Chladný dych európskej zimy

Chladný dych európskej zimy

Moskva 3. novembra 2021 (HSP/Russia Today/Foto:SITA/AP-Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

S príchodom predpovedaného chladného počasia sa vtipy o dodávkach plynu do Európy akosi vytratili. Ruský prezident Vladimír Putin napokon inštruoval vedenie štátneho Gazpromu, aby začal s plánovaným vstrekovaním plynu do európskych zásobníkov. Čo napokon viedlo k poklesu cien. Uviedla Russia Today

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

A ani prudký nárast cien pri otvorení obchodovania v pondelok, asi o 11 %, zrejme nezmení všeobecný trend. Trh totiž reaguje na konkrétnu udalosť, konkrétne na spätné čerpanie plynu do Poľska z Nemecka. Zároveň, ako vyplýva z údajov prevádzkovateľa poľskej plynovodnej siete Gaz-System, plyn naďalej prúdi cez plynovod Jamal-Európa na územie Poľska z východu. No následné prečerpávanie na západ, teda do Nemecka, sa v súčasnosti nevykonáva. Preto taká prvotná reakcia trhu, ktorý sleduje hlavne trend.

Reklama

Minulý piatok, tretí deň zavedenia sebavedomého kurzu na pokles celoeurópskych spotových cien plynu, klesli náklady na decembrové futures na uzle TTF v Holandsku až na 795,8 dolárov za tisíc kubických metrov. Alebo 66,375 eur za MWh. Celková denná cenová korekcia zároveň prekročila aj historické maximum 14 %. To len potvrdzuje matematicky vyjadrenú jednoduchú pravdu. Rusko ako zodpovedný energetický operátor ovládajúci viac ako tretinu európskych trhov s plynom kontinentu, nemá záujem o súčasné ultra vysoké ceny modrého paliva.

 

Reklama
Rusku ide o stabilitu cien

Rusi majú záujem o stabilné ceny. Cenové špičky škodia tak im, ako aj spotrebiteľom. A práve to treba vziať do úvahy pri analýze situácie ako čisto matematický fakt.

Tiež škodia veľkým európskym priemyselným podnikom. Ich dlhodobá prosperita je pre Rusko dôležitá, keďže sú jeho kľúčovými zákazníkmi. Cena každého produktu sa netvorí len na základe nákladov na jeho výrobu a predstavou zisku. Ale aj na základe toho, koľko je spotrebiteľ ochotný zaň zaplatiť. Začleniť ho do svojich technologických procesov bez toho, aby mu neprimerane zvyšoval náklady.

Najvýraznejším príkladom je nedávna dohoda s Moldavskom. Ruský plynárenský gigant ju dosiahol len minulý víkend, vďaka čomu tam od začiatku novembra prúdi plyn.

Cena je v tomto prípade oveľa vyššia, ako by si sami Moldavci priali. Ale zároveň oveľa nižšia ako priemerná európska cena. Gazprom teda opäť dokázal, že vie vyjednávať.

Čo na jednej strane len potvrdzuje dohady Američanov, ktorých pričinením sa energetická kríza na starom kontinente z veľkej časti spustila. Ukazuje sa, že Rusko môže skutočne ovplyvniť ceny plynu v Európe! Ruské plynárenské štruktúry vlastne obmedzujú prehnané chúťky londýnskych burzových špekulantov. Tí v podstate zrýchlili ceny na spotovom trhu na subkontinente. Takže tento „totalitný a netrhový“ Putinov vplyv na európske ceny zemného plynu, vlastne prišiel Európe vhod.

Reklama

 

Energetický spúšťač hospodárskej krízy?

A tu vyvstáva hlavná energetická otázka nášho v žiadnom prípade nie najjednoduchšieho obdobia. Táto skutočne šialená turbulencia, ktorá sa teraz pozoruje na spotových trhoch v Európe, keď ceny vyskočia takmer na „ázijských“ 2 000 dolárov za tisíc metrov kubických a potom klesnú takmer na hodnoty “Gazpromu” podľa dlhodobých zmlúv.

Náhodné kolísanie, špekulácie s „čistým papierom“, rozmar londýnskych maklérov ovládajúcich špekulácie na trhoch s plynom alebo nevyhnutná súčasť globálnej hospodárskej krízy? Jej „energetický spúšťač“?

Odpoveď na túto vo svojej podstate jednoduchú otázku existuje. Nie každému sa ale bude páčiť.

Z pohľadu čistej matematiky, Rusko nemá v úmysle „obsadzovať európske energetické trhy“. Z čoho ho neustále obviňujú západní partneri.

Reklama

Gazprom, súdiac podľa svojho šéfa Alexeja Millera, nielenže predáva plyn na európske trhy vo väčšej miere, ako sú jeho vlastné záväzky voči európskym partnerom, je tiež pripravený okamžite začať čerpať plyn do európskych podzemných zásobníkov. Hneď po naplnení vlastných zariadení v Rusku. K čomu by malo dôjsť pomerne skoro. Zrejme v priebehu najbližších doslova pár týždňov.

 

Gazprom splní záväzky i bez Nord Stream 2

A ako do tejto jednoduchej plynovej rovnice zapadá nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2? Nijako.

Budúci plynovod, ktorého jedna z línií je už fakticky a čisto technicky naplnená ruským modrým palivom, nemá vplyv na súčasné zmluvné dodávky. Gazprom ich dodrží aj bez jeho využitia.

Potvrdil to i šéf rakúskej OMV Alfred Stern: „Máme platnú dodávateľskú zmluvu s Gazpromom. Spolupracujeme už dlhé roky a Gazprom dodáva vždy v súlade so svojimi zmluvnými záväzkami.“ Gazprom je tiež spokojný, pretože Nord Stream 2 považuje za čosi ako doplnok k súčasným dodávkam.

 

Európa má slabé karty

Nord Stream 2 je však práve teraz potrebný. Nie úplne zaplnené zásobníky v predvečer sľubovanej veľmi studenej zimy, to nie je veľmi silná vyjednávacia pozícia. Preto je Európa taká ustarostená. Gazprom má svoje naplánované úlohy aj na domácich trhoch. Príkladom je plynofikácia súkromných domov. Chladný dych blížiacej sa európskej zimy ale určite pocítil i ruský plynárenský gigant. A skoré spustenie Nord Stream 2 by mu iste neprekážalo.

Na obmedzenom trhu môže byť možnosť dodatočných dodávok problémom pre kohokoľvek, ale nie pre Gazprom. Potenciálni kupci už stoja v rade.

A ako skoro bude Európa schopná certifikovať Nord Stream 2 dokončený ruskou stranou, by malo trápiť skôr spotrebiteľa než dodávateľa. Na trhu, kde je málo plynu, dokonca aj pri nepriaznivom scenári pre dodávateľa, môže straty z nedostatočného zásobovania kompenzovať cenou.

Dmitrij Lekuch

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali