Chmelár si myslí, že Smer sa neposúva doľava, ako o tom hovorí Robert Fico, ale skôr ku konzervativizmu

Chmelár si myslí, že Smer sa neposúva doľava, ako o tom hovorí Robert Fico, ale skôr ku konzervativizmu

Bratislava 19. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár, ktorý bol donedávna lídrom ľavicovej strany Socialisti.sk, sa vyjadril ku včerajšiemu snemu strany Smer-SD, na ktorom opäť zaznievali vyhlásenia, že strana Roberta Fica sa bude posúvať ešte viac doľava. Chmelár uviedol, že podľa neho sa Smer stáva viac konzervatívnym.

Na snímke Eduard Chmelár

Eduard Chmelár vo svojom komentári pripomenul viacnásobné vyjadrenia Roberta Fica z posledného obdobia o Smer-SD ako viac a viac ľavicovej politickej strane, podľa neho však nejde o skutočnú ľavicu. Dodal, že tlačová konferencia po sobotnom sneme Smeru-SD priniesla: “vzývanie maďarského premiéra Viktora Orbána, útoky na gayov, zdôrazňovanie silného vzťahu s cirkvami, zameranie na tradičné hodnoty… a nové vedenie bez jedinej ženy”.

Reklama

“Kde v tomto, dočerta, vidíte ten sľubovaný „prudký obrat doľava“?? Je to len potvrdený ešte výraznejší obrat ku konzervativizmu, nič viac. Ja viem, že tradičnému elektorátu Smeru to vadiť nebude, ale je desivé, že na tlačovej konferencii nového vedenia tejto strany nezaznela ani jediná ľavicová myšlienka,” myslí si Chmelár.

Keď sa za úzke spojenectvo s biskupmi zasadzuje KDH, OĽaNO, SNS alebo Kotleba, je to podľa Eduarda Chmelára prirodzené, lebo to je agenda konzervatívnych a ultrakonzervatívnych strán. “Ale ak od najsilnejšej prepytujem sociálnodemokratickej strany nezaznie jediná sociálnodemokratická myšlienka, jediný ľavicový návrh? Fico neustále tára o nejakej „rustikálnej sociálnej demokracii“, ale nič také neexistuje. To si vymyslel, je to podvod.!

Reklama

“Kapitalistická mafia ovláda tak veľké mestá ako aj poľnohospodársky vidiek na východe Slovenska – za ich výdatného prispenia. Môžete mať v rámci nejakého ľavicového subjektu rôzne názory na kultúrne otázky, ale to, čo vás musí spájať, ak chcete mať právo nazývať sa ľavicovou stranou, sú sociálno-ekonomické témy. Smerákov však spájajú jedine konzervatívne až reakčné témy. Pred voľbami sa mi mnohí posmievali, keď som navrhoval skracovanie pracovného času a nepodmienený základný príjem, dnes sú tieto otázky toptémami v celej Európe. Na Slovensku však túto zástavu nemá kto zodvihnúť.”

Chmelár sa pustil do kritiky nie len Smer-SD ale aj novej strany Hlas. “Je naozaj trápne, ak sa nové vedenie Smeru považuje za „očistené“ – s Robertom Kaliňákom a Martinom Glváčom v predsedníctve. Rovnako trápne je, ak Peter Pellegrini pri konfrontácii s kauzami Smeru vyhlasuje, že on má svedomie čisté, lebo on od nich odišiel – so Žigom a Tomášom. Robia si z vás srandu, milí voliči, a vy im na to zasa skočíte. Tak ako ste skočili na infantilný úsmev Matoviča a teraz si trieskate hlavu o stenu.”

“Naozaj neviem, čo je depresívnejšie – vidieť predstaviteľov vládnej koalície ako obhajujú svoje podvodne vytvorené diplomovky – alebo počuť prorektora Univerzity Komenského, ako sa rozčuľuje nad tým, že sa k tomu premiér priznal. Proste priznanie sa v tomto marazme považuje za prejav slabosti. Čudujete sa politikom, že nemajú odvahu na sebareflexiu, keď ich po nej očakáva mediálny lynč bez ohľadu na to, či sa priznajú a ospravedlnia alebo nie?”

Eduard Chmelár záverom skonštatoval, že hodnotové rámce slovenskej politiky sa rozpadávajú. “Považujem to za tragédiu. A poviem vám, čoho sa obávam najviac. Diletantská vláda Igora Matoviča vedie Slovensko do takej ekonomickej katastrofy, že už takmer nikoho nezaujíma korupcia, mafianizácia a oligarchizácia slovenskej politiky.”

“Ľudia si začnú čoskoro pýtať späť tých istých podvodníkov, ktorí ich okrádali, ale vedeli riadiť štát. Žiadna sebareflexia Smeru a Hlasu sa nekoná. Tá arogancia opozície mi začína prekážať, lebo je účelová a prehlušuje podstatu problému. Matovič je malý slovenský podvodníček, akých je na Slovensku mnoho. Ale nie je to zločinec. Je však v povahe tohto národa, že by tĺkol palicami Jana z knihy Fraňa Kráľa, ktorý bol farárovi na čerešniach, ale budú sa klaňať v bázni pred veľkostatkárom, ktorý im ukradol pole a obživu.”

Reklama

“Nemali by sme zabúdať na to, kto ukradol tejto krajine budúcnosť. A už vôbec by sme nemali urážať obrovské historické obete veľkých bojovníkov za sociálnu spravodlivosť tým, že za ľavicu budeme považovať konzervatívnych demagógov, ktorí vám budú podhadzovať drobné do klobúka. Spamätajte sa, ľudia. Potrebujeme systémovú alternatívu. Inak tu budeme mať zasa len politiku pre slabomyseľných a jediní, na ktorých môžete nadávať, ste vy sami.”

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali