Chmelár o Matici Slovenskej: “Zdá sa, že ministerka kultúry je ochotná počúvať len požiadavky bratislavských umelcov, a preto ma zaujíma, kto jej píše noty”

Chmelár o Matici Slovenskej: “Zdá sa, že ministerka kultúry je ochotná počúvať len požiadavky bratislavských umelcov, a preto ma zaujíma, kto jej píše noty”

Bratislava 23. júna 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politológ Eduard Chmelár kriticky okomentoval aktuálne rokovania medzi Maticou Slovenskou a Ministerstvom kultúry SR, pričom z neochoty pomôcť kľúčovej národnej inštitúcii viní súčasnú ministerku Natáliu Milanovú z hnutia OĽaNO. 

Ilustračné foto

Chmelár pripomenul, že keď sa delili posty v súčasnej vláde, jej predseda Igor Matovič povedal, že kultúru nikto nechce, a tak si ju zobralo pod patronát jeho hnutie. “Máloktorý výrok tak symbolizuje skutočný vzťah dnešnej politickej garnitúry ku kultúre ako práve tento. Na kultúre, ktorá by mala byť základom každej zásadnej zmeny, nikomu nezáleží, a tak to aj vyzerá.”

Reklama

“Svojim študentom rád pripomínam nasledujúci príklad: za štyri roky vo funkcii povereníka pre osvetu a školstvo Laco Novomeský založil Slovenskú filharmóniu, Slovenskú národnú galériu, vybudoval Slovenskú akadémiu vied, sieť regionálnych divadiel, odborných a umeleckých škôl. Ktorý minister sa s ním môže hoci aj vzdialene porovnávať? Od novej ministerky kultúry Natálie Milanovej iste nikto nečakal revolučné zmeny, ale nejaké nároky by sme predsa len mali mať. Jej doterajšie pôsobenie v rezorte však naznačuje, že v ňom vôbec nie je zorientovaná a ak by bol v centre záujmu tejto spoločnosti, už dávno by to bol škandál,” tvrdí komentátor Chmelár.

Dodal, že k činnosti Matice slovenskej bol sám v minulosti veľmi kritický. “Hoci som bezprostredne po revolúcii zakladal či skôr obnovoval miestny odbor Matice slovenskej v Pezinku, veľmi skoro som z nej vystúpil prakticky z rovnakých dôvodov, ktoré uviedol vo svojom otvorenom liste Milan Rúfus, keď sa vzdal členstva vo Výbore MS (ak ste tento múdry text nečítali, nájdete ho v básnikovej knihe Epištoly staré a nové). Neskôr, keď sa najmä pod vedením Mariána Tkáča presadzovali v Matici otvorene fašizujúce trendy, vydávali sa spisy pohrobkov Tisovho režimu režimu a velebil sa ľudácky satelit nacistického Nemecka, som verejne vyhlásil, že ak toto bude pokračovať, tak by mal štát prestať financovať túto organizáciu. Urobil som tak oveľa skôr, ako sa týmto krokom začal vyhrážať vtedajší minister kultúry Marek Maďarič.”

Reklama

Odvtedy sa však podľa Eduarda Chmelára veľa zmenilo. Tvrdí, že súčasný predseda Matice slovenskej Marián Gešper nastúpil zložitú, ale jednoznačnú cestu obrody tejto najstaršej celoslovenskej organizácie, ozdravil financie, znížil svoj plat o 1000 eur, rozlúčil sa s niektorými vyslovene fašizoidnými indivíduami, jednoznačne sa prihlásil k odkazu Slovenského národného povstania a pod jeho vedením vzniklo aj niekoľko zaujímavých dokumentov na túto tému. “Nevravím, že tu nie sú problémy, môžeme diskutovať o tom, či niektoré činnosti Matice nie sú duplicitné, ale cestu, ktorú nastúpilo súčasné vedenie Matice slovenskej, treba podporiť, nie apriórne hanobiť.”

“Bol som v šoku z výsledkov minulotýždňového rokovania predsedu Matice slovenskej s ministerkou kultúry. Natália Milanová sa predstavila nielen v svetle, v akom ju nepoznám (až arogantná neochota počúvať argumenty), ale čo je možno ešte horšie, preukázala žalostnú neznalosť rezortu: nerozumie zákonným a inštitucionálnym rozdielom medzi Národným osvetovým centrom a Maticou slovenskou a vo viacerých oblastiach viditeľne len tápa. Zdá sa, akoby bola ochotná počúvať len požiadavky bratislavských umelcov, a preto ma zaujíma, kto jej píše „noty“.”

Chmelár píše, že chce veriť, že Natália Milanová nechce vstúpiť do dejín ako druhá politička, ktorá po Kolomanovi Tiszovi zruší Maticu slovenskú. “Ak sa fungovanie Matice slovenskej správne nastaví, táto organizácia má svoje opodstatnenie. Znalosť slovenských dejín a udržiavanie tradícií, historických medzníkov a osobností, na ktorých stojí naša identita a štátnosť, je u nás stále žalostne malá. Propagácia je sterilná a neúčinná. Je čo zlepšovať, ale vyžaduje si to skôr viac peňazí ako menej.”

“Maďari si na juhu Slovenska doslova značkujú územie sochami, bustami a pamätnými tabuľami často pochybnej kvality. To nie je výčitka voči nim, ale smerom k našim inštitúciám, prečo juh zanedbávajú (podobne aj v ekonomickej oblasti, ale to je iná téma). Najvyšší slovenský vojenský hodnostár a jeden z najväčších vojvodcov 18. storočia poľný maršal Andrej Hadik sa narodil v Dunajskom Klátove, ale v jeho rodnej obci nenájdeme na neho žiadnu pamiatku, stojí tu však socha významného maďarského politika a učenca Istvána Széchenyiho, ktorý tu v živote nebol,” pokračuje Chmelár.

Taktiež tvrdí, že pomoc zahraničným Slovákom je nesystematická a doteraz sa nám nepodarilo vyformovať z nich lobistickú silu, ktorá môže významne pomôcť pri napĺňaní zahraničnopolitických cieľov Slovenskej republiky. “A takto by sme mohli pokračovať. Matica slovenská by mala dvíhať poznanie a vnímanie jedinečnosti slovenských reálií, mala by propagovať to najlepšie zo Slovenska a mala by to robiť spôsobom, ktorý je moderný a príťažlivý nielen pre našincov, ale aj pre cudzincov. Nihilistické opovrhovanie všetkým slovenským považujem za rovnaký komplex ako tupé búchanie sa do pŕs bez vedomia zmyslu našej hrdosti. Ministerstvo kultúry by malo pozvať všetkých ľudí dobrej vôle do verejnej diskusie, ako to zmeniť, nie politikárčiť tam, kde je to nevhodné. Stále chcem veriť, že Natália Milanová má dobré úmysly a niekto by jej mal poradiť, ako sa v tom lepšie vyznať. Každý, kto sa pohybuje v oblasti nášho kultúrneho dedičstva, by mal našľapovať veľmi opatrne.”

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali