Chmelár: Čaputová to urobila obzvlášť nechutným spôsobom

Chmelár: Čaputová to urobila obzvlášť nechutným spôsobom

Bratislava 6. júna 2023 (HSP/Foto: Facebook ECh)

 

Nadácia otvorenej spoločnosti je zapojená v konzorciu šiestich nezávislých nadácií, ktorý realizuje Národný projekt “Pomoc osobám z Ukrajiny pri ich vstupe a integrácii na území SR.” Projekt je realizovaný v rámci operačného programu „Ľudské zdroje“ zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu. Celkový objem finančných výdavkov projektu je na úrovni 13 miliónov eur. Takmer 22 miliónov, o ktorých včera hovoril na tlačovej konferencii Robert Fico, sú ďalším zdrojom financií

Macron na Slovensku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Toto je skvelý model! Počiatočnými finančnými injekciami vychovať prvú generáciu zamestnancov mimovládok, ktoré sa cez svoj politický aktivizmus dostanú do vládnych štruktúr, aby poskytovali ďalšie a ďalšie výživné transfúzie mimovládkam, z ktorých vzišli. Nečudo, že Soroš v ktoromsi zo starých rozhovorov s úsmevom hovorí, že robiť subverziu ja také zábavné! Oficiálne miesta sa názorovo stále tesnejšie primykajú k mimovládkam, časom, ako je to teraz u nás, je problém jedno od druhého odlíšiť. Chmelár k štedrému darčeku píše: “Vôbec nemusíte použiť abstraktného bubáka Sorosa, aby sa vám štedrý darček pre Nadáciu otvorenej spoločnosti (ktorej pristálo na účte takmer 22 miliónov eur) zdal podozrivým. Začnime tým, že niekoľko dní bolo o tomto škandále z oficiálnych miest hrobové ticho. Informácia s konkrétnym výpisom sa šírila internetom, poukazovali na ňu individuálne opoziční politici, ale mlčali médiá, mlčalo príslušné ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a mlčala aj samotná nadácia, ktorá sa ozvala až dnes, krátko pred tlačovou konferenciou strany Smer-SSD. Veľa sme sa od nich nedozvedeli. Skúsili to zahrať na hrdinov, vraj ich „útok“ Smeru zomkol…”

Reklama

Pritom to nie je tak dávno, čo ministerka vlády odporúčala pre ťažko choré dieťa zbierať vrchnáky od plastových fliaš, medzitým EÚ svojim nariadením aj to znemožnila. Poďme sa však spolu s Chmelárom prizrieť faktom: “Prezidentkina vláda odkázala slovenským občanom v núdzi, že sa im, už tohto roku neujde nič, lebo treba šetriť. Vzápätí prvú vec, ktorú schválila, bolo odklepnutie obrovského balíka peňazí pre Nadáciu otvorenej spoločnosti. Pripomeňme, že ide o približne rovnakú sumu, aká pred niekoľkými mesiacmi chýbala na záchranu štvrtiny železničných tratí na Slovensku. A rovnako pripomeňme, že na čele tejto nadácie stojí Fedor Blaščák, ktorý predtým pracoval pre Progresívne Slovensko. V roku 2018 spôsobil škandál, keď sa ako moderátor verejnoprávnej RTVS objavil na tlačovej konferencii PS. No, škandál – mainstreamové médiá tomu, samozrejme, nevenovali pozornosť, hoci podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS je neprípustné, aby ich zamestnanec verejne prezentoval svoje politické názory alebo spájal svoje pôsobenie v RTVS so svojou činnosťou v politickom zoskupení. Blaščák neskôr odišiel robiť prezidentskú kampaň pre Roberta Mistríka, ale keď sa ten vzdal v prospech Zuzany Čaputovej, opäť ho bolo vidieť po boku vtedajšej podpredsedníčky Progresívneho Slovenska.”

Je to jeden z prvých väčších výdavkov vlády, čo spoľahlivo ukazuje na jej priority. “Aká to náhoda,” píše Chmelár, “že práve nadácia, ktorú vedie (Blaščák), dostane jednu z prvých zákaziek, ktorú odsúhlasila vláda, ktorú nielen vymenovala, ale v rozpore s ústavou aj zostavovala Zuzana Čaputová. Je úplne prirodzené, že tu vzniká množstvo otázok o klientelizme a nehospodárnom narábaní s verejnými zdrojmi. Voči pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, niet námietok, nemá ich ani spomínaný Smer-SSD. Ide tu skôr o formu, výšku a načasovanie celej transakcie. Dotyčná nadácia sa bráni, že na financovanie aktivít spojených s integráciou ukrajinských utečencov do našej spoločnosti zo strany štátu neexistuje nijaký mechanizmus. To je dosť trápna byrokratická výhovorka. Takúto úlohu mohol zvládnuť aj štát sám a nepredražovať celý projekt prostredníctvom dotácií pre vybrané mimovládky. Je minimálne neetické, ak v čase, keď vyžadujeme od občanov trpezlivosť a uskromnenie sa, tieto pravidlá neplatia pre jednu pochybnú nadáciu s ideologickým podfarbením. Ja tvrdím, že je to zneužívanie predvolebnej situácie.”

Reklama

Výroky prezidentky ale i predstaviteľov “demokratického” spektra strán naznačujú, že ľudia, ktorí sa nestotožňujú s oficiálnou líniou propagandy, sú hlúpi (zmätení). Pritom to, čo sa v rámci propagandy na Slovensku deje, vyzerá, že práve tá propaganda je určená publiku zloženého z hlupákov. Rozhodne má Chmelár pravdu, ak jej charakter porovnáva s metódami spred roku 89: “Zo všetkých strán sa na nás hrnie neuveriteľná propaganda, aká od roku 1989 nemá obdobu. Verejnoprávna televízia je zneužívaná na to, že v nej ľudia s rovnakým názorom absurdne diskutujú o obavách, že tu po voľbách nebude priestor pre iný názor. Verejnoprávny rozhlas včera napoludnie vysielal rozhovor s Magdou Vášáryovou, prečo je Fico ohrozením demokracie a o tri hodiny neskôr rozhovor s Mikulášom Dzurindom, prečo je Fico ohrozením demokracie. Tí, ktorí demokraciu najviac ohrozujú, nás strašia, že ak si vyberieme zmenu, hrozí vraj zánik demokracie. V uliciach miest sa objavili bilbordy ambasády USA, ktoré nevídaným spôsobom zasahujú do predvolebného diania na Slovensku, NATO tu organizuje demagogickú kampaň a jej generálny tajomník Jeans Stoltenberg sa tvári, že je to súčasť dohody so spojencami. Brusel nás ohlupuje, že každý má rovnaký hlas a je vo svojom rozhodovaní suverénny, ale keď sa niekto pokúsi povedať iný názor (ako to robí napríklad Maďarsko), je na neho vyvíjaný nátlak, stupňujú sa vyhrážky alebo mu stopnú čerpanie eurofondov. Všetci sa tvária, že sú oddaní demokracii, ale keď väčšina našich obyvateľov vysloví v prieskume názor, ktorý sa Washingtonu alebo Bruselu nepáči, zorganizujú nám tu demagogickú kampaň masírujúcu mozgy občanov, aby si slobodný názor jednoducho vytĺkli z hláv. Nechcete radšej vymeniť národ?”

Rolu Čaputovej vidí každý, nielen Chmelár: “Možno by to chcela samotná Zuzana Čaputová, ktorá v rozhovore pre vplyvný bruselský magazín Politico poohovárala našu vlasť takým spôsobom, že to nemá v dejinách Slovenskej republiky obdobu. Nikto, zdôrazňujem nikto zo slovenských prezidentov sa ešte nesťažoval v zahraničí na vlastných občanov. Čaputová to urobila obzvlášť nechutným spôsobom, keď poohovárala Slovákov, že podliehajú ruským dezinformáciám a že po víťazstve Roberta Fica môže Slovensko nastúpiť autoritatívnu cestu vývoja. Ale v tomto prípade ona sama šíri dezinformácie. To, že väčšina občanov Slovenskej republiky nesúhlasí s vojenskou podporou Ukrajiny, neznamená, že podliehajú ruskej propagande, dokonca ani to, že by boli dezorientovaní, kto vojnu rozpútal a už vôbec nie to, že by spochybňovali naše západné politické ukotvenie. Znamená to v prvom rade nesúhlas s politikou Čaputovej, Hegera a Naďa, ktorí Slovensko doslova odzbrojili a po 31 rokoch doviedli na naše územie cudzie vojská.

Tu sa dostávame aj k mojej notoricky známej výhrade voči tomu, ako Zuzana Čaputová uplatňuje mandát prezidentky republiky. Keď zdôrazňujem, že reprezentovať neznamená robiť si starosti s tým, aké šaty od Hanečku si vziať na seba, mám na mysli práve toto. Namiesto toho, aby Zuzana Čaputová západnej verejnosti vysvetlila naše postoje (ktoré zastávajú nielen „zmätení“ občania, ale aj renomovaní ústavní právnici), aby sa zastala vlastných občanov a obhájila ich pred očierňovaním, sama ich pošpinila, dezinterpretovala výsledky prieskumu verejnej mienky a opätovne dokázala, že nie je prezidentkou všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, ale len úzkej centristickej skupinky. Slovensko vlastne nemá v pravom zmysle slova hlavu štátu. Už nehovoriac o tom, že pribúda ľudí, ktorí nemajú na nájomné, v lekárňach nedostať základné lieky, prepadli sme sa na chvost chudoby v EÚ – ale magisterku Čaputovú trápia ruské dezinformácie.”

Posledné slová Chmelára patria voľbám: “Nasledujúce voľby snáď ešte môžu byť slobodné, ale už nemôžu byť férové. Toľko lživej propagandy a špinavého očierňovania opozície, ktoré sa na nás valí, tu v povojnovom období ešte nebolo. Apelujem na vás všetkých, aby ste sa nedali zmiasť a vystrašiť. Ako hovorí klasik: každý chce vaše dobro – nenechajte si ho vziať.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali