Chmelár po útokoch na Jaromíra Nohavicu: „Slabomyseľní neonormalizátori opäť zasahujú”

Chmelár po útokoch na Jaromíra Nohavicu: „Slabomyseľní neonormalizátori opäť zasahujú”

Bratislava 29. novembra 2022 (HSP/Foto: TASR – Michal Svítok/Facebook)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár dnes na sociálnej sieti uverejnil status, v ktorom si obhájil českého speváka, textára a skladateľa Jaromíra Nohavicu, ktorého si na mušku zobralo niekoľko médií po tom, ako zložil novú pieseň, do ktorej premieta svoj pohľad na súčasnú politickú situáciu. K tejto téme sme sa nedávno na našom webe venovali

Jaromír Nohavica. Zdroj: screenshot

Chmelár sa hneď na úvod pustil do šéfredaktora Aktualít.sk Petra Bárdyho, ktorý podľa Chmelára napísal hanopis na spomínaného českého speváka. „Šéfredaktor Aktualít.sk Peter Bárdy, o ktorom je dlhodobo známe, že svojou servilnosťou je integrovaný do zadnej časti tela súčasnej mocenskej garnitúry tak hlboko, že mu trčí len nosná dierka, aby mohol dýchať, napísal hanopis na najznámejšieho českého folkového speváka presne v štýle tých najhorších pamfletov profesionálnych normalizačných propagandistov a udavačov špiniacich slobodomyseľných ľudí. Bárdy Nohavicovi vyčíta, že svojou piesňou sa nedrží „hodnôt, ktoré jeho štát reprezentuje“ a namiesto toho ich chce „vnútorne rozvrátiť“. Chýba už len Gottwaldovo heslo: „Republiku si rozvracať nedáme,“” upozornil komentátor.

Reklama

Medzi ďalšie média, ktoré speváka očierňuje je podľa Chmelára Denník N, ktorý celkom vážne analyzoval text pesničky a dospel k nasledujúcemu záveru: spevákovo konštatovanie, že čakáme na to, čo povie prezident USA, je konšpiráciou, lebo on spochybnil verziu o ruskej rakete medzi prvými…„Tak sa mi vidí, že o tejto dobe vznikne ešte veľa vtipov,“ podotkol.

Novinárov označil ako „neonormalizačných pisálkov,“ ktorý spevákovi vyčítajú, že jeho kritika USA pripomína „politické texty socialistických angažovaných umelcov.“ Podľa Chmelára je toto tvrdenie nelogický blud a politické texty angažovaných umelcov sú tie, ktoré súčasnú moc propagujú, nie kritizujú.

Reklama

„Jaromír Nohavica zostal sám sebou. Presne tak, ako v dusivej atmosfére normalizácie ľudia pookriali pri jeho vtipných narážkach na neduhy vtedajšieho režimu, rovnako sa vysmieva z obmedzenosti súčasných papalášov. A rovnako pri tom primitívni a obmedzenci všetkých farieb zúria. Dnes nemusíte s Nohavicom vo všetkom súhlasiť, ale snáď ho ešte nemusíme vo všetkom povinne špiniť,“ zdôraznil Chmelár.

Dodáva, že neonormalizačné médiá robia špinavú nadprácu, za ktorú by sa mali hanbiť. Ale ak im ani len nedochádza podobnosť medzi správaním minulých a súčasných propagandistov… holt, môžeme im veci vysvetliť, ale nemôžeme ich za nich aj pochopiť,” dodal na záver.

Do piesni Nohavica premieta svoj pohľad na súčasnú politickú situáciu. Českú republiku v nej vyobrazuje ako štát, ktorý stratil vlastnú suverenitu a stal sa americkou kolóniou Skladba s názvom Počkáme, co řekne je nosné oznámenie, že s každým naším rozhodnutím čakáme na súhlas od Spojených štátov. „Na Vianoce bude kapor alebo hus, počkáme, čo povie pán prezident USA. Urobíme koncert Landu alebo Klusa, počkáme, čo povie pán prezident USA,“ spieva Nohavica v narážke na podriaďovanie sa Amerike.

Text pokračuje: „Môže tu stáť socha majstra Jána Husa, počkáme, čo povie pán prezident USA.“  Spevák tiež naráža na nespochybniteľné vyhlásenie Ameriky, tentoraz v otázke, či raketa pred pár dňami zasiahla poľské územie. „Tá raketa bola Ukrajincov alebo Rusa, počkáme, čo povie pán prezident USA.”

Drvivá väčšina poslucháčov, ktorá si novo vydanú pieseň na YouTube – “Aby bylo jasno vypočula”, umelca ocenila za to, ako sa mu podarilo preniesť do piesne to, akú úlohu Česká republika v súčasnej dobe reálne zohráva.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali