Cesty dali dokopy deväť miest, v stredu ich na pol hodiny zablokujú

Cesty dali dokopy deväť miest, v stredu ich na pol hodiny zablokujú

Zvolen/Banská Bystrica 27. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR- Milan Kapusta)

 

Do blokovania štátnych ciest občanmi, ktorí už nejaký čas upozorňujú na pomalú výstavbu rýchlostných ciest na strednom Slovensku, sa najnovšie zapájajú ďalšie mestá a obce a niektoré aj so svojimi primátormi. Najbližší protest bude 29. novembra naraz na deviatich miestach

Ilustračné foto

V Krupine, kde už boli takéto protesty dva, ich organizuje občianska iniciatíva Zdravá Krupina. Zvolen a Banská Bystrica idú do akcie pod hlavičkou Iniciatívy stredné Slovensko. Protest potrvá všade od 15.30 do 16.00 h, a okrem spomenutých miest sa bude protestovať aj v Šahách, Hontianskych Nemciach, Dobrej Nive, Podbrezovej, Ružomberku a Dolnom Kubíne. Teda v sídlach, kadiaľ by v budúcnosti mala viesť rýchlostná cesta R3, spájajúca sever a juh krajiny.

Reklama

Ako pre TASR uviedla primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, sama verí, že kompetentní začnú už konečne brať situáciu vážne a podobné protesty už nebude nutné opakovať.

Vo Zvolene mienia nespokojní obyvatelia obsadiť priechod pre chodcov pri svetelnej križovatke pod Strážami, teda na známej štvorprúdovke vedúcej okolo sídliska Západ.

Reklama

Primátorka sa v tejto súvislosti dotkla aj problematiky severného obchvatu mesta Zvolen. Mesto podľa nej do združenia vstúpilo pod podmienkou, že aj ostatní partneri budú tlačiť na urýchlenú výstavbu tohto úseku.

“Vždy uprednostňujem najskôr rokovanie a dialóg s druhou stranou. Týmto spôsobom sa nám napríklad podarilo dostať severnú trasu medzi posudzované varianty cestného obchvatu Zvolena. Hoci severný variant vyšiel z odborného posudzovania ako najlepšia možnosť, definitívne rozhodnutie o jeho výstavbe zatiaľ nepadlo. Ak by sa v budúcnosti náhodou stalo, že dôjde k opätovaným snahám o budovanie rýchlostnej cesty cez naše mesto, spoločne bude náš protestný hlas určite silnejší,” zdôraznila.

Pred niekoľkými dňami spustili predstavitelia iniciatívy petíciu za urýchlené dobudovanie severo-južného prepojenia, podpísať ju bude možné aj počas samotných protestných akcií.

Banská Bystrica: Prví muži miest a obcí s občanmi zablokujú na polhodinu dopravu

Na kritickú dopravnú situáciu v banskobystrickej časti Nový Svet-Uľanka a tiež pri výjazde z mestskej časti Šalková sa chystajú v stredu 29. novembra od 15.30 h upozorniť polhodinovou blokádou priechodov pre chodcov primátori Banskej Bystrice Ján Nosko, Brezna Tomáš Abel a starosta Podbrezovej Ladislav Kardhordó. Podľa nich jediným riešením dopravy v týchto lokalitách je dobudovanie rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice do Ružomberka a v smere na Slovenskú Ľupču.

Reklama

Ako TASR v pondelok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, Banská Bystrica sa v stredu stane aj dejiskom Programovej konferencie Iniciatívy stredné Slovensko (ISS). Popoludňajším uzavretím kritických úsekov chcú vedenia dotknutých samospráv opätovne poukázať na kolabujúcu dopravu vo svojich regiónoch a dosiahnuť od kompetentných konkrétne riešenia.

“Z niektorých banskobystrických mestských častí sa stali tranzitné koridory pre kamiónovú dopravu, ktorá výrazne znižuje kvalitu života obyvateľov. Preto sa Banská Bystrica ako člen ISS zapája do série protestných akcií. Vedenie mesta vyzýva obyvateľov, aby sa pridali a podporili aktivity v snahe dosiahnuť dobudovanie kvalitnej cestnej infraštruktúry. Za dobudovanie modernej cestnej siete a severojužného prepojenia Slovenska už stihli členovia ISS rozbehnúť petičnú akciu. V Banskej Bystrici je petícia dostupná v Klientskom centre mestského úradu, v informačnom centre a v Robotníckom dome. Primátor zároveň adresoval list banskobystrickým inštitúciám – Akadémii umení, Univerzite Mateja Bela, Slovenskej zdravotníckej univerzite, vysokej škole Hochschule Fresenius a Rooseveltovej nemocnici, aby sa tiež zapojili a pomohli s jej šírením,” konštatovala Marhefková.

Ako v pondelok upozornila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, polícia dostala oznámenie o konaní protestu na ceste I/66 a I/59. Oznamovatelia protestu poukázali na možnosť vstupu veľkej skupiny chodcov na priechody pre chodcov a tým pádom k zablokovaniu dopravy v dotknutých miestach.

“Počas konania verejného protestu bude blokovaná cestná premávka skupinou chodcov na vyznačených priechodoch. Žiadame vodičov, aby boli disciplinovaní a ohľaduplní, dbali na zvýšenú pozornosť, opatrnosť v cestnej premávke a strpeli dočasné obmedzenie na križovatkách a hlavných cestných ťahoch,” dodala Faltániová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali