ako Iveta Radičová definovala autokraciu. Vraj nám hrozí maďarská cesta, kde vládna moc ovládla verejnoprávne médiá. Je možné, že im vôbec nedošlo, že oni sami sú dôkazom, že sa to už na Slovensku dávno stalo?

Reklama

Aj keď moderátorka nekriticky žrala Ivetu Radičovú a neustále zdôrazňovala, že si robí pri nej poznámky – to, čo tam predvádzala prepytujem profesorka sociológie, bolo odborne tak trápne, že som sa hanbil aj za ňu. Jej zjednodušený výklad, keď dvíhala do nebies Dzurindu, ktorý nás priviedol do EÚ a NATO a robil ekonomické reformy (pričom zabudla dodať, že rozkradol strategické podniky štátu) a zatracovala Fica, ktorý vraj len kradol (pričom zabudla dodať, že nás priviedol do Schengenu, zaviedol euro a presadil najústretovejší Zákonník práce voči zamestnancom – čo je tiež významná ekonomická reforma) – bol až detinsky propagandistický. Podľa nej sú dokonca aj obedy zadarmo znakom autokracie! O tom, že moderátorka je vydesená z nástupu opozície a že za všetko zlé môže Fico (hoci predtým moralizovali o démonizovaní Sorosa) ani nehovoriac.

Veronika Cifrová sa síce usilovala pôsobiť strašne “intelektuálne”, v každej druhej vete citovala Havla, Šimečku a Vašečku, zainteresovaného človeka však nemohla pomýliť, že je polovzdelaná, kĺže po povrchu, o niektorých veciach nemá ani poňatia a svojím postpubertálnym sa chichotaním z opozície nad slnko jasnejšie preukázala, že je nekompetentná a na tento typ relácie nedorástla.

Poslanec Tomáš Taraba odrátava čas a posiela súčasnej mocenskej garnitúre drsné odkazy, že po septembri sa budú za svoje činy zodpovedať. Myslím, že vyhrážanie sa nie je namieste a časť ľudí môže zbytočne vystrašiť. Oveľa dôležitejšie je ľuďom vysvetliť, že v inštitucionálnej štruktúre médií verejnej služby bude nevyhnutné urobiť zásadné zmeny, aby bola trvalo zabezpečená ich nestrannosť, objektívnosť a čo najširšia pluralita názorov. Všetci by mali pochopiť, že je to v záujme všetkých, že práve takto posilníme demokraciu. Súčasná svojvôľa a bezprávie sa musí skončiť.

 

Prečítajte si aj

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali